вівторок, 6 липня 2021 р.

 

Про Бернгарда Шлінка та його «Ольгу»

  


    6 липня свій сімдесят сьомий день народження відзначає сучасний німецький письменник Бернгард Шлінк. Його популярність у Європі та США часто порівнюють із феноменальним успіхом П. Зюскінда. Що ми знаємо про сьогоднішнього іменинника?


Майбутній літератор народився 1944 року в м. Білефельд у сім’ї    професора теології – Едмунда Шлінка. Матір письменника – швейцарка за національністю – також була теологом. Закінчивши навчання у класичній  гімназії, він вступив на юридичний факультет та здобув фах правника. Із початку 1980-х років пробував себе у різних професіях, серед яких: терапевт-масажист, ювелір, суддя, письменник тощо. Різноманітно, чи не так? Широке коло інтересів Б. Шлінка не завадило досягнути успіху в науковій діяльності: вже у 38-річному віці отримав посаду професора Боннського університету.

Його письменницька кар’єра почалася із детективної трилогії, написаної у співавторстві з Вальтером Поппом.  Головний герой – таємний агент Гебгард Зельб зіштовхується із ситуаціями, що пов’язані з невизначеними подіями минулого. Вони визначають описувані у романі теперішні злочини. У доробку Б. Шлінка переважають прозові твори, зокрема, романи. Наразі в його бібліографії близько п’ятнадцяти різних за жанром текстів.

Найвідоміший твір письменника, його magnum opus – «Читець» – вийшов друком у 1995 році. Він став бестселером у Німеччині та США, був перекладений більш ніж 40 мовами, екранізований. 

У центрі уваги роману – внутрішнє роздвоєння «дітей Третього райху» – другого повоєнного покоління німців – між прагненням з’ясувати витоки злочинів, скоєних батьками, та бажанням засудити їх з огляду на антигуманність. Письменник порушив злободенні питання моральности та поставив перед собою надзвичайно складне завдання: вивчити шлях розвитку і становлення німецької нації у другій половині ХХ століття. Це спроба автора «подолати минуле».

Попри світове визнання, Б. Шлінк залишається маловідомим для українського читача. Сьогодні пропонуємо ознайомитися з його найновішим романом «Ольга» (2018) – книжку можна взяти у фонді відділу абонемента.

Історія життя однієї жінки крізь призму чоловічого сприйняття. Про любов та вірність поза часом

Шлінк, Бернгард.     

Ольга  : роман / Б. Шлінк ; пер. з нім. Є. Даскал. – Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 192 с.   

Це – роман-пам’ять, спроба зблизити теперішнє та минуле, у творі письменник апелює до чуттєвого сприйняття, надаючи racio менш важливого значення. 

Автор розповідає про долю жінки, яка, не зважаючи на усі випробування та втрати, зберігає у серці найважливіше: віру, надію, любов. Із раннього дитинства головна героїня боролася за життя, їй довелося стати сильною. Ольга – сирота, яку виховувала бабуся – сувора стара жінка. Дівчинка була позбавлена тепла та ніжності. Не відчуваючи любови, вона сама навчилася любити. У юному віці Ольга закохалася у мрійника Герберта. Через соціальну нерівність ця пара не мала шансів на спільне майбутнє. До того ж, хлопець – дослідник нових земель, тому часто вирушає у далекі мандри. Він м’ятежний син епохи, захоплений постійним рухом та потребою нових горизонтів.

Головна героїня не схожа на людей зі свого оточення: вона не бажає працювати за безцінь, не хоче відповідати суспільним стандартам жіночности. Дівчина мріє здобути освіту, стати самостійною. Ольга працює сільською вчителькою, чесно заробляючи собі на життя.

Що  могло зблизити цих кардинально різних людей? Певно, самотність. Із різних причин вони відчувають себе «чужими серед своїх».

Герберт вирушає у небезпечну арктичну експедицію. Під час цієї подорожі на зміну імперії Вільгельма ІІ приходить режим Третього райху – у житті героїні з’являються нові випробування. В одному з епістоляріїв, Ольга пише Гербертові: «Німеччина стала мені чужою, як і чимало тих, хто був мені близьким у селі, у храмі, у хорі. Старе шкільне правління занепокоєно хитало головами, коли я відмовлялася викладати дітям расову теорію, а нове хоче звільнити мене зі школи». У цих листах заховані неймовірно глибокі почуття та переживання героїв, у них описано й життя Німеччини ХХ ст.

         Доля  щоразу забирає у Ольги найближчих людей, залишаючи її напризволяще у найскладніші часи. Здавалося би, усе її життя – суцільна втрата. За спокоєм розповіді – ціла трагедія людського існування. Чи зможе жінка протистояти найскладнішим випробуванням і до чого це призведе? Відповіді на ці та багато інших запитань знайдете у романі Б. Шлінка. Приємного читання!


Використано матеріал з інтернет-ресурсів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар