четвер, 19 січня 2023 р.

Що почитати: добірка книжок

Байзелл Шон
Щоденник книгаря. Пер. з англ. Ярослава Стріха. 2-ге вид. – Київ : Наш формат, 2021. – 304 с.
«Щоденник книгаря» описує рік із життя букіністичної книгарні в Шотландії. Перед нами постають безлюдні пагорби, кілометри піщаних пляжів, мальовничі гори й вікторіанські маєтки. Ми опиняємося в крамниці, що ледве зводить кінці з кінцями. Над нею нависає примара всюдисущого Amazon, який ще дужче розростається й витісняє маленькі книгарні. У всьому цьому маневрує Шон Байзелл, він розповідає про найцікавіші замовлення, про невпинні суперечки з працівниками, про найрізноманітніших клієнтів. Книжка для найширшого кола читачів, а особливо для тих, хто захоплюється мемуарами.
 
Буйських, Юлія.
Жіночі образи української міфології «Колись русалки по землі ходили…». – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. – 320 с.
Здавна й дотепер українці вірили в русалок, відьом та потерчат, уважали, що «нечистий» дух передчасно померлих змушує їх «ходити» після смерті й шкодити живим, а лісами сновигають звабники-перелесники. Доля та Смерть в уявленнях людей були цілком реальними створіннями, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П'ятниця… У праці поєднано наукову інтерпретацію міфологічних вірувань, уявлень українців із «живими» усними текстами, записаними авторкою від носіїв традиції в різних регіонах України.
 
Голмс, Джеймі.
Нонсенс: осягнути і перемогти; пер. з англ. Марії Шимчишин. – Київ : Наш Формат, 2016. – 320 с.
Ця книга дебют американського письменника Джеймі Голмза, який одразу здобув популярність серед читачів. «Нонсенс: осягнути і перемогти» суміш психології, історії та чудового почуття гумору. Що відбувається, коли ми стикаємося з чимось невідомим та суперечливим? Чому прагнемо за будь-яких умов уникнути плутанини і знайти однозначну відповідь? Автор пояснює, як ми осягаємо світ, переживаємо напружені життєві колізії, що найбільше впливає на наші рішення.
 
Еріксон Т.
В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти; пер. з англ. В. Махоніна; худож.-оформлювач М. С. Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 251 с.
«В оточенні ідіотів» – бестселер  2015–2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів. Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий? Книга допомагає краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись.
 
Єрґович, Мілєнко.
Батько. Пер. із хорв. Андрія Любки. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2019. – 192 с.
Роман починається зі слів "Помер мені батько". Увагу зосереджено на взаєминах між батьком і сином, автор розповідає про стіну нерозуміння й образ між ними.
Це також історія країни, якої давно немає на карті, але яка досі викликає суперечки і протиріччя. Колишня Югославія зі своїм укладом, традиціями, реаліями того часу м'яко вплітається між / над непростими сімейними стосунками. Проза Міленко Єрґовича дуже жива і чесна. Він володіє особливим даром передати переживання героїв з дивовижною точністю і образністю.
 
Кінг С.
Коли впаде темрява : збірка ; пер. із англ. і комент. О. Красюка. – Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2021. – 432 с.
У книжці вміщено 13 оповідань класика жахів. «Чи гарні ці оповідання? Сподіваюся, так. Чи розрадять вони вас під час нудного авіарейсу (якщо ви читаєте) чи довгої поїздки машиною (якщо ви слухаєте CD)? Я дійсно маю на це надію, бо якщо таке трапляється, воно нагадує чари.
Я писав ці речі з насолодою, це справді так. І сподіваюся, читаючи їх ви теж її відчуєте. Тавіть захват. Маю таку надію», – зазначив автор у передмові до збірки.
 
Підмогильний, Валерян.
Невеличка драма: Роман на одну частину. Київ : Знання, 2014. 294 с.
«Невеличка драма»  урбаністичний інтелектуальний роман українського письменника Валер'яна Підмогильного, опублікований 1930 року. Головними темами є мікросвіт людини та її оточення, національна ідентичність, конфлікт між розумом та почуттям, коханням та прагматизмом. Твір є своєрідним документом життя в радянській Україні 1920-х років ХХ ст.
 
Рафеєнко, Володимир.
Мондегрін. Пісні про смерть і любов. Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. 192 с.
«Мондегрін» (2019) – перша книга, написана В. Рафєєнком українською мовою (до цього він писав російською). Роман було подано на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.  Головний герой роману, Габріель Габінський, – альтер его автора : він внутрішньо переміщена особа із зони АТО, російський інтелектуал (викладач філософії ) з Донбасу, який переїхав до Києва і перейшов на українську мову. Габинський працює в овочевому відділі супермаркету, він частково пророк, частково божевільний, розмовляє з Кінською головою – фольклорним персонажем та містичною сутністю, яка, можливо, є уособленням українського начала.
 
Володимир Свідзінський.
Вибрані твори ; упоряд. Е. Соловей. Смолоскип, 2011. 502 с.
Видавництво «Смолоскип» продовжує серію «Розстріляне Відродження», пропонуючи увазі читачів поетичний доробок Володимира Свідзінського (1885-1941) поета, котрий за життя не був поцінований належним чином, після загибелі тривалий час перебував у забутті й лише зараз повертається в українську літературу як одна з її найяскравіших і першорядних зірок. Крім оригінальної авторської спадщини, видання містить літературно-критичні статті й спогади, присвячені поетові, а також бібліографію та цікаві фотоматеріали.


Андрій Цаплієнко
Стіна : роман ; переклад з рос. Сергія Осоки. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 576 с.
У фантастичному романі Андрія Цаплієнка перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких упевнено торує прогресивний шлях розвитку, а інше – просто деградує. Автор переконаний, що ментальність і тяглість традицій дуже мало змінюються впродовж століть. Герої роману – українці та росіяни, носії яскравих національних рис – перебувають у постійному напруженому антагонізмі. Війна між ними йде відразу на кількох рівнях - від збройних сутичок до зіткнень душ та внутрішніх переконань. А Дикі Поля, які залишаються після великих і малих протистоянь, наче невиліковні рани, ракові пухлини: вони продовжують кровоточити, демонструючи людству, що війна породжує лише війну.

Немає коментарів:

Дописати коментар