пʼятниця, 12 березня 2021 р.

 


ДО РЕЧІ,

сьогодні Міжнародний день сну.

Ми знаємо, що «сон - найкращі ліки», життєва необхідність.

Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. Здоровий сон зміцнює імунітет, що  вкрай необхідно зараз, під час пандемії.

ДО РЕЧІ,

бачити книжкове видання уві сні – сприятливий знак.

* Гортати книжку – до нового захоплення якоюсь справою, вибір життєвого напрямку, пошуки себе.

* Читати твір і розуміти його сенс – до популярності в певних колах.

* Вчитуватися, але не розуміти сенсу – почесті і нагороди, зароблені тяжкою працею.

* Відкладати в бік нецікаву книгу – до неприємних зустрічей.

* Робити позначки на сторінках – чекає нова зустріч, знайомство.

ДО РЕЧІ,

 якщо уві сні ми бачимо кольорові обкладинки книг, то це означає:

·        Чорна – знак, що попереджає про обман.

·        Біла – до радості.

·        Червона – до злобі і запеклій боротьбі, бою в чомусь.

·        Жовта – до ревнощів, заздрості чи зраді.

·        Зелена – до доброго відношенню, дружбу, кохання.

·        Рожева – до очікування чогось приємного.

·        Блакитна – внутрішня гармонія, мудрість.

·        Строката книга – зміни в житті.



Цікаво дізнатися про «сон» мовою  українських і зарубіжних письменників:

Варгас Льоса, Маріо.

Сон кельта: роман / М. Варгас Льоса ; пер. з ісп. В. Й. Шовкуна. – Харків : Фоліо, 2013. – 542 с.

В основу сюжету покладено реальну історію легендарного борця за незалежність Ірландії Роджера Кейсмента. Колишній британський консул, якому надали широкої популярності звіти про лиходійства, що чиняться колонізаторами в Конго і Амазонії, був страчений за заклики до заколоту проти панування Британської імперії. Останні свої дні Кейсмент провів у камері у повній ізоляції, зраджений друзями та соратниками, обуреними його змовою з німцями і гомосексуальними зв’язками, про які стало відомо з його щоденника — чи то справжнього, чи то сфальсифікованого.

Вольвач, Павло.

Сни неофіта: роман / П. Вольвач. – Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. – 288 с.

Книга  є своєрідним завершенням трилогії. Він розповідає про 1990-ті роки у Запоріжжі, рідному місті автора, і зв’язує між собою події першого роману "Кляса" та другого – «Хрещатик-Плаза».

Новий твір із двома попередніми об’єднує головний герой та автобіографічний зміст. Фактично, «Сни неофіта» балансують на межі між романом і мемуарами.

Даниленко, В. Г.

Сон із дзьоба стрижа: [оповідання] / В. Г. Даниленко. – Львів : Піраміда, 2007. – 384 с.

До збірки увійшли оповідання, в яких життя постає ареною, де розігрується поєдинок між фатумом і людською волею, а реальний світ пов’язаний зі світами, які існують поруч із нами. У кожного з героїв є таємниця, яку він ховає від людського ока, щоб не видати своєї внутрішньої драми. Глянцеве і реальне життя української буржуазії, мрії, якими живе сучасна людина, звільнення від нажитих і нав’язаних страхів і комплексів, смисл життя-лейтмотив книжки, в якій герої нагадують цікавих дітей, що роблять помилки, наперед знаючи про це. Художній світ книжки - це духовна модель свободи і пошуків сучасного українського суспільства з його бурхливим розвитком буржуазних відносин та рудиментами колоніального минулого.

Карпа, Ірена.

Жовта книга / І. Карпа ; передм. Ю. Іздрика. – Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2010. – 318 с. – Зміст: Сни Ієрихона. – С. 305-318.

Кідрук, Макс.

Зазирни у мої сни: роман / М. Кідрук. – Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 528 с.

Очевидно, на світі немає дитини, яка б не бачила моторошних снів. Але що робити, якщо жах зі сновидіння поступово переповзає в реальне життя? У дворічного Тео під час нескладної операції раптово зупинилося серце. Упродовж тридцяти шести секунд малюк тримався на межі між світом мертвих і живих. А тоді повернувся. Спливло два роки, перш ніж Мирон Белінський зрозумів, що його син повернувся не сам. Щось прийшло разом із Тео: учепилося і прослизнуло у свідомість, поки хлопчак перебував по той бік лінії, яку більшість із нас перетинає лиш один раз. У відчайдушних намаганнях урятувати сина Мирон виїжджає до Америки, де найновіші досягнення нейротехнологій дають змогу зазирнути в людський сон. Він не здогадується, що бажання допомогти веде до катастрофи, адже найгірше почнеться, щойно той, хто оселився у снах маленького Тео, збагне, що за ним спостерігають.

Кінг, Стівен. 

Доктор Сон : роман / С. Кінг ; пер. з англ. О. Красюка. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 640 с.

Минуло багато років після жахливих подій, які відбулися у зловісному готелі в горах Денні вже дорослий, але привиди й досі не дають йому спокою. Доля зводить його з дівчинкою Аброю, яка має надзвичайні здібності — її «сяйво» сильніше за всіх. Але на неї полюють чудовиська в людській подобі, яким потрібні життя та дар дитини. І тільки Ден здатний захистити її від потвор, якщо переможе власних демонів.

Мирний, Панас.

Сон / П. Мирний. – Київ : Держлітвидав. УРСР, 1950. – 18 с.

Сюецінь, Цао.

Сон у червоному теремі : роман; розд. 1 – 40 / Ц. Сюецінь ; пер. В. С. Бойка. – Харків: Фоліо, 2013. – 576 с.

Епічна розповідь про життєві події і долю кількох поколінь великої аристократичної китайської сім’ї, про її злет і падіння.

Штельмах, М. Л.

Янголи вигадують сни: неформатні історії реального міста у форматі нереального "я" / М. Л. Штельмах . – Харків: Фоліо, 2007. – 320 с.

Героїня роману повірила, що владна створити ідеальний світ. І наділила себе правом спотворювати людські тіла й збирати їх душі для кармінного катарсису...

... Загублені мрії та фантазії стають реальністю. А творчо обда­ровані садисти ґвалтують світ своєї свідомості, перетворюючись на символічних та містичних янголів. Для Марії — це ключ. Але що саме вона намагається ним відімкнути, збагнути важко...»

ДО РЕЧІ,

поети різних епох оспівували «сон» у своїх творах.

Українка Л. «Сон літньої ночі», вірш.

Франко І. «Чого являєшся мені у сні». Вірш увійшов до збірки «Зів’яле листя», створеної 1886 року. Покладений на музику композитором К. Данькевичем, він став популярним романсом.

Франко І. «Сон Ганнібала», «Сон Цицерона» — це цикл поетичних переспівів за мотивами історії Стародавнього Риму.

Франко І. «Сон князя Святослава» — драма-казка в 5 діях, де відображаються події XII ст. 

Шевченко Т. «Сон», ліричний памфлет 1844 р.  

Шекспір В. «Сон літньої ночі», комедія   1600 р.

 

Отже, після читання гарним людям гарно спиться, гарним людям гарне сниться!

Немає коментарів:

Дописати коментар