вівторок, 14 квітня 2020 р.


Метри фантастичного жанру.

(до 75-річчя від дня народження Сергія Дяченка)

Марина та Сергій Дяченки (подружжя та співавтори) - українські російськомовні письменники-фантасти, сценаристи, редактори. Лауреати багатьох літературних премій у галузі фантастики. Члени Спілок письменників України та Російської Федерації. В їх творчому доробку понад 25 романів та 80 повістей та оповідань, також вони пишуть п’єси та кіносценарії. Марина і Сергій говорять про себе, що пишуть в жанрі «м-реалізму» (значення літери «м» автори не пояснюють).
Марина і Сергій Дяченки ніколи не були «молодими письменниками-початківцями». Як співавтори фантастичної літератури вони дебютували у 1994 році і відразу ж стали в ній одними з перших. Їх перший роман «Брамник» було відзначено премією «Кришталевий стіл» КЛФ «Зоряний шлях» та визнано найкращим дебютом на «Євроконі-96». Відтоді кожна книга авторів — подія, що дає підстави для вшанування різноманітними преміями. Їх твори займають високі місця у рейтингах: найкращі письменники-фантасти Європи («Єврокон-2005» в Глазго (Шотландія), роман «Vita nostra» був удостоєний Премії Премій як кращий фантастичний роман початку ХХІ століття («Єврокон-2008» в Москві), ввійшли в «ТОП-100 найвпливовіших українців» за версією журналу «Кореспондент» та ін.
Твори Марини та Сергія Дяченків видаються англійською, німецькою та польською мовами. Українською мовою їх твори почали друкуватися з 2005 року видавництвами «Зелений пес» («Брамник», «Ключ від королівства», «Королівська Обіцянка»), «Теза» («Дика енергія. Лана»).

Брамник  : Роман / М.Дяченко, С.Дяченко. - К. : Зелений пес, 2005. - 288 с.
За все в житті доводиться платити, в тому числі - й за нерозсудливі юначі жарти. І ціна буває зависокою навіть для чарівника. Могутній маг, наділений талантом і честолюбством, у покарання за гордощі перетворений на бездушну річ і позбавлений магічного дару. Схибив одного разу - стережися, щоб не схибити вдруге; кохання не завжди приносить щастя, але від цього не слабшає; дружба й самовідданість, любов до людей і життя здатні перебороти навіть космічний жах вселенської катастрофи.  Згадайте останні події - ця ситуація не така вже фантастична.

Дяченко, Марина.
    Дика енергія . Лана  / М. Дяченко, С. Дяченко. - Вiнниця : Теза, 2006. - 414 с.
Тут люди працюють пікселями. Енергію життя отримують по дротах. Істоти з величезним ротом чатують на самогубців. На вершинах покинутих хмарочосів в’ють гнізда бунтарі, глибоко в закинутому метро живуть люди-кроти, і щодня вагончик канатної дороги вирушає на Завод — легендарне місце, де кажуть, всі щасливі… «Дика енергія» читається на одному подиху і звернена в першу чергу до молоді. Водночас це роман-метафора, цікавий читачам будь-якого віку.
В квітні цього року Сергію Сергійовичу Дяченко виповнюється 75 років від дня народження. Він народився 14 квітня 1945 року у Києві в родині  видатного українського мікробіолога, професора Сергія Степановича Дяченка. Сергій Дяченко закінчив сценарний факультет ВГІКу у 1980 році (до цього працював вченим, психіатром та генетиком; кандидат біологічних наук). Член Союзу кінематографістів СРСР з 1987 року, Союзу письменників СРСР з 1983 року. Автор багатьох сценаріїв художніх і документальних фільмів, лауреат низки міжнародних премій в області кіно, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка за повнометражний науково-популярний фільм «Зірка Вавилова» Київської кіностудії науково-популярних фільмів (разом з режисером А. Д. Борсюком і оператором О. І. Фроловим).
         Марина і Сергій стали подружжям у 1993 році. З того часу пишуть в співавторстві в жанрі фантастики. Бажаємо ювіляру здоров’я і нових творчих здобутків.
Книги талановитого подружжя любителі фантастики зможуть знайти на полицях нашої бібліотеки по закінченню карантину.

Немає коментарів:

Дописати коментар