неділя, 5 квітня 2020 р.


Книжка, за якою вишукалась черга.
«Фелікс Австрія» Софія Андрухович.

«Фелікс Австрія» – другий роман української письменниці, перекладачки та публіцистки Софії Андрухович, який вперше побачив світ 2014 року. Книжка стала справжнім бестселером в Україні. 
Надзвичайно «смачний» роман. Він захоплює із першої і не розчаровує до останньої сторінки, дарує відчуття радості та спокою, ховає від шаленого ритму сьогодення, дражнить апетитними стравами та прививає любов до життя, людей, себе. Кінцівка підкрадається непомітно, закручує виром подій і залишає з перехопленим подихом.
 Фелікс Австрія  : роман / С. Андрухович. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2015. - 296 с. - 7000 прим.
Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, - долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти. На обкладинці книжки зображена картина Джозефа Едварда Саутолла  «Вздовж берега» (1914).
С. Андрухович, коли починала писати роман,  жила в Кракові на творчій стипендії «Gaude Polonia» в гуртожитку під назвою «Фелікс». Назву для роману запропонував батько авторки  Юрій Андрухович, посилаючись на девіз Австро-Угорщини: Bella gerant alii, tu felix Austria, nube (нехай воюють інші, а ти, щаслива Австріє, укладай шлюби). Герої роману живуть на вулиці Липовій у Станіславові, тепер це вулиця Шевченка в Івано-Франківську, де живуть батьки авторки.
«Фелікс Австрія» перекладено німецькою, польською, чеською, угорською, хорватською, французькою мовами; книжка стала лауреатом багатьох українських та закордонних премій та отримала чимало відзнак та нагород: Спеціальна відзнака Форуму видавців у Львові, ЛітАкцент року, Книга року BBC, Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського (Польща – Україна), Премія Фонду Лесі та Петра Ковалевих, Visegrad Eastern Partnership Literary Award (Словаччина, Польща, Чехія, Угорщина).
За мотивами роману в 2020 році вийшов фільм «Віддана» (режисерка - Христина Сиволап). Хоча фільм є екранізацією роману, але сама авторка, після перегляду, сказала, що уявляла свою історію зовсім по-іншому.
Ця книжка стала рейтинговою серед користувачів відділу абонемента нашої бібліотеки: в цьому році на неї найбільший запит і черга на прочитання. Хто не встиг прочитати – після карантину звертайтеся в наш відділ, чекаємо.
Бажаємо всім здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар