пʼятницю, 30 липня 2021 р.

Емілі Бронте – життя і творчість середньої із сестер Бронте



Е. Бронте – відома англійська письменниця. За життя опублікувала поетичну збірку «Поезії Каррер, Елліс та Ектон Белл», а також роман «Буремний перевал», який приніс їй найбільшу популярність. 




Народилася 30 липня 1818 року в Торнтоні, неподалік від Бредфорда в Йоркширі; була п’ятою із шістьох дітей. Мати майбутньої письменниці померла рано, тож дітям довелося зазнати багатьох поневірянь . Старших сестер – Марію, Елізабет, Шарлотту – віддали у школу для доньок священників. Там їм довелося жити у скрутних умовах. Емілі також навчалася у школі, але недовго. Під час епідемії тифу Марія та Елізабет заразилися, незабаром вони померли.

Три сестри Бронте. Картина намальована Бранвеллом Бронте у 1834 р. Зліва направо: Енн, Емілі, Шарлота

Надалі сестри та брат Патрік навчалися вдома, їх виховували батько та тітка. У вільний час діти любили вигадувати нереальні світи і записувати різні історії.

Е. Бронте пішла у школу, в якій викладала її сестра Шарлотта; дівчина витримала лише три місяці і повернулася додому. Замість неї на навчання поїхала сестра Енн. 

З 20 років Емілі працювала вчителькою у Галіфаксі. Робота займала по 17 годин на день, такий графік і величезна кількість навантаження підірвали здоровя дівчини. Наступного року вона повернулася додому, відтоді жила у батька: готувала, прибирала і викладала у недільній школі. У вільний час займалася саморозвитком.

У 1844 р. вона переписала свої вірші у два зошити, які згодом знайшла Шарлотта. Спершу Емілі це розлютило, адже сестра порушила межі її особистого простору, але потім ще й Енн зізналася, що пише. Так з’явилася збірка «Поезії Каррер, Елліс та Ектон Белл». Бронте навмисне обрали собі «чоловічі» псевдоніми – це було зроблено, щоб розвіяти упередження щодо статі. Збірка, яка складалася переважно із віршів Емілі, була  розкритикована. Це підштовхнуло дівчат до написання романів.

Титульна сторінка першодруку поетичної збірки

Єдиний роман письменниці вийшов друком у 1847. «Буремний перевал» складався із двох томів, але йшов у комплекті з трьох (третя книжка – роман «Агнес Грей» Енн Бронте).

Здоровя сестер суттєво погіршилося через погані умови проживання – джерело води було забруднене стоками із цвинтаря. Емілі застудилася на кладовищі, коли відбувалася церемонія поховання її брата. Був вересень 1848 р. Незабаром їй стало дуже погано, але вона відмовилася від лікування. Померла 19 грудня 1848 р., похована у родинному склепі в м. Гаворті.

Рекомендуємо до прочитання її найвідоміший твір, роман «Буремний перевал».

Бронте, Емілі

Буремний перевал : Роман ; пер. з англ.. Е. Євтушенко. – Київ, 2018. – 416 с.

Кадр з однойменного фільму

 Це історія життя та кохання Гіткліфа та Кетрін – сильних духом молодих людей, які здатні чинити рішуче. Гіткліф – сирота, маленький хлопчик-ром, якого батько Кетрін знайшов на вулиці та привіз у свій маєток під назвою «Буремний перевал». Дівчина закохалася у загадкового хлопця. Коли вона подорослішає – доветься обирати між бідним байстрюком Гіткліфом та багатим і вродливим сусідом Едгаром Лінтоном. Від вибору залежатиме не лише їхнє щастя, але й життя. Події роману відбуваються наприкінці XVIII та початку ХІХ століття. Ця книжка подарує чудові враження від прочитання, а також вона чудово підходить для поціновувачів щасливого фіналу.

Використано матеріали з інтернет-джерел.

Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар