пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

Весна в природі – радість та достаток в домі.
Народний образ весни — це образ краси, сили і надії.
Головним святом весняного циклу є Великдень — найбільше християнське свято нашого народу. Це особливий день для всіх. Родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Пасха - одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя,  пам’ять про диво воскресіння Сина Божого. Свято Воскресіння відзначається  християнами всього світу протягом багатьох століть. Для українців Великдень — одне з основних річних свят. Його традиції передаються з покоління в  покоління, і багато з них виконуються і  в наш час. Пропонуємо вашій увазі огляд книг про звичаї нашого народу:

Скуратівський, Василь Тимофійович.
Місяцелік : укр. нар. календар / В.Т. Скуратівський. – К.: Мистецтво, 1992. – 208 с. : іл.
Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я і приказки, зразки завбачень погоди, народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди. Народний календар — перше в українському народознавстві видання, яке адресоване всім, хто не байдужий до своєї національної культури.


Культура і побут населення України  : навч. посіб. для вузів / В. І. Наулко та ін. – 2-ге вид., доп. та перероб. - Київ : Либідь, 1993. - 288 с. : іл.
В книжці подано огляд основних етапів етнічної історії України, розвитку різноманітних сфер матеріальної та духовної культури її населення.
Для науковців, студентів, усіх, хто цікавиться історією та етнографією рідного краю.



Скуратівський, Василь Тимофійович.
         Український рік  : розповіді / В. Т. Скуратівський. - Київ : Веселка, 1996. - 238 с. : іл.

Ця книжка – українська етнографія для дітей. Вона містить розповіді про народні звичаї і традиції нашого народу. Весь матеріал структурно поданий за місяцями та всі свята зібрані в хронологічному порядку.



   Дорогоцінна енциклопедія українознавства . - Донецьк : БАО, 2009. - 288 с. : іл. - 15000 прим.
Національні традиції українців — це передусім річне коло свят, церковних та сезонних, що наповнювали життя наших предків глибоким змістом. Про неосяжний світ української культури читайте на сторінках цієї книжки. Видання може бути використане як популярний довідник або як матеріал для пізнавального й цікавого читання. Адресовано широкому колу читачів.


Воропай, Олекса.
         Звичаї нашого народу : етнограф. нарис / О. Воропай. - Харків : Фоліо, 2013. - 512 с. - (Перлини української культури).
Це фундаментальна праця автора, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Автор доступною мовою знайомить з усіма звичаями, яких наш народ дотримувався протягом цілого року, обрядами, повір'ями, приказками, піснями. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його прадавні корені.
По закінченню карантину ви зможете знайти ці та інші книги на полицях  відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар