четвер, 4 березня 2021 р.

                                                 


Сторінками історії

(нові надходження у відділ абонемента від Українського інституту книги за Програмою поповнення бібліотечних фондів)


Герасименко, Неля.

Межигір'я: сторінки історії  / Н. О. Герасименко. - Київ : Кліо, 2018. - 232 с. : іл. - Імен. покажч.: с. 224-230. Бібліогр. в підстрок. прим.

У книжці розповідається про Межигір'я, мальовничу місцевість недалеко від Києва. Про його величну історію, яка сповнена легенд, переказів і драматичних подій. Детально описується функціонування Києво-Межи-гірського монастиря, починаючи від оповитого легендами заснування у XII ст. Значне місце відведене періодові, коли він був «військовим» храмом Запорозької Січі. Розглянуто діяльність фаянсової фабрики, відкритої на території монастиря після його ліквідації наприкінці XVIII ст., знову відновлення монастиря та його закриття після встановлення в Україні радянської влади і, врешті, руйнування монастирських приміщень та церков, знищення культурних надбань українського народу і побудови державної дачі.
       Розрахована на широке читацьке коло.

Джонс, Ґарет.

Ціна правди  / Ґ. Джонс. Jones Gareth. The price of truth / G. Jones ; упоряд.: Я. Прихода, М. Женченко ; пер. В. Пасічна [та ін.]. - кн.-перекр. - Київ : Жнець, 2019. - 227+221 с. - Укр. та англ. мовами. - Бібліогр.: с. 225-226 (9 назв).

До книжки-перекрутки (англійською та українською мовами) увійшли вибрані статті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса, який перший під своїм прізвищем розповів світові про геноцид українського народу під час Голодомору 1932–1933 років і злочини сталінського режиму.

Цікавими для читачів будуть статті Ґарета про тодішню політичну ситуацію у Європі, Америці та на Далекому Сході.

Видання може стати настільною книгою для студентів-журналістів, зразком правдивого і неупередженого висвітлення подій і фактів.

Журавльов, Денис Володимирович.

Іван Мазепа: людина, політик, легенда  / Д. В. Журавльов ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2020. - 352 с. : іл., фот. - (Великий науковий проект). - Бібліогр.: с. 343-347.

Іван Мазепа (1639-1709) — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають палкі суперечки. Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Приятель Петра І, один з перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що проголошувалася з амвонів тих же соборів; неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найголовнішу й найризикованішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцта — і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант серед українських гетьманів... Про Мазепу ніколи не забували (хоч як не пригадати пушкінське з «Полтави» «Забыт Мазепа с давних пор...») і прихильники, і супротивники української ідеї. Той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу гетьмана Мазе­пи — одного з найколоритніших, найцікавіших українців за всю історію нашої країни.

Коваль, Роман Миколайович.

"Батькам скажеш, що був чесним"  : невигадані історії та вояцькі біогр. / Р. М. Коваль. - Київ : Мельник М. Ю. [Видавець], 2019. - 568 с. : іл., фот. - (Бібліотека історичного клубу "Холодний Яр") (Отаманія XX століття ; кн. 10)

Про українсько-російську війну в 1917-1930-х роках та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями.

Книжка заснована на документах із ГДА і ЦДАВО України та спогадах вояків Армії УНР, учасників повстансько-партизанського руху і кубанських козаків.

Рекомендовано історичним клубом «Холодний Яр» для вивчення у вищих та середніх навчальних закладах України.

Кралюк, Петро Михайлович. 

Чорна рада  / П. М. Кралюк ; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. - Харків : Бібколектор, 2019. - 204 с. : іл. - (Великий науковий проект).

У новій книзі Петра Кралюка розповідається про події, які передували Ніжинській чорній раді 1663 року, а також про її наслідки. Особливо звертається увага на діяльність таких гетьманів і козацьких проводників, як Іван Виговський, Юрій Хмельницький, Яким Сомко та Іван Брюховецький. Автор намагається показати, яку роль відіграла означена подія в контексті козацької революції середини ХVII століття. У виданні також розглянуто, як Ніжинська чорна рада знайшла відображення в козацькому літописанні та романі П. Куліша «Чорна рада».

Марочко, Василь Іванович.

Йосип Сталін - фельдмаршал Голодомору  / В. І. Марочко ; Нац. музей Голодомору-геноциду, Ін-т дослідж. Голодомору. - Київ : Мельник М. Ю. [Видавець], 2020. - 104 с. : іл.

У виданні висвітлено тактико-стратегічний задум сталінської політики хлібозаготівлі, особисту участь Сталіна у «розверстанні» обсягів примусового вилучення селянського хліба, республіканських та обласних планів заготівлі, ініціювання кремлівським володарем судових репресій проти так званих «ухильників» і «саботажників».

Плохій, Сергій.

Забуті покидьки Східного фронту / С. Плохій ; пер. з англ. Н. Коваль. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 320 с. : іл., фот. - (Невідомі сторінки II Світової війни).

Великий союз ХХ століття виявився приголомшливо успішним у реалізації його безпосередніх завдань. Американська допомога Британії та СРСР через програму «ленд-ліз», відкриття Другого фронту в червні 1944 року стали найяскравішими епізодами співпраці антигітлерівської коаліції, однак завершився Великий союз великою невдачею — «Залізною завісою», що розрізала навпіл повоєнну Європу. Запитання «Що сталося не так?» і «Хто відповідальний за початок Холодної війни?» лунали в усьому світі. У цій документальній розвідці Сергій Плохій розкриває джерела конфліктів і жахіть Холодної війни, аналізуючи історію Великого союзу. Автор спирається на раніше недосяжні джерела — архівні документи радянських спецслужб, що містять спостереження військової контррозвідки й таємної поліції за американцями, які контактували з представниками ВПС Червоної Армії та місцевим населенням, звіти шпигунів, доповіді їхніх очільників і кураторів. 

Справа Василя Стуса  : зб. док. з архіву колиш. КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. - Харків : Віват, 2020. - 688 с. : іл., фот. - (Бібліотека "Історичної правди") (Історія та політика).

У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар