вівторок, 16 лютого 2021 р.

 

Для вас, шанувальники химерної прози!

У відділ абонемента від Українського інституту книги за Програмою поповнення бібліотечних фондів надійшли книжки авторів Е.А.По та Г.Ф.Лавкрафта.

Едґар Аллан По  – американський письменник і поет, есеїст, драматург і літературний критик, який вважається засновником жанрів детективу, наукової фантастики та горору. Втім, найвідомішими творами Едґара По вважаються оповідання і поезії, написані у так званому готичному жанрі – суміші романтизму, містики і горору. Саме Едґару Аллану По ми завдячуємо виведенню химерної прози у всьому її розмаїтті на кардинально інший естетичний рівень, і саме його творчість визначним чином вплинула на багатьох письменників, поетів, музикантів та художників, а інший славетний представник літератури химерного та потойбічного, Говард Філіпс Лавкрафт, називав По своїм літературним наставником, без якого не було б більшості його творів.

В основі сюжетів Едґара По лежать загадкові, містичні та незвичайні події, що перебувають поза межею звичайних життєвих досвідів, його цікавить тема смерті, її загадковість та принципова непізнаваність, а також скорботно-трагічні настрої, притаманні напряму романтизму. Незважаючи на те, що за життя По був більш відомим як літературний критик, у світовий літературний канон він увійшов саме як оспівувач загадкового, потойбічного, романтичного і трагічного.

По, Едгар Аллан. 
Повне зібрання прозових творів  / Е. А. По. - Київ : Вид-во Жупанського, 2020 - . - (Майстри готичної прози).

Т. I / пер. з англ. О. Українця [та ін.]. - 2020. - 408 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою.

До першого тому увійшли твори, написані у період 1832–1838 років – від найпершого оповідання у жанрі горор, «Метценґерштайн», і аж до відомих класичних «Рукопис, знайдений у пляшці», «Береніка», «Незрівнянна пригода такого собі Ганса Пфааля», «Король Чума», а також найзагадковіший його твір, над інтерпретацією якого й досі б’ються дослідники творчості письменника – роман «Оповідь Артура Ґордона Піма з Нантакета».

 

Говард Філіпс Лавкрафт  відомий американський письменник, який, написавши величезну кількість оповідань, багато повістей і три романи (не кажучи вже про архів його листування, що вважається найбільшим у світі), на жаль, за життя був майже невідомим і помер у самотності, так і не дочекавшись майбутньої всесвітньої слави свого вагомого літературного доробку. Проте вже у другій половині ХХ сторіччя творчість Лавкрафта заслужено отримує світову славу і здобуває захоплення мільйонів її поціновувачів.

Сьогодні Лавкрафт  по праву посідає  місце Патріарха літератури "химерного, потойбічного та жахливого". Важко переоцінити вплив його творчості на сучасну літературу багатьох, навіть далеких від "лавкрафтичної естетики", жанрів, так само як і на масову культуру загалом. Черпаючи своє натхнення у творах Едґара Аллана По, Лавкрафт зміг створити свій цілковито оригінальний літературний світ міфів і темних пророцтв, забутих богів з далеких погаслих зірок і нічних марень, в яких відкривається похмура прихована правда. Літературний спадок Г.Ф. Лавкрафта знайшов своє втілення у фільмах, творах образотворчого мистецтва і навіть піснях та назвах альбомів відомих гуртів, а за кількістю продовжувачів його літературних традицій він залишає позаду багатьох письменників світу.

Лавкрафт, Говард Філіпс.
Повне зібрання прозових творів  / Г. Ф. Лавкрафт. - Київ : Вид-во Жупанського. - (Майстри світової прози).

Т. ІІ / пер. з англ.: О. Українця, К. Дудки. - 2020. - 456 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою

Другий том повного зібрання прозових творів охоплює його прозу, написану у період з 1926 по 1928 роки, і містить такі класичні і переважно розлогі твори як «Поклик Ктулху», «Сновидні пошуки незвіданого Кадата», «Справа Чарльза Декстера Ворда», «Барва з позамежжя світу», «Жахіття Данвіча». Саме у цих повістях остаточно розкривається талант Лавкрафта, як майстерного оповідача неймовірно загадкових і химерних історій, а також автора багатьох самобутніх і досить оригінальних міфогенних та містичних концепцій.

Лавкрафт, Говард Філіпс.

Повне зібрання прозових творів / Г. Ф. Лавкрафт. - Київ : Вид-во Жупанського, 2016 - . - (Майстри світової прози).

Т. ІІІ / пер. з англ. В. Носенка. - 2018. - 456 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Третій том повного зібрання прозових творів присвячений останньому періоду життя і творчості письменника (з 1930 по 1935 рр.), коли з-під його пера з'явилися наймасштабніші твори, такі як «Шепіт у пітьмі», «У горах божевілля», «Морок над Інсмутом», «Сни у відьминому домі» та «За пеленою часу», що довершили формування циклу Міфів Ктулху і вповні оприявили жаску і химерну космогонію Лавкрафта.

Немає коментарів:

Дописати коментар