четвер, 11 березня 2021 р.

 

УКРАЇНСЬКА ІСТОРІЯ ОЧИМА УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ

(НОВІ НАДХОДЖЕННЯ У ВІДДІЛ АБОНЕМЕНТА)

Бутченко, Максим Анатолійович.

Петлюра. Боротьба: роман / М. А. Бутченко ; пер. з рос. Т. Свелеби. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 224 с.

Того ранку Симон Петлюра нарешті повернувся додому. Обійняв дружину Ольгу, вільно дихав на повні груди. Стільки часу він провів у в’язниці бездіяльно. І ось відчуває, що настає пора великих змін. Соратники чекають наказу діяти. Одначе кохана Ольга і маленька донечка Леся дуже потерпають від того, що тата й чоловіка й далі майже не буде вдома. Та й чи буде в них дім? І сам Петлюра розривається між сім’єю та своєю мрією — незалежною Україною. Режим Скоропадського має бути повалено. Відступати не можна. Здається, Петлюра чує власний голос ніби здалеку. І наче не він промовляє ті слова: «Іншого шляху, крім повстання, у нас немає…».


Гаврош, Олександр Дюлович.

Донос: роман / О. Д. Гаврош. - Київ : Академія, 2019. - 176 с. - (Автографи часу).

Навіть на схилі своїх спитих років він так нічого й не збагнув. Не здатний був на це, бо таким, як він, недоступна честь. Він — із прислуги. Донощик. Ціна таким — пожмакані купюри й вічний страх. Про психологію підступності та зради, донос як привід руйнування Кирило-Мефодіївського братства і про те, що відбувалося з його учасниками, цей роман.

Дегтяренко, Ярослава.

Зраджений гетьман: роман / Я. Дегтяренко. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 432 с.

Осінь 1658 року. Цар Олексій оголошує Україні війну. Лесько, намагаючись повернути кохання Олесі, дізнається, що вона вийшла заміж за іншого. З розбитим серцем хлопець кидається у вир війни, чекаючи нагоди загинути як справжній воїн. Але, схоже, на нього покладена важлива місія і помирати йому зарано. Тим часом гетьман Виговський шукає союзників, щоб протистояти військовій агресії Московії.

Поки гетьман зайнятий війною, усіма забутий Юрась Хмельниченко, піддавшись на вмовляння свого дядька Якима Сомка, організовує проти Виговського змову. Ситуація в країні стає напруженою. Чим обернеться для України прагнення волі?

Лавренюк, Марія Петрівна.  

Калина січена...: роман / М. П. Лавренюк. - Тернопiль : Богдан, 2019. - 368 с. - (Magistra vitae).

Ця книга — історія кохання й становлення особистості дівчини, яка волею долі опинилася на лезі жорсткого протистояння ідеологій, націй, світів. Персонажі цілком реально сприймаються у вирі подій, що відбувалися на Тернопільщині впродовж найтрагічнішого десятиліття (1939–49), яке перекраяло не лише сім’ї, території, а й світогляди. Чорні жорна історії перетирали людей нещадно, та людяності знищити не змогли. Роман безумовно — любовний, але й соціальний, але й історичний, але й психологічний… Для широкого кола читачів.


Коломійчук, Богдан Вікторович.  

Експрес до Ґаліції: [роман] / Б. В. Коломійчук. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2020. - 352 с.

         Новий детективний роман автора, в якому на читача чекають заплутані справи та небезпечні розслідування. Весна 1906 року. Під час відпустки у Швейцарії комісар львівської поліції Адам Вістович несподівано втягується у небезпечну шпигунську гру, в якій на карту поставлено не лише людські життя, але й долі імперій. Розшифрувавши секретний документ, Вістович дізнається занадто багато, як на звичайного детектива з далекого австрійського Львова.

     У цей же час з клініки в курортному Бадені зникає дивний російський пацієнт, якого розшукують розвідки одразу кількох країн, а у Венеції стається вбивство непримітного перекладача з німецької. Вістовичу доведеться з’ясувати, як пов’язані ці події і чому сліди, здавалося б, непов’язаних справ ведуть до Львова.


Коломійчук, Богдан Вікторович.  

Моцарт із Лемберга: роман / Б. В. Коломійчук. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 288 с.

Дія роману відбувається у першій половині XIX століття у Відні, Галичині та Баварії. Головний герой — молодший син геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, Франц Ксавер. Попри успадкований талант, Франц не досяг батькової слави, але життя його було сповнене пристрасті, інтриг та пригод. А доля — тісно пов’язана зі Львовом, тодішнім Лембергом.

         У творі гармонійно поєднуються жанри історичного, пригодницького та любовного романів, а динамічний сюжет тримає читача від першої до останньої сторінки.

Лущик, Петро Михайлович.  

Галицька сага: роман / П. М. Лущик. - Харків : Фоліо,  2020.  - (Сага).

[Кн. 1] : Велика війна / худож.- оформлювач М. С. Мендор. - 2020. - 320 с.

В першій книзі події розпочинаються у 1914 році. У галицькому селі Перетині життя протікає неквапно й навіть нецікаво. Можливо, єдиним винятком посеред сірої буденщини є протистояння між прихильниками української «Просвіти» та москвофілами, яке іноді переростає у бійку. Однак спокійне буття раптово закінчується погожого липневого дня 1914 року, коли мешканці Перетина дізнаються про початок війни. У кожного з них відтепер свій шлях і своя доля. На москвофілів чекає перший в Європі концентраційний табір Талергоф; дорослих чоловіків призивають до австрійської армії; патріотично налаштована молодь вступає до лав Українських січових стрільців. Селяни, що залишилися вдома, уповні насолодилися «принадами» російської окупації та свавіллям «своїх», авст­рійських, жандармів. Коли ж ті, кому належало загинути, загинули, а щасливці повернулися додому, стало зрозуміло, що все тільки починається...     

Лущик, Петро Михайлович.  

Галицька сага  : роман / П. М. Лущик. - Харків : Фоліо, 2020. - (Сага).

[Кн. 2] : Тінь незалежності / худож.-оформлювач М. С. Мендор. - 2020. - 320 с. : іл.

Друга книга охоплює події, що відбувалися у 1918—1922 роках, у час, про який Вінстон Черчилль потім скаже: «Війна велетнів закінчилася, почалася війна пігмеїв». Коли зранку 1 листопада 1918 року на міській ратуші львів’яни побачили синьо-жовтий прапор, вони ще не знали, що це лише початок довгої збройної боротьби за те, кому має належати Галичина. Коли на її теренах точилися криваві бої, у далекому Парижі країни-переможці «війни велетнів» вирішували її долю, як і долю всієї Європи. Молох війни знову закружив у своєму кривавому танці жителів села Перетин: одні стали на захист молодої Західноукраїнської Народної Республіки, другі воювали на боці поляків, треті бачили своє майбутнє разом з Червоною армією; дехто, передчуваючи неминучу поразку, готувався до інших методів боротьби...

Немає коментарів:

Дописати коментар