четвер, 23 квітня 2020 р.

Почитай, не пожалкуєш!

«Книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.»     (Ф. Бекон)

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно 23 квітня,  починаючи з 1995 року. Його заснувала Генеральна конференція ЮНЕСКО за пропозицією Міжнародної Асоціації Книговидавництв. Цей день вважають своїм святом автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. Традиція святкування народилася в іспанській Каталонії, де вже понад 80 років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять: троянди символізують кров, пролиту Георгієм - покровителем Каталонії - у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року - день смерті видатного іспанця Мігеля де Сервантеса Сааведри, автора безсмертної літературної перлини «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі».
Щороку в цей день організовувались різноманітні заходи з популяризації книги майже у 200 країнах світу.
Пропонуємо вашій увазі книжки корінної чернівчанки, історика за фахом – Наталії Гриценко. Авторка займалася вивченням свого родоводу, а невгамовна цікавість до історії краю спонукала об’єднати отримані знання й деякі артефакти. Результат цієї праці – вантажний альбом:

Гриценко, Наталія.
Місто пахло корицею й кремом Nivea. Чернівецький вінтажний альбом / Н. Гриценко. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2017. - 112 с. : іл., фот.

У книзі пов’язаних між собою оповідань ідеться про життя у Чернівцях міжвоєнного періоду та часу ІІ Світової війни. Крізь призму родинної історії, спогадів головного персонажа авторка розповідає про життя простих мешканців Чернівців, їхній побут, буденні і святкові клопоти. Авторка  майстерно відтворила атмосферу міста: його крамниці, фотоательє, фабрики, кафе та ресторани, особливості чернівецької кулінарії, гастрономії тощо, колорит мешканців, специфіку міжлюдських стосунків і, звісно, долі людей у вирі історико-політичних змін. Це історії, близькі кожній чернівецькій родині, багато хто тут впізнає власних знайомих, друзів, представників рідні або тих, про яких розповідали старші члени родини чи городяни. Книга наповнена справжнім життям, вона показує те життя і те місто, яке вже в минулому, але воно було ‒ яскраве, насичене, сповнене різноманітних емоцій та відчуттів.

Гриценко, Наталія.
Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею й кремом Nivea. Чернівецький вінтажний альбом / Н. Гриценко. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2018. - 120 с. : іл., фот.
Спогади головного героя, пана Юліана, перенесуть читача у міжвоєнні часи, Другої світової війни та повоєнні. Крізь призму доль героїв оповіді письменниця зобразила вплив історико-політичних подій на людину, родину, міжлюдські стосунки, соціально-економічне, культурне становище міста. Попри непросте, почасти драматичне, історико-політичне тло, авторка робить акцент на тому, що життя триває за будь-яких обставин. Містяни постають у своїх щоденних побутових клопотах, справах.
Книжки адресовані тим, хто захоплюється історією Чернівців, хто хоче відкрити для себе інші сторони культурного феномену міста.
Після карантину читач зможе знайти ці книги на полицях нашої бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар