середу, 3 листопада 2021 р.

Саспенс Агати Крісті

Саспе́нс (англ. suspénse – невизначеність, неспокій; від лат. suspendere – підвішувати) у кінематографі це один із методів, інструмент драматургії для руху сюжету, що створює атмосферу тривожної невизначеності, напруженого очікування, острах невідомого, передчуття чогось жахливого (за Альфредом Гічкоком). Творчість Агати Крісті цікава зокрема заграванням із читачем – авторка провокує, підбурює, прагне викликати емоції та підштовхнути до пошуку відповіді. Коли у 1977 році (через рік після смерти) вийшла друком одна з найкращих її книжок – «Автобіографія», мільйони фанатів отримали змогу наблизитися до письменниці настільки близько, щоб зазирнути у творчу майстерню, збагнути секрет невичерпного натхнення.

Кожен убивця є чиїмось хорошим другом.

А. Крісті

Її називають королевою детективів – воно й не дивно, адже надзвичайна продуктивність, помножена на творчу майстерність, допомогла Агаті Крісті здійснити справжню революцію в цьому жанрі. 

За довге (творче) життя – а померла у 85 років – написала 60 детективів, 19 збірок оповідань і 6 психологічних романів. Цікаво, що творчість цієї авторки часто піддавалася критиці, яка звинувачувала її у порушенні канонів класичного детектива, стереотипному змалюванні персонажів та неправдоподібних сюжетах. Попри величезну конкуренцію, письменниці все ж вдалося втримати свою літературну позицію, стати улюбленицею мільйонів читачів.

Вона вигадала (створила, ввела в літературу?) два детективні ходи, які принесли їй величезну популярність:

1.   Вбивцею може бути наратор, тобто оповідач.

2.      Вбивцями можуть бути абсолютно всі персонажі.

Погодьтеся, така невідомість приваблює. Не можу похвалитися багатьма прочитаними творами А. Крісті, але підозрюю, що навіть найвідданішим фанатам не завжди вдається передбачити розв’язку. Те, в якій інтризі письменниця утримує читача, заслуговує на повагу.  

Донька, дружина, мати, медсестра, письменниця, композиторка, археологиня і таке різне: цікаві факти з біографії А. Крісті (1890–1976)

  •  Агата перебувала на домашньому навчанні (попри те, що старша сестра ходила в школу). Дівчинка володіла природною допитливістю, тому читати і писати навчилася сама, а уже в 10 років створила свій перший вірш під назвою «Первоцвіт».
  • У 1912 році познайомилася з майбутнім чоловіком, льотчиком Арчібальдом Крісті, під чиїм прізвищем і здобула всесвітню популярність . У серпні 1919 р. народила дочку, яку назвали Розаліндою. Через сім років, у 1926 році, трапився, певно, найдивніший епізод у житті Крісті – її сумнозвісне коротке зникнення. Це сталося, коли Арчібальд повідомив дружині, що закохався у жінку на ім’я Ненсі Ніл. Увечері 3 грудня вони посварилися, тієї ж ночі Агата зникла. У пошуках взяли участь понад 1000 поліцейських і 15000 добровольців. Її знайшли 11 грудня в готелі. З чоловіком письменниця розлучилася у 1928 році.
  •  Перший роман під назвою «Загадкова пригода в Стайлзі» авторка почала писати ще у 1916 році. Саме там вперше з’являється Еркюль Пуаро – один із найвідоміших «літературних» детективів у історії. Шість видавців відмовилися публікувати дебютний твір молодої письменницілише сьомий, Джон Лейн, згодився надрукувати (але з двома умовами: зміна фіналу і укладання контракту ще на 5 книжок).
  • У 1930 році вона вирушила в подорож Близьким Сходом, де на місці розкопок легендарного шумерського міста Ур познайомилася з молодим талановитим археологом Максом Мелловеном (який був молодшим за неї на 13 років). У дорозі довелося пережити не одну пригоду, але Крісті проявила властиву їй здатність сприймати життя таким, яким воно є: без істерик. До того ж Агата розділяла його захоплення археологією.  Вони швидко закохалися і через сім місяців одружилися. Письменниця часто супроводжувала чоловіка під час його експедицій. У цьому шлюбі прожила все життя.
  •  Крісті закарбовувала на плівку те, що знаходив чоловік; власноруч очищала черепки і вироби зі слонової кістки. Існує легенда, ніби протирала їх власним кремом для обличчя. Щоб краще розумітися в археології, прочитала багато книг з історії давніх часів і почала вивчати мертві мови. 
  •  Книжки Агати Крісті є одними із найбільш тиражованих (вони стали третіми за популярністю після Біблії та творів Шекспіра). До речі, її пєса  «Мишоловка» щодня йде в театрах Лондона, починаючи з 1952 року.

З інтернет-джерел

 


УВАГА! Нові надходження від Українського інституту книги за програмою поповнення бібліотечних фондів

Крісті, Агата.

Загадка «Блакитного потяга» : роман; пер. з англ. А. Зорницького. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 320 с.

Розкішний «Блакитний потяг» прибуває на Французьку Ривєру. Аж раптом спокійне курортне місто стрясає жахлива звістка: у потязі було скоєно вбивство. Задушеною у власному купе знайдено Рут Кеттерінг, доньку відомого американського мільйонера. Майно жінки безслідно зникло. Поліція розгублена: хто міг вчинити цей злочин? Чоловік жертви, Дерек, який напередодні вбивства вийшов із купе? Чи її коханець – шахрай, який називає себе графом де ля Рошем? Лише легендарному детективу Еркюлю Пуаро до снаги встановити, хто справжній злодій…

 

Крісті, Агата.

Зло під сонцем : роман; пер. з англ. Н. Хаєцької.  Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020.  288 с.

Готель «Веселий Роджер» мав славу респектабельного місця. Тут зупинялася заможна та богемна публіка. За збігом обставин тут вирішив відпочити і славнозвісний детектив Еркюль Пуаро. Серед гостей складно було не помітити дружину капітана Кеннета Маршалла, акторку Арліну Стюарт. Жінки їй заздрили, а чоловіки захоплювалися нею. Аж раптом одного ранку Арліну знаходять задушеною на пляжі. Усі гості готелю стають підозрюваними. Кажуть, акторка стала жертвою любовного трикутника. Пуаро ж переконаниц: кутів у смертельній фігурі значно більше. Та вбивця лише один.

Крісті, Агата.

Наприкінці приходить смерть : роман; пер. з англ. Ю. Максимейко. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. – 288 с.

Фіви, 2000 рік до н. е. Батько Ренісенб, жрець Ка Імхотеп, привів у свій дім нову наложницю, Норфет. Цей момент став фатальним для родини, в якій одразу ж почали відбуватися різні неприємності. Кепський характер Норфет і глибока темна злість стали причиною щоденних сварок між домашніми. Утім, наложниця жадає більшого: вона зводить наклеп на синів Імхотепа та їхніх дружин. Розлючений батько погрожує синам розправою. Аж раптом Норфет знаходять мертвою. 

 

Крісті, Агата.

Чому не Еванс? : роман / А. Крісті ; пер. з англ. Ю. Максимейко.  Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2021. – 288 с.

Небезпека може вигулькнути будь-де. Навіть на полі для гольфу. Боббі Джонс саме грав зі своїм знайомим, доктором Томасом. Шукаючи мяч, який вилетів за межі поля, Боббі натрапляє на тяжко пораненого чоловіка. Врятувати його не вдається. За мить до смерти незнайомець промовляє дивну фразу «Чому не Еванс?». У кишені загиблого знаходять світлину жінки.  Ким був померлий, хто ця жінка і де шукати людину на ім’я Еванс, яка, можливо знає відповіді на інші запитання?

 

Марина Горбатюк

Немає коментарів:

Дописати коментар