четвер, 29 вересня 2022 р.

Цікава філологія для школярів

У середу, 28 вересня, студентка філологічного факультету й бібліотекарка відділу абонемента Марина Горбатюк провела три зустрічі з учнями 6-8 класів Чернівецького ліцею №18.

Шестикласники випробовували своє вміння користуватися словом під час майстер-класу «Креативне письмо»використовуючи різні прикметники, робили компліменти собі та іншим; вчилися оперувати абстрактними поняттями для створення реалістичних персонажів; виконували синтаксичний розбір речення, написаного вигаданою мовою, розповідали, про що, на їхню думку, йдеться у тому реченні.

Семикласники читали патріотичні вірші українських письменників різних епох: Тараса Шевченка, Івана Франка, Олександра Кониського, Лесі Українки, Олександра Олеся, Олега Ольжича, Павла Тичини, Ліни Костенко, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Василя Махна, Інґи Кейван та інших. До заходу також доєднались учні 7-10 класів із декламацією власних поезій. Варто відзначити, вони тонко відчули ритміку поетичного тексту та вміло використали художні засоби, що посприяли створенню нових сенсів. Особливо трепетним був момент, коли всі присутні в залі, з ініціативи вчительки, заспівали пісню «Ой у лузі червона калина», яка віднедавна набула надзвичайно широкої популярності та стала символом незламності нашого народу в новітній російсько-українській війні.

Восьмикласники взяли участь у дискусії «Мистецтво (література) під час війни». Упродовж уроку говорили про те, що таке мистецтво й література, яку позицію посідає письменник як «літописець війни», чи впливає часове та просторове дистанціювання на творче осмислення дійсности. Друга частина дискусії – командна робота: учні у двох групах працювали над пошуком аргументів «за» чи «проти» введення теми війни в літературу, а опісля – обґрунтовували позицію своєї команди.

Дякуємо Людмилі Краміній, директорці 18 ліцею, за запрошення.

Світлини – Людмила Краміна, Тетяна Новікова.

Немає коментарів:

Дописати коментар