пʼятниця, 27 березня 2020 р.


Книга-ювіляр

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?»
(140 років від дня публікації роману)

Панас Мирний – псевдонім Панаса Яковича Рудченка, класика вітчизняної літератури, видавця, фольклориста. Саме йому судилося стати засновником і одним з найвидатніших представників української психологічної прози. 
Усе починалося як нарис «Подоріжжя од Полтави до Гадячого», написаний Панасом Мирним у 1871 році на основі спостережень і спогадів від недавньої подорожі письменника Полтавщиною. Під час подорожі хлопчик-візник розповів письменникові про Василя Гнидку, який вирізав сім’ю заможного козака і був засуджений до каторги. У волосних паперах знайшлося цьому підтвер­дження. Однак ця історія привернула увагу Панаса Яковича не лише своїм гострим драматизмом, але й тим, що селяни, здається, мали краплю співчуття до злочинця, називали його нещасним чоловіком — запального, але зневірено­го у своїй долі, якого особисті та суспільні обставини допровадили до такого страшного вчинку. Ця історія не покидає думок автора і в 1872 році з’являється повість «Чіпка», написана на основі почутої кримінальної історії, у якій ідеться про трагедію Чіпки Вареника, правдошукача і бунтаря, який метою виправдовував засоби; тобто шукав «правди» що далі, то більш неправедними шляхами, аж поки та правда не загрузла в безчинствах та не захлинулася кров’ю.
Рукопис повісті схвалив брат письменника - Іван Білик, який був відомим фольклористом і літературним критиком. Він побачив у ній зародок майбутнього широкого епічного твору. І. Білик зробив деякі суттєві зауваження. Всього редакцій роману було шість. Уже після третьої редакції, поради Івана Білика переросли у співпрацю з Панасом Мирним, спрямовану на вдосконалення твору. Робота над романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» тривала чотири роки: з 1872 до 1875.
Завершено роман було у 1875 році, але надрукували  його лише  у 1880-му у Женеві за сприяння Михайла Драгоманова.

Мирний, Панас.
Хіба ревуть воли, як ясла повні? / П.Мирний. – Х. : Ранок, 2003. – 384 с. – (Програма з літератури).

Читачам пропонується перший український «роман з народного життя», що має промовисту назву «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», де на тлі широких суспільно-історичних узагальнень змальовано історію життя селянина-бунтаря. Драматичний напружений сюжет, майстерно виписані деталі побуту та громадського життя ХІХ століття, суворий реалізм роблять цей твір цікавим і сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар