субота, 30 жовтня 2021 р.

«ЧИТАЧ – ЧИТАЧУ»: що нового?

Мені завжди цікаво, що читають люди.

За книгами про них можна дізнатися

не менше, ніж по вмісту домашньої аптечки.

Тільки копирсання в ліках господаря

завжди вважалося поганим тоном.

Кінг С.

«Читач – читачу» – це умовна назва книжкового порадника, в якому користувачі нашого відділу залишають відгуки про прочитане – про те, що сподобалося, вразило або змусило вдатися до переосмислення. Погодьтеся, книги таки чинять величезний вплив на внутрішній світ людини; правильно підібрані (а для кожного своя міра «правильности»), вони лягають в основу нашого світоглядного фундаменту. Як то кажуть, чим більше читаєш – тим більше життів проживаєш. Наше основне завдання – популяризувати читання усіма можливими способами.

Минуло три з половиною місяці відколи ми (пере)запустили проєкт. Надзвичайно приємно бачити, що книжковий порадник приносить користь користувачам відділу. Ми не обмежуємо дописувачів, підтримуємо будь-який формат відгуків. А для того, щоб ваша літературна мандрівка була ще цікавішою та яскравішою, додали різнокольорові маркери, стікери та усілякі тематичні наклейки. Хочете намалювати на сторінках щоденника ілюстрацію до твору? Звісно! Поділитися настроєм? Чудово! Процитувати автора? Супер!

Але й це ще не все: відтепер впорядкована картотека читацьких порад, у якій зібрано бібліографічні описи. Минулого тижня було відкрито невелику книжкову виставку – до уваги користувачів відділу такі видання творів зарубіжної літератури:

1. Бернар Вербер, «Імперія ангелів», 2018. У романі французький письменник зі світовим ім’ям захопливо і з легким гумором описав світ ангелів. Українською твір опубліковано вперше.

2. Маргарет Етвуд, «Заповіти», 2020. Жорстокий і ниций режим республіки Гілеанд гниє зсередини. Усі гасла влади виявилися брехнею. Головна героїня – літня жінка, що пройшла тернистий життєвий шлях – прагне знищити те, що зруйнувало її світ. У боротьбі з режимом Лідії допоможуть дві дівчини: Агнес і Джейд. Чи вдасться жінкам здолати монстра?

3. Стівен Кінг, «Кладовище домашніх тварин», 2018. Вперше виданий у 1983 році, цей роман уже давно став світовим бестселером у жанрі горору, його вважають одним із найкращих та найбільш філософських творів автора. «Усе почалося з того, що улюбленця родини Луїса Кріда, кота Черча, збила вантажівка. Сусід запропонував йому поховати тварину на старому індіанському кладовищі. За легендами, воно має таємничу силу, яка здатна повернути до життя. Луїс погодився… Уранці кіт повернувся додому живим. Майже живим…» – написано в анотації до українського видання від КСД.

4. Джейн Коррі, «Дружина мого чоловіка», 2019. Твір сподобається шанувальникам психологічних трилерів і сімейних драм. Молода юристка Лілі починає нове життя. Вона щойно вийшла заміж, відсвяткувала новосілля, влаштувалася на нову роботу. Та чи все так безхмарно? Над її головою починають скупчуватися темні хмари.

5. Андре Нортон, «Павутиння чаклунського світу», 2020. Продовження «Чаклунського світу». Авторка пише у жанрі класичного фентезі та наукової фантастики. Тут і про викрадення спадкоємиці престолу заради одруження, і про захоплення влади, і про спробу порятунку принцеси.

Тішить те, що кілька рекомендованих книжок уже знайшли своїх читачів.  Двічі на місяць будемо оновлювати виставку добірками творів художньої, публіцистичної, науково-популярної літератури. Вподобання наших користувачів різноманітні й оригінальні. У пораднику вже є понад 40 відгуків: хтось пише розлогі коментарі на кілька сторінок, а хтось обмежується лаконічним «Прочитайте, не пошкодуєте».

Знаєте, цей щоденник, перемережаний різними почерками сказаних і змовчаних слів, став уже справжнім колективним документом читацьких інтересів. Намагаюся переглядати кожен новий допис (завдяки рекомендаціям маю уже величенький перелік книжок до прочитання). Деколи щиро дивуюся, мовляв, а хіба у нас є взагалі такі видання... а якщо є, то чому я їх ще не бачила!

Бібліотека – це дуже цікаве місце. Наскільки б досконало ти не знав усі фонди (а вивчити їх, очевидно, нереально), все одно знаходиш щось нове і небачене. Від когось почула, наче книжка слугує предметом декору, допоки не розгорнеш її, не почнеш читати: тоді й відкриваються незбагненні мерехтливі дивосвіти – і кожен з них має власну тональність, власні частоти. А коли читацькі й авторські внутрішні світи перетинаються – витворюється синергія.

Пам’ятайте, що саме ваша порада може допомогти іншому читачеві!

Нагадуємо, ми працюємо у звичайному режимі (вхід у масках).

Марина Горбатюк (світлини: Т. Місько та І. Щудло)

Немає коментарів:

Дописати коментар