середа, 14 квітня 2021 р.

«Мати та Чак розмовляли, а ми з Чарлі тільки дивилися одне на одного. Він мав разючу зовнішність: вугільно чорне волосся, що починало сивіти на скронях, і дивовижні блакитні очі. Він був вбраний у сірий діловий костюм та сорочку з розстебнутим коміром, а на ногах мав черевики з ґудзиками. «У нього красиві очі», — подумала я. Коли є він усміхнувся, я впізнала широченну усмішку Волоцюги, котрий шкірився на весь рот»…

                                             ***

«Моя історія чарівна й болюче коротка.

Я вийшла заміж за того, хто живе для акторства.

Я могла вийти за авіатора чи навіть принца –

А вийшла за фокусника, таке може тільки насниться!

Нещасний мій маг навіть не фахівець,

І це означало трагічний кінець.

Я могла мати престижного декоратора,

Звіздаря чи відомого авіатора,

 Але натрапила на престидижатора,

І це мене влаштовує, так, це мене чудово влаштовує!»,

уривок із книги Літи Ґрей Чаплін «Дружина короля вечірки: мемуари», яка є у фонді відділу абонемента.

Уроджена Лілліта Луїза МакМуррей (15.04.1908–29.12.1995), розпочала свою кінематографічну кар’єру в дванадцятирічному віці, Чаплін обрав її на роль ангела, що фліртує, у своїй картині «Малюк». Коли їй було п’ятнадцять, актор призначив Лілліту на головну жіночу роль у «Золотій лихоманці» та змінив її ім’я на Літа Ґрей. Юну актрису примусили припинити зйомки, бо в шістнадцятирічному віці вона завагітніла від Чапліна.

У листопаді 1924 року вони одружилися у мексиканському містечку Емпальме. Чапліни прожили разом два роки. Літа народила двох синів: Чарлза Чапліна (молодшого) та Сідні. 1926 року, коли вона дізналася про те, що Чаплін зраджує її з Мерною Кеннеді (найкращою Літиною подругою), котру він на прохання дружини призначив на головну жіночу роль у своїй картині «Цирк», вона подала на розлучення, що отримало публічний розголос. Адвокатська скарга складалася з сорока двох сторінок і містила такі факти приватного життя Чарлі Чапліна, які спричинили неабиякий скандал. Після розлучення Літа отримала компенсацію у 825 000 доларів, що на ті часи було нечувано великою сумою.


Ґрей Чаплін, Літа. 

Дружина короля вечірки : мемуари / Л. Ґрей Чаплін, Д. Вейнс ; пер. з англ. О. Тельна. - Харків : Фабула : Ранок, 2019. - 272 с. + 8 с. фот. - (# PROGreators).

Книжка спогадів — відверта розповідь не дуже щасливої жінки про стосунки з класиком німого кіно. Читачеві буде цікаво ознайомитись із повним текстом позовної заяви і відповіддю відповідача — Чарльза Чапліна. За сторінками мемуарів можна побачити розвиток і становлення зарубіжного кінематографа ХХ ст.


ДО РЕЧІ,

16 квітня 1889 року народився Чарлі Чаплін — легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер XX століття. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією «Оскар».

Широкі штани, черевики величезних розмірів, тростину і шапочка – стали своєрідною родзинкою в образі Чарлі Чапліна. Навіть після того як німе кіно відійшло на другий план, а картинка стала кольоровою, образ «Бродяги» продовжував вважатися прикладом для наслідування і був класикою світового кінематографа.

Зріст у великого коміка  – 165 см, а вага не досягла і 60 кг. Чарлі Чаплін дуже швидко посивів і відносно рано. До 35 років у нього не залишилося темного волосся. До речі, волосся у актора було кучеряве і темне.

«Захоплений дощем» – перший фільм, знятий в 1914 році, в якому, він виступає як режисер, сценарист і актор. Його кар’єра тривала понад 65 років!

Чарлі Чаплін грав на скрипці лівою рукою, так як був шульгою, а скрипкою опанував практично самостійно. Він почав працювати в театрі в 14 років, а читати навчився тільки в 16. Через те, що комік симпатизував комуністам, на нього було заведено справу у ФБР.

Мав чималу бібліотеку, де переважно були публіцистичні, біографічні та історичні видання. Чарльз Діккенс був улюбленим письменником Чапліна. Захоплювався і був знайомий з англійським письменником-фантастом Гербертом Уеллсом.

Чарлі Чаплін став наймолодшим актором в історії 20 століття. У 1917 році він уклав контракт зі студією на 1 мільйон доларів США.

Актор був затятим перфекціоністом, він знімав величезну кількість дублів. У фільмі «Вогні великого міста» актриса Вірджинія Черрілл змушена була зіграти в одній зі сцен аж 342 дублі, щоб сказати всього два слова: «Квітка, сер». До речі, після появи звукового кіно Чарлі Чаплін навіть сам писав музику до своїх фільмів.

Комік прожив у США майже 40 років, проте, громадянства так і не отримав. Крім того, вже з 1952 року, що б прибути на територію США, Чапліну потрібно було відповісти на ряд питань комісії з розбещеності і політичних справ. До речі, йому кілька разів пред’являли звинувачення в моральній розбещеності.

Королева Єлизавета II посвятила Чарлі Чапліну в лицарі, коли йому було 85 років.

У Чарлі Чапліна було 11 дітей, при цьому він був одружений 4 рази.

    Великий комік і актор помер у віці 88 років 25 грудня 1977. Цікавий факт: труну було викрадено з метою отримання грошових коштів, проте, поліція зуміла затримати злочинців, і Чаплін був перепохований 17 травня 1978.

    Чарлі Чаплін: «Я не був ангелом, але завжди хотів бути людиною».

Інформацію взято із Інтернетвидань. 

Немає коментарів:

Дописати коментар