понеділок, 22 березня 2021 р.

ШАНС  НА  ЛЮБОВ

Весна, кохання, мрії – тема нових книжок українських письменників, які поповнили бібліотечний фонд  відділу абонемента.

Береженська, Євгенія.

І в пустелі ростуть квіти: [роман] / Є. Береженська. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 288 с.

У свої сорок два Наталя вповні пізнала гіркий присмак несправедливості. Зґвалтування на власному випускному, одруження із деспотичним Степаном, втеча, робота нянею на багатія, який просто скористався нею та викинув геть. Душа перетворилася на пустелю. Аж раптом обставини зіштовхують жінку із загадковою пенсіонеркою пані Олександрою та глухонімим Андрієм. Здається, Наталине життя починає налагоджуватися. Та минуле повертається: її знаходить син і повідомляє, що вона — остання надія на рятунок Степана. Тепер від вибору Наталі залежить життя того, хто приніс їй стільки болю. Яким буде рішення жінки? Як повернеться її життя далі?..

Бурлака, Оксенія.

Поцілунок був не останній: повість / О. Бурлака. - Київ : Академія, 2019. - 160 с.

Льоля росла в благополучному світі, де були розкішна квартира, яскраві сімейні подорожі, брендовий одяг, дружний клас, ульотні тусовки. А одного дня з усім цим довелося розпрощатися й потрапити в зовсім іншу реальність. Її батька заарештували, і тепер вона й мама живуть з бабусею й дідусем у їхній пошарпаній квартирі. Обірвалися контакти з ліцейними друзями, і навіть найкраща подруга віддаляється. Дуже складно в новій школі. Учителі наче не знають і не здогадуються, як тут нестерпно. Льоля, яка не здатна терпіти знущання жорстоких розбишак, починає «воювати» з ними, нариваючись на гіркі неприємності. Єдина відрада — втеча на дах десятиповерхівки. Цю схованку під небом показав їй Стас — однокласник, який тусується в тій хамовитій компанії. Льоля дізнається, що до проблем у її сім’ї причетний його батько, і розуміє: треба забути про Стаса. А як це зробити, коли з ним так добре і солодко... До мурашок. Драматичні обставини, здається, остаточно роз’єднають Льолю і Стаса. Та в кохання своя логіка: їхній поцілунок був не останній.

Бурлака, Оксенія.

Розірваний кадр : повість / О. Бурлака. - Київ : Академія, 2020. - 160 с.

Філ — фанат екстриму. Ще трохи, і він стане топовим блогером, підніматиме солідний кеш, якого вистачить на забаганки Барбі й на те, щоб звалити від родаків. Він же не якийсь там задрипаний пацик, а крутий руфер, йому вже шістнадцять. Ще трохи, і він обставить самого Койота — поки що найкрутішого руфера в місті. Лиш би оператор-фотограф Кірюха, без якого залази, зацепи й трюки не були б такими адреналінними подіями для публіки, не дав задню. І треба ж, щоб усе так раптово обвалилося. На залазі затримує поліція, розгніваний тато перекриває краник, з якого капало бабло. З роботою не клеїться, починаються масові відписки в інсті, Барбі погрожує піти, Кірюха з руфінгом зав’язав. Ще й із Солькою мусить час гаяти, а вона зовсім не з тренду. Солька, поборовши важку хворобу, ніяк не може збагнути, чому зовсім не цінує життя Філ. А потім… гине Койот. Підступно вчиняє Барбі. Украй неприємну правду про Філа дізнається Солька. Нові почуття опиняються на межі краху. Світ розчахнувся над головами, але в житті завжди є шанс.

Волинська, Олена.

Повелителька ліхтарів: роман / О. Волинська. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 240 с.

Зора, дівчина-ромка, приїздить до Федорівки, щоб дізнатися, чому загинула її сестра Гілі. Напередодні Гілі хотіла відшукати й застерегти людину, на чиїй долоні вона побачила лихий знак. Шукаючи правди, Зора знайомиться з Василем, місцевим майстром лозоплетіння. І розуміє, що їхня зустріч — знак долі. Чи це було кохання? Хто знає. Заради Зори Василь скоїв злочин, тим самим перекресливши власне майбутнє.

Через сім років, повернувшись із в’язниці, чоловік намагається позбутися минулого й почати нове життя. Але випадкова світлина зі старої газети змушує Василя змінити свої наміри. Він не зможе знайти спокій, доки не дізнається, яку таємницю забрала із собою Гілі. Що ж насправді сталося з тією, яка жартома називала себе повелителькою ліхтарів?

Гнатко, Дарина.

Притулок семи вітрів : роман / Д. Гнатко. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 336 с.

Лиха вдача була у пана Яна Давидова. Мав він слабкість до власних кріпачок. Не втаїлося це від дружини його — пані Маришки. Невдовзі кріпачку, що була таємною пристрастю пана, знайшли загризеною панськими псами. Казали, то справа рук пані Маришки. Утім, сама жінка незабаром померла за дивних обставин. Минув час, та нащадкам Давидових немов пороблено. Спадкоємця Григорія Яновича не оминула батьківська пристрасть до кріпацького дівоцтва. Палазя стала його забороненим коханням. Проте Григорій одружився з донькою заможного генерала, і безмежно закохана дружина невдовзі дізналася про згубну пристрасть чоловіка... Невже історія повториться знов і пекельна жага згубить чуже життя? Чи давній маєток «Притулок семи вітрів», що чув стільки плачів та бачив стільки крові, нарешті діждеться, що його господарі стануть щасливими?

Гнатко, Дарина.

Гніздо Кажана: роман / Д. Гнатко. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 336 с.

Данило Кажановський продав душу дияволу. Скільки дівочих душ він занапастив! Коли одна дівчина наклала на себе руки, козак Ілько Косозуб зібрав людей для помсти, і Данила спалили б.

Минуло майже сто років. У Миргороді планує весілля Роман Кажановський, але наречена Ліза все частіше думає про Ярослава, кузена Романа та господаря маєтку «Гніздо Кажана». Чорні язики кажуть, що він ще гірший від свого предка. Та її нестримно тягне до нього. Між ними — прірва і гострі уламки минулого. Аби не втратити Лізу, Роман розповідає, що Ярослав — справжнє чудовисько. Та поступово Ліза усвідомлює, що справжній монстр не завжди той, що з чорними крилами…

Гулей, Марта.

Одного дня вона розкаже : повість / М. Гулей. - Київ : Академія, 2020. - 144 с.

Рвонути на рок-фест, щоб дома не здогадалися, — круто. Можна автостопом, якщо бізнес-клас ніхто не пропонує. А поруч буде не Денис — красень на всю школу, а просто друг, з яким зручно, але зовсім не тойво — Тарік. Головне — це шанс відв’язатися від мами та її набридливих запитань. Так думала Мія. Якщо їхати на рок-фест, то тільки з Мійкою — може, вдасться побути з нею наодинці по-дорослому. І їхати треба автостопом — так прикольніше. Аж тоді Мійка зрозуміє, що він не просто друг. Так думав Тарік. Дорога підготувала їм детективні пригоди — хоч Шерлока Холмса подавай, щоб із тим розібрався. Мію розривало між думками про свою фігуру, меседжами від Дениса і присутністю поруч Таріка, який уже поводився не зовсім як друг. Тарік схвильовано долав дистанцію до Мії, переживаючи те, що було, і те, що було не так. Тільки на фесті Тарік відірвався на повну й показав Мії, який він, і то було великою несподіванкою для неї. І зовсім неочікувані зустрічі і враження на фесті менше дістали Мію, ніж те, що вона зрозуміла про себе.

Гулей, Марта.

Коли приходить Ві : повість-трилер / М. Гулей. - Київ : Академія, 2020. - 160 с.

Він уже не пам’ятає, як почалися проблеми. Можливо, зі скреготу ключа, що ним замикав двері батько, а він боявся навіть думати, що відбувається. А може, з метушливості стривоженої мами. Чи з усвідомлення того, що він самотній серед найближчих людей, яким не до нього. А тут ще оті кляті переїзди з одного містечка в інше й глузлива жорстокість однокласників. Дитинство, юність і вже дорослі його дні — суцільна каламуть. Обвал жахливих подій забрав від нього сон. Усе, що залишилося з ним, — точність у всьому, пробіжки, дивакувата подруга Ві, спалахи головного болю. Усе, що знайшов у свої двадцять сім, — неоднозначна увага Марії. Легше ставало тільки тоді, як приходила Ві. Вона — єдина, з ким можна було поговорити про те, чого не знав ніхто і не зовсім розумів він. Потім і вона змінилася. Спроби розпитати її про своє минуле наштовхуються на спротив і гнів. Але ж він мусить збагнути те в собі, від чого ховається його розум, і нарешті докопується до жахливої правди.

Корній, Дара.

Зірка для тебе : [роман] / Д. Корній ; поет. оздоблення Л. Долик. - 3-тє вид. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 304 с.

Іноді достатньо подивитись у нічне небо, щоб знайти свою зірку. Сергій зустрічає Зоряну. Або ж так: Лічозір знаходить свою Зірку. Якийсь містичний зв'язок між ними пробуджує любов, на яку чатують випробування часом, відстанню і навіть протистояння смерті, що йтиме за ними крок у крок. «Зірка для тебе» — роман про беззастережне кохання, де вир спогадів майстерно вплітається у сучасність, де чарівна атмосфера Львова просякнута мандрами у часі й просторі, де віра стає чи не єдиним шансом на спасіння. Це роман про зоряне сяйво, яке сповнює по вінця серця людей.

Корній, Дара.

Місяцівна / Д. Корній. - Харків : Віват, 2019. - 352 с. : іл. - (Золоті письменники України) (Художня література).

Терезу кличуть Місяцівною за незвичну зовнішність, бо таких, як вона, — альбіносів — називають людьми Місяця. Мама Василина, прагнучи врятувати її після автомобільної аварії, передає старовинний оберіг — лунницю, що багато століть супроводжує жінок із давнього шляхетного роду Коморовських. Однак після цього життя Терези кардинально змінюється: з настанням повні щось лихе наче вселяється в дівчину — і вона опритомнює на старому сокальському цвинтарі з кров’ю під нігтями та присмаком крові в роті. Щоб здолати зло, Терезі доведеться пройти курс реабілітації в психлікарні, розплутати вузлики страшних родинних таємниць, зазирнути в очі власному майбуттю, повернути на місце чорне серце темного янгола та знайти своє призначення там, де гори підпирають небо.

Сурженко, Маргарита.

Дівчина, яка шукала свою сукню: роман-ілюзія / М. Сурженко. - Вiнниця : Дім Химер, 2019. - 176 с.

Лора — найщасливіша дівчина на світі. Щодня вона відчуває запах океану на тропічних островах, проходжається червоною доріжкою у товаристві голлівудських акторів, вбрана в дизайнерську сукню з діамантами… Дарма, що це лише ілюзії, витворені її неймовірною уявою, насправді ж діаманти — звичайні камінці, які вона назбирала біля Дніпра, сукня — шматок старої штори, а красень-коханий — вигаданий після перегляду фільму з Бредлі Купером. Адже в реальному житті Лора живе самотою в пошарпаній однокімнатці, працює у фаст-фуді та щомісяця робить паперові літачки з несплачених рахунків за комунальні послуги й запускає їх зі свого вікна на вулицю… Що ж станеться, якщо дівчину раптом «вилікують» від ілюзій, і вона опиниться сам-на-сам зі своїм справжнім життям?

Семенов, Виталий.

Эффект Пигмалиона: [роман] / В. Семенов. - Одесса : СМИЛ, 2013. - 172 с.

Генріх і Стася насолоджуються любов’ю, переживають радощі й розчарування в мистецтві, щільно закривши свої двері від навколишнього світу, оселившись у будиночку біля моря. Безсилля й впевненість. Острах втрати і радість володіння.  Розчарування й успіх. Все це вони пройдуть у короткі терміни, коли в їх житті з’явиться людина, що присвятила своє життя мрії…

Тетера, Ірина.

Самотні вітри: роман / І. Тетера. - Київ : Академія, 2019. - 160 с.

Несподівано для себе Максим захотів її смерті. Так озвалася в ньому його понівечена любов. Довго і складно йшов до цього. З дитинства почувався аутсайдером. Розумів, що йому — хлопчині з робітничого барака — нічого нормального не світить. І навіть дружба з надзвичайно толерантним Мишком Звягінцевим підсилювала ці відчуття. За спиною Мишка — надійна сім’я. І сам він — хоч картини малюй: дівчата зривають на ньому очі. А ще — зібраний, коректний, благородний. І треба ж було вже студентом так нестямно закохатися в дівчину, з якою в Мишка — любов. Жити з ними в його столичній квартирі. Потайки їм заздрити і підкрадатися до їхньої любові, сподіваючись на свій шанс. Усе інше добре складалося в Максима. Став льотчиком, як і мріяв. Здобув статус, блага, мав увагу жінок і не гребував нічим. Не вистачало тільки недосяжної для нього Марини Райдуги. Покараність любов’ю і задавнена ревність нагнітали в ньому жахливі комплекси. Їх жертвою стала Марина, з якою він після драматичних подій, що відбулися з Мишком, одружився. Та сім’єю вони так і не стали. У своїй озвірілій любові він нищив себе і робив нестерпним життя Марини. І вже неможливо було збагнути, де його жорстоке кохання, а де — мазохістська помста їй. І знову на горизонті виринає Звягінцев — витягуючи з фатальної ситуації Марину, втрачає власне життя. А може, відкриває ще один шанс для свого незбагненного друга… Три самотні вітри так несправедливо заблукали у світі. А довкола них — теж самотні серця.

Третяк, Вячеслав.

Сповідь не без гріха / В. Третяк. - Київ : Гамазин, 2019. - 224 с.

Сповнена драматизму й переживань історія кохання Юрка й Марії, яких іще в шкільні роки звела доля, але скоро розлучила, змусивши кожного пройти безліч випробувань. Чи вдасться їм виплутатися з цього карколомного лабіринту людських життів, пройти через його одруження з іншою, її бідність і поневіряння в пошуках засобів для існування, через втрату рідних, народження його дочки та її сина й при цьому зберегти в серці кохання? Для тих, хто вміє кохати та знає ціну почуттям.

Щеглова, Лія.

Мрія метелика: роман / Л. Щеглова. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 256 с.

Він з’явився в її житті раптово. І вибухнув вулкан пристрасті. Дорослий, досвідчений, забезпечений і загадковий. За майже два роки їхніх бурхливих стосунків вона не дізналася про нього нічого. А потім він зник. Забравши з собою все. Навіть її душу. Сенсу жити більше не було. Вона, як метелик, згоріла на попіл у полум’ї пристрасті. А потім — випадкова зустріч із Сергієм. Одруження, нормальне життя з нормальним чоловіком. Якого вона ніколи не кохала й не цінувала. Доки він не зник… Де він? І що відбувається?
Здається, історія йде по колу. Усе повторюється знову. Але крила метелика не можуть згоріти двічі. І справжнє кохання трапляється лише одного разу. Один раз на все життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар