субота, 24 квітня 2021 р.

 

Для вас!

Шановні користувачі, пропонуємо нові книжки, які надійшли у фонд нашого відділу. Це добірка книг з різних галузей знань, але, сподіваємось, кожна з них знайде свого читача.

Винничук, Юрій. 

Лицарі пера і чарки  / Ю. Винничук. - Львів : Апріорі, 2019. - 268 с.

Знайоме вже читачам захоплення автора краєзнавчими дослідженнями цього разу стосуються історії міцних напоїв у світі і в Україні, в Галичині і у Львові. В книзі чимало цікавих і маловідомих фактів з історії горілки в Україні, описані пияцькі традиції і пияцькі товариства.


Вознюк, Володимир Аксентійович.

Особливості взаємин Лесі Українки та Ольги Кобилянської  / В. А. Вознюк. - Чернівці : Друк Арт, 2020. - 128 с. : іл., фот. - Бібліогр.: с. 126-127 (16 назв).

У необ’ємній за обсягом, зате багатій достовірними матеріалами книзі мова про особливості  літературних та дружніх взаємін геніальних українських письменниць.

Ґрін, Елісон.

Ask a manager. Спитай у керівника: як працювати з нетямущими колегами й босами, які крадуть ваш робочий час  / Е. Грін ; пер. з англ. А. Климовської. - Харків : Віват, 2019. - 288 с. - (Саморозвиток). - Парал. тит. арк. англ. мовою.

За десять років консультацій офісних працівників авторка зрозуміла, що люди уникають незручних розмов, бо просто не знають, що сказати. У цій корисній кожному книжці вона відповідає на відверті запитання про проблеми, які щодня виникають у нас на роботі. Ви дізнаєтесь, що сказати, коли колега привласнив вашу ідею, коли ви переконані, що бос ставить неможливі дедлайни або коли керівництво постійно турбує у вихідні дні. На прикладах із життя реальних людей письменниця розповідає, як витончено, упевнено і з почуттям гумору вирішити найскладніші проблеми у професійній сфері.

Кавасакі, Ґай.

Мистецтво змінювання сердець, умів, дій. Шлях зачарування в бізнесі  / Ґ. Кавасакі ; пер. з англ. В. Ярмольчук. - Харків : Віват, 2020. - 224 с. - (Бізнес). - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Зачаровування в бізнесі — це процес, завдяки якому людина в захваті від продукту, послуги, організації або ідеї. Його наслідком є добровільна й довготривала підтримка, взаємовигідна для обох сторін. Завдяки цій книжці ви маєте змогу досконало опанувати це мистецтво, яке збільшить вашу клієнтську базу, розширить сфери впливу компанії й перетворить її на мегауспішну та прибуткову. Від зовнішнього вигляду персоналу до оформлення банерів на Facebook та YouTube — Ґай Кавасакі знає, як використати навіть найменшу деталь, щоб зачарувати кожного.

Палій, Олександр.

Збагнути Росію. Свідчення очевидців  / О. Палій. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. - 400 с. : іл.

Ця книга — зібрання свідчень очевидців, представників різних епох: послів, співробітників дипломатичних місій, офіцерів, купців — про країну, що нині зветься Росією. Цікаво, що російська цензура не хотіла таких свідчень. Російські переклади іноді свідомо спотворювалися перекладачами, а деякі визначні твори, уривки з яких наведено тут, ніколи не видавалися російською мовою — зрештою, українською теж. Книга стане в пригоді вій­сько­­вим, дипломатам, бізнесменам, а також усім, хто хоче (або не хоче) мати справу з Росією.

Савченко, Олександр.

Антиукраїнець, або Воля до боротьби, поразки чи зради  / О. Савченко. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 192 с. - Бібліогр.: с. 186-190.

Книга відомого вченого, економіста, громадського діяча, професора присвячена вирішенню найсклад­ніших соціально-економічних проблем України та українців. По-новому трактуючи ключoві моменти історії України, aвтор доходить висновку, що тисячолітня еволюція україн­ського суспільства створила не лише українських героїв, a й їхніх антиподів, анти українців… Автор надає конкретні рекомендації українцям, як зробити Україну успішною, а себе — заможними. Книга стане у пригоді мислячим громадянам, і не лише їм: адже зараз Україна займає центральне місце в поки що гібридній війні цивілізацій. Успіх України має заспокоїти Росію — вкрай агресивну державу, — причому для її ж користі.

Савчук, Остап Васильович. 

Музичні мотиви у Слові  : (трикнижжя) / О. В. Савчук. - Чернівці : Місто, 2020. - 384 с. : іл., фот. + 48 с. іл.

Видання об’єднало під своїм крилом три книги: «Відтворено у пресі», «Обіруч з книгою» та «Прихильне слово про автора». Це хвилюючі розповіді про сторінки життя буковинської культури, яку автор не тільки бездоганно і глибоко знає, а й довгі роки вірно їй служив. Непідвладна ніяким політичним змінам, культура підтримує моральне дихання кожного народу. Нашого (українського) – також! Тож доторкніться, дорогі читачі, своєю увагою до сторінок цієї талановитої книго серії, яка збагатить ваші знання про духовну сферу Буковини, мистецтво котрої є глибинною частинкою нашої держави – України.

Трейсі, Браян.

Звички на мільйон доларів. Як збільшити свій прибуток  / Б. Трейсі ; пер. з англ. Ю. Григоренко. - Харків : Віват, 2020. - 288 с. - (Бізнес). - Парал. тит. арк. англ. мовою.

Ця книжка розкриє перед вами ефективні прийоми й поради, які стосуються основ успішності: як ухвалювати ефективні рішення, контролювати свої фінанси, налагоджувати особисті та кар’єрні стосунки, здобути фінансову незалежність та, найголовніше, «вивчити» роль лідера. Революційні секрети успіху, що не залишать шансів поразкам та невдачам.

Феміністки не носять рожевого та інші вигадки / уклад. С. Кертіс ; пер. з англ. Г. Лелів. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2019. - 368 с.

Збірка есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блогерок,  дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс... Ця книжка — не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху. Це приватні історії дуже різних жінок — відвертих, зворушливих, іноді смішних, часом збентежених, частіше невимовно сміливих. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) та почуваються сильними (або ні). Кожна з них має свою історію, свій досвід і свій голос — і всі вони цінні та важливі. Ця книжка не розповідає всього, що треба розуміти чи знати про фемінізм, зате показує, що в серці фемінізму — жінки.

Чорней, Юрій Ілліч. 

Вернон Кресс. Життя під прикриттям / Ю. І. Чорней ; ред. Л. Звенигородська. - Чернівці : Наші кн., 2020. - 944 с. : іл., фот. - Бібліогр.: с. 939-943.

Австро-Угорська монархія, Королівство Румунія, Перша Чехословацька Республіка, Третій Райх, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Росія, безліч гірських вершин і природних місцевостей, країв і країн на всіх континентах, хіба що за винятком Антарктиди, - такою є географія життя під прикриттям колишнього чернівчанина Петера Деманта. Дивовижним чином у ньому переплелися ключові події найтрагічнішого в історії людства ХХ століття.

Та не пригодами єдиними вирізнялося це життя з-поміж безлічі інших. Для таємниці теж залишилось місце. Численні знайомі на Заході мали колишнього чернівчанина ледь не за героя роману Йозефа Мартина Бауера «Допоки несуть ноги». Добре відома книга, яку екранізували 2001 року, розповідає про поневіряння та втечу німецького військовополоненого з таборів ГУЛАГу. Натомість російські приятелі письменника охрестили Петера Деманта останнім тірольцем у Москві.

Підстав містифікувати власне минуле цей вічний блукач-оптиміст мав достатньо. У неволі в’язні не лише щедро ділилися спогадами, але й обмінювалися статтями, прізвищами і навіть біографіями. Подеколи навіть здається, що чи не єдиним фактом його біографії, який не потребує перевірки або не припускає іншого тлумачення, є тільки достеменність існування письменника. Бо вже щодо його походження доводиться зважати на різні думки.

Серед людей, які втратили історичну батьківщину (в цьому випадку йдеться про Австро-Угорщину), явище досить поширене. Порожнечу їм часто заповнює вигадка. Від міфологізації уявного світу до фантазій на тему власного життя інколи лише крок. Хоча трапляється, що вигадувати доводиться з інших причин. Чи були такі у Петера Деманта? Очевидно! Підозра у шпигунському минулому переслідувала письменника до земного кінця.

Високофаховий історико-біографічний нон-фікшн поєднує ретельне документальне розслідування життєвих таємниць героя, якнайтісніше вписаних в контекст епохи. Це той випадок, коли життєпис однієї людини, несподівано стає біографією міста, країни, цілого покоління. (Не)вигадане життя під прикриттям Вернона Кресса – це історія Чернівців і буремного ХХ століття в подіях одного людського життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар