вівторок, 2 лютого 2021 р.

 

Продовжуємо знайомство з новинками зарубіжної художньої літератури, які надійшли у фонд відділу абонемента від Українського інституту книги за Програмою поповнення бібліотечних фондів.

Беннер, Кетрін.

Дім на краю ночі  : роман / К. Беннер ; пер. з англ. А. Цвіри. - Харків : Віват, 2021. - 464 с. - (Світовий бестселер) (Найкраща книжка року за версією National Public Radio). - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Дивовижна сімейна сага з присмаком магічного реалізму розповідає про життя чотирьох поколінь однієї родини на маленькому острові Кастелламаре біля узбережжя Сицилії. Доктор Амедео Еспозіто, підкинутий колись немовлям у сирітський притулок у Флоренції, прибуває на Кастелламаре в пошуках роботи. Там він знаходить друзів, сім’ю і дім. Амедео поселяється в закинутому барі «Дім на краю ночі». Хоча тутешні жителі вважають цю будівлю проклятою, це місце відродиться і стане серцем острова, де можна обговорити всі події малого і великого світу за порцією limoncello. Разом з іншими мешканцями Кастелламаре родина Еспозіто переживе Велику депресію, фашистський режим, світову війну, велику модернізацію і фінансові кризи. Людей на крихітному клаптику суходолу не оминуть жорстоке суперництво, таємні інтриги і любовні страждання, та врешті завжди підтримає вірність — найближчим людям і своєму острову, яка винагороджується невеликими, проте вкрай потрібними чудесами…

Ґілберт, Елізабет.

Місто дівчат  : [роман] / Е. Ґілберт ; пер. з англ. Г. Лелів. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2020. - 536 с.

Це інтригуючий роман про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк. Роман починається 1940 року, коли дев’ятнадцятилітню Вівіан Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки — власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе Вівіан опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні театральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг. І це лише початок шляху Вівіан довжиною в життя, який необхідно пройти, щоб зрозуміти: ти не мусиш бути хорошою дівчинкою, щоб бути хорошою людиною.

Джіо, Сара.

Я кохатиму тебе завжди  : роман / С. Джіо ; пер. з англ. С. Мокрої. - Харків : Віват, 2020. - 288 с. - (Художня література). - Парал. тит. арк. англ. мовою.

У цій теплій і водночас щемкій історії майстерно сплітаються події минулого й сьогодення. Головна героїня Кейлі Крейн не може повірити у власне щастя: вона успішна журналістка й наречена ідеального хлопця. Проте одна зустріч із безпритульним чоловіком — Кейдом Макаллістером, коханням цілого її життя, — несподівано змінює все. Він не впізнає Кейлі, але вона вирішує дізнатися, що сталося з ним, колишнім керівником фірми звукозапису, і допомогти йому владнати своє життя.

Етвуд, Марґарет.

Заповіти  : роман / М. Етвуд ; пер. з англ. О. Оксенич. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 352 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Жорстокий і ниций режим гниє зсередини. Усі гасла про чистоту і служіння виявилися брудною брехнею. Лідія — літня жінка, що пройшла тернистий шлях: від поважної судді у справах сім’ї у старому Гілеаді через в’язницю й участь у розправах над невинними до найвищого становища у панівній верхівці. Лідія прагне знищити режим, що зруйнував її життя. І в неї є чимало доказів його злочинності. Вона планує таємно переправити ці докази до Канади. Їй мають допомогти двоє дівчат: Агнес із Гілеаду, яка дізнається приголомшливу правду про свою справжню матір-Служницю, і Джейд, шістнадцятирічна мешканка Торонто, яка виявилася тією самою Крихіткою Ніколь, про яку розповідали дітям у школі. Три жінки, що наважилися постати на боротьбу з жорстоким облудним режимом. Чи вдасться їм здолати монстра?

Лаґерлеф, Сельма.

Сага про маєток : [роман] / С. Лаґерлеф ; пер. зі швед. О. Король. - Львів : Апріорі, 2020. - 128 с. : іл.

У романі йдеться передусім про кохання спадкоємця занепалого помістя й простої дівчини. Це почуття розвивається в них обох упродовж усієї оповіді, яка відзначається крутими поворотами сюжету, достовірністю в описі реалій Швеції ХІХ століття, вишуканою поетичністю й глибокою психологічністю. «Сага про маєток» вийшла у світ 1899 року, й відтоді її перекладено багатьма мовами. Українською публікується вперше.

Мойєс, Джоджо.

Останній лист від твого коханого  : роман / Д. Мойєс ; пер. з англ. Т. Заволоко. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 400 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Дві закохані жінки, між якими — півстоліття… Два кохання, над яким не владний час…

Аристократка Дженніфер потрапила до жахливої автокатастрофи. Вона вціліла дивом. Доля подарувала їй життя, але відняла пам’ять. Молода жінка не може пригадати ані обставин аварії, ані чоловіка, ані рідних, ані… загадкового незнайомця, листи якого вона знайшла у своїх речах. Вони сповнені такої пристрасті, такої туги, такого безмежного кохання, що її серце завмирає у передчутті дива.

Через майже 50 років один з цих листів знайшла журналістка Еллі. Вона вражена їхньою щирістю і прагне знайти того, хто написав його, і ту, що надихнула чоловіка на ці слова. Розпочинаючи пошуки чужого кохання, Еллі й гадки не мала, що зробила крок назустріч власному.

Мойєс, Джоджо.

Подаруй мені зірку  : роман / Д. Мойєс ; пер. з англ.: Д. Петрушенко, О. Чупи. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 400 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Еліс просто хотіла бути щасливою. Гадала, що одруження подарує їй те, про що вона так мріяла. Але коли рідна Англія лишилася за океаном, Кентукі зустрів її задухою та консерватизмом. Чоловік, який в усьому слухався батька, почуття скутості — все, що отримала Еліс. Тож коли в містечку почали шукати волонтерів для кінної бібліотеки, вона не вагаючись зголосилася. Тут Еліс знайомиться з Марджері, яка не кориться закам’янілим традиціям і знає, як це — бути по-справжньому щасливою та вільною. Життя Еліс карколомно змінюється. І чоловік, який був для неї всім, виявляється чужим. Бо вона вже давно кохає іншого. Того, з ким зможе стати собою…

Немає коментарів:

Дописати коментар