середу, 8 лютого 2017 р.

Цікаво? Прочитай!

Лильо, Ігор Миколайович.
Львівська кухня / І. М. Лильо ; худож.-оформ. Л. А. Бейгер ; передм. В. М. Поліщука.- Харків: Факт, 2016. - 256 с.  (Шифр 36.997(4УКР-4ЛЬВ)/Л 57).
 Книга лише на перший погляд присвячена кухні - одному з найважливіших аспектів львівської історії. Насправді вона набагато цікавіша і змістовніша. Відомий знавець міста Лева — Ігор Лильо — за допомогою головного редактора журналу «Егоїст», керівника гастрономічних проектів Клубу галицької кухні Всеволода Поліщука поєднав історії з життя відомих людей давнього Львова та Галичини з характерними саме для їхнього характеру рецептами страв. А рецепти ці передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині охоче їх готують.


Митрофаненко, Юрій.
Українська отаманщина 1918-1919 років / Ю. С. Митрофаненко.- Вид. 3-тє, випр. і доповн. - Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2016. 240 с. (Шифр 63.3(4УКР)6/ М 67)
У книзі висвітлюється явище отаманщини, яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни1918-1919 рр. На основі значної кількості архівних документів уперше в українській історіографії подано цілісне бачення цього революційного феномену на теренах України, яке наближає до з’ясування характеру відносин лідерів УНР з військовими ватажками – отаманами. Дослідження сприяє розумінню того, чому отаманщина та повстанство– це явища подібні за формою, але відмінні за змістом. Книга розрахована на широке коло читачів: науковців, краєзнавців, студентів, а також всіх, хто цікавиться новітньою історією України.


Яневський, Данило Борисович.
Проект "Україна". Відомі історії нашої держави / Д. Б. Яневський ; худож.-оформ. О. Д. Кононученко.- Харків: Фоліо, 2016. - 287 с. (Шифр 63.3(4УКР)/ Я 60)
Ця книга — про держави, які від середини Х ст. н. е. існували на землях сучасної України.
У різні часи одні землі нашої держави були "афілійовані" або увіходили до складу (як сказали б тепер) найпотужніших світових імперій — Східної Римської (Візантії), Чингізидів, Османів, Романових та Ґабсбургів.
Деякі з них утворювали Руське королівство (лат.: Regnum Russiæ). Інші, а інколи й ті самі території були як самостійни­ми князівствами, так і орга­нічною складовою частиною Великого князівства Литовського, згодом — Речі Поспо­литої.
Річ Посполиту у нас за звичкою називають "Польщею", що не зовсім коректно, точніше — зовсім некоректно.
Адже "Річ Посполита" (лат.: Res Publica, пол.: Rzeczpospolita, рус.: Річ Посполита) в перекладі сучасною українською не що інше, як "Спільна справа".
Автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історія Центральної та Східної Європи.


Яневський, Данило Борисович.
Проект "Україна". Відомі історії нашої держави: продовження 1774-1914 рр. / Д. Б. Яневський ; худож.-оформ. О. Д. Кононученко.- Київ: ДОВЖЕНКО БУКС, 2016. - 288 с. (Шифр 63.3(4УКР)/ Я 60)
У новій книжці заслуженого журналіста України, доктора історичних наук Данила Яневського продовжується розповідь про події, що відбувалися на території сучасної України після ЇЇ окупації Російською імперією та монархією Габсбургіву 1781—1914 роках. В основу цієї розповіді покладені узагальнені висновки білоруських, литовських, польських та українських науковців, які показали, що уніфікаційна політика російських окупантів була спрямована на знищення культурної, національної, релігійної, мовної ідентичності окупованих народів, тоді як на землях, які опинилися під австрійською владою, відбувався соціальний, економічний, політичний, культурний розвиток населення. Але завжди були вільні та небайдужі люди, які у різні часи намагалися зробити Україну «ідеальною» правовою державою для всіх народів, що її населяли.


Цайтлер, Валентина.
Забуті гріхи : іст. роман / В. Цойтлер ; пер. з лит. В. Журба.- Київ: Балтія-Друк, 2014. - 216 с.  (Шифр 84(4ЛИТ)/Ц 14)

Валентина Цайтлер – професійний дипломат і письменниця, вчилася і працювала в Німеччині, Австрії, в Україні – міністром-радником, консулом посольства Литовської Республіки, нині працює у Міністерстві закордонних справ Литовської Республіки.             
«Забуті гріхи» – другий роман письменниці, який на її батьківщині швидко став бестселером. Роздуми про минуле і сьогодення, про трагізм цілої епохи на прикладі історії сім’ї Жолкевських, чиє щастя зруйнувала війна.
Основна мета роману – показати, що жодна, навіть найшляхетніша перемога, морально не виправдовує зруйнованих життів. Цікаво, що на написання цього роману авторку надихнуло науково-популярне видання «Хотинська битва 1621. Битва за Центральну Європу», а також інші праці литовських та українських істориків.

Немає коментарів:

Дописати коментар