понеділок, 8 серпня 2022 р.

Війни свідомості // до дня народження Деніела Кіза

Деніел Кіз народився в Нью-Йорку 9 серпня 1927 року. Відомо, що по лінії матері рід Деніела походив з України – сам розповідав про це у своїх інтерв’ю. А от про батька інформації мало: відомо, що прибув до Америки «з Російської Імперії», до якої у таких формулюваннях зараховують і тодішні колонізовані землі, отже, цілком ймовірно, що міг емігрувати з території сучасної України. Втім, це не має документального підтвердження, тож залишається лише одним із припущень. У деяких джерелах зазначають, що батьки – Вільям Кіз, власник магазину вживаних речей, та Бетті Аліцькі, яка працювала косметологом, – були єврейськими мігрантами.

(Деніел Кіз справа)

Після школи майбутній письменник вступив до Нью-Йоркського університету, який покинув у 17-річному віці. Вільний час присвятив цивільному флоту, вийшовши в море у складі морської служби США. Згодом продовжив навчання, здобув ступінь бакалавра у галузі психології в Бруклінському коледжі.

Після коледжу почав працювати у видавничій сфері, був помічником редактора журналу «Наукова фантастика», редактором журналу «Наукові історії Марвел», займався фотографією.

Робота з коміксами є відносно малодослідженою сторінкою біографії Деніела Кіза. Нині автор багатьох бестселерів відомий у світі більш як письменник, проте все починалося з графічних романів. Йому доводилось нашвидкуруч створювати сценарії та діалоги для коміксів. Журнали виходили друком у м’якій яскравій палітурці, а сюжети історій не відзначались глибоким сенсом. Назви промовисті: «Люди-краби», «Грішна лялька», «Людина-Божевілля».

Ось, наприклад:

«Одна з наших могил щезла!» (One of our Graveyards is Missing!)

Комікс надрукований у журналі Journey into Unknown Worlds в грудні 1952 року. Читачів хвилювало запитання: хто пограбував наповнену трупами могилу на єдиному кладовищі в маленькому містечку? І куди зникли мерці з розритої могили?..


Цікаво, що в один із періодів свого життя, під час роботи у редколегії «Atlas Comics», Деніел Кіз співпрацював зі Стеном Лі (один із засновників Marvel Comics та батько величезної кількості супергероїв).

Також письменник професійно цікавився наукою, свого часу захистив дисертацію з філології (згодом викладав англійську мову і літературу, вів курси письменницької майстерності в різних університетах).

Цього року іменинник міг би відзначати свій 95-й день народження, втім, 15 червня 2014 року стежка його земного життя обірвалась: причиною стало ускладнення від пневмонії.

Вшановувати письменника найкраще, читаючи його твори. Загалом Деніел Кіз написав 10 книжок. Популярність здобув ще на початку творчої кар’єри – завдяки дебютному твору «Квіти для Елджернона», що спочатку вийшов як оповідання під назвою «Мозковий штурм». Згодом розширив його до роману. У 1968 році режисер Ральф Нельсон зняв за цим твором фільм "Чарлі". За роль Чарлі Гордона актор Кліфф Робертсон отримав премію "Оскар".

Успіх дебютної праці був настільки великим, що Деніел Кіз став єдиним автором, якому вдалось отримати дві найпрестижніші в англомовній науковій фантастиці нагороди за два твори з однією назвою (премію "Х'юго" (1960) за оповідання та премію «Небола» (1966) за роман). До речі, роман «Квіти для Елджернона» ще за життя письменника був включений до шкільної програми в США. Твір перекладено багатьма мовами, його вивчають у школах і коледжах по всьому світу.  Пошта письменника була переповнена листами читачів, тож, аби відповісти на всі запитання, у 2000 році він пише автобіографічний роман «Елджернон, Чарлі і Я: подорож письменника».

Велику увагу Деніел Кіз присвятив психіатричному феномену – синдрому множинної особистості (психічний феномен, за якого людина поводиться так, ніби володіє двома або більше різними особистостями, або еґо-станами), який і досі є несповна вивченим, а упродовж тривалого часу взагалі не був визнаний лікарями. Про це унікальне явище йдеться у творах «П’ята Саллі», «Таємнича історія Біллі Мілліґана», «Війни Міллігана: Правдиве продовження».

Мистецьке бачення людини з множинною особистістю
 

З-поміж цих творів найбільш популярним є «Таємнича історія Біллі Мілліґана», що грунтується на реальних подіях – розповідь про чоловіка, у свідомості якого «мешкали» 24(!) особистості. Один із днів головного героя розпочався із брязкоту залізних наручників та фрази «ти можеш зберігати мовчання». Біллі звинувачують у скоєнні численних злочинів, поліція має беззаперечні докази, але спершу доведеться з’ясувати, чи хлопець – лише хороший актор, чи він справді має психічні розлади. Автор особисто спілкувався з підозрюваним, тож ця книжка стала художнім психологічно-біологічним дослідженням. Власне, реальна основа – є однією із найбільших принад для читачів, завдяки розповіді про Мілліґана Деніел Кіз розкрився як детектив-розслідувач.

Досі існують припущення (навіть доволі обґрунтовані теорії), що вся історія з головним героєм – це велика містифікація, проте вона стала беззаперечним прецедентом як для американського правосуддя, так і для світової психіатрії. І сама історія, і книжка викликала великий резонанс, тож 1994 року Деніел публікує менш популярне продовження – «Війни Мілліґана» (найбільшої популярності твір зажив у Японії можливо, навіть, більшої, аніж в Америці).

Відзначають, що авторський стиль Деніела Кіза складно назвати новаторським, його мова не надто по-письменницьки вишукана, він не зловживає патосними метафорами... Проте у чому секрет привабливості для такої широкої, різношарової авдиторії? У своїх книгах він намагається пізнати глибини людської підсвідомості, а, відверто кажучи, робить це професійно й легко: без дидактики та настанов показує те, якою є роль аґресії, страху, озлобленості, ненависті у формуванні соціуму.

У фондах відділу абонемента є широкий вибір книжок Деніела Кіза:

Кіз, Деніел.
Відверто про Клавдію : роман / Д. Кіз ; пер. з англ. Д. Петрушенко. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. 320 с.

Кіз, Деніел.
Війни Міллігана : роман / Д. Кіз ; пер. Т. Івченко. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. 384 с.

Кіз, Деніел.
Доторк : роман / Д. Кіз ; пер. з англ. В. Куча. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. 256 с.

Кіз, Деніел.
Квіти для Елджернона : роман / Д. Кіз. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. 304 с.

Кіз, Деніел.
Притулок пророцтв : роман / Д. Кіз ; пер. з англ.: С. Берлінець, В. Куча. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. 320 с.

Кіз, Деніел.
П'ята саллі : роман / Д. Кіз ; пер. з англ. В. Куча. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2017. 352 с.
 
Кіз, Деніел.
Таємнича історія Біллі Міллігана : роман / Д. Кіз ; пер. з англ. О. Стусенко. 3-тє вид. Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. 512 с.

Використано матеріали з інтернет-ресурсів
Підготувала Марина Горбатюк

Немає коментарів:

Дописати коментар