середу, 9 березня 2022 р.

В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля… // До дня народження Тараса Шевченка

Ім’я Тараса Шевченка відоме кожному українцю. Він давно вже став символом національного опору, боротьби за високі ідеали свободи, незалежності, нескореності. Ми завдячуємо Шевченкові створенням справжнього міфу України: із вишневим садочком коло хати, щебетанням соловейків та багатодітною матір’ю-берегинею з немовлям на руках. Утім, це лише айсберг. До постаті Кобзаря можна ставитись по-різному, але щоразу в період зламу ми повертаємось до перепрочитання. Так само й зараз: у найважчі хвилини зневіри та балансування на межі чимало українців черпають сили у пророчих рядках (чи це не є найбільшим підтвердженням універсальності його творчого генія?): «Борітеся – поборете!». Обов’язково поборемо!

Сьогодні ми підготували для вас маловідому статтю українського письменника і педагога Сильвестра Яричевського (1871–1918). Текст «1861 – 1911 на Україні» був написаний до п’ятдесятої річниці від дня смерті Тараса Шевченка.

 


Сильвестр Яричевський

1861 – 1911 на Україні

  П’ятдесят літ – як учора!..
  Велична тінь народного характерника-чародія, борця і мученика за правду й волю не змаліла для нас на ході тих п’яти десяток років, відколи Єго криє висока канівська могила, ні – та світла постать Кобзаревого духа зросла, змогутніла…
  І веде нас в кращу будучину, як ясне сяєво колись водило Ізраїля по пустині….
А слово Єго з-за гробу співає пташкою-щебетушечкою пісню любови до вселенної України; взиває гучним і великим голосом Тиртея до боротьби «в своїй хаті» за «свою правду і силу, і волю»; гримить згуком архангельської труби: «Кадани порвіте!»
  І в злиднях, недолі, в пору народних невдач і великого смутку ми все іще беремо скрижалі пісень Єго і шукаємо в них животворного проміння надії, щоби сяйвом своїм сповнило нам зболілу душу…
  Ах, бо часто, часто іще витає в нас – з чорного лона судьби виливається на голови нашого народу те «врем’я люте».
  Усе іще «нема Січі – пропав і той, хто всім верховодив». Степи, гори. Поля й бори питають все ще,, «де то наші діти ділись, де вони гуляють?.. бенкетують?» І все іще одну й ту саму відповідь подає смутний геній минувшини, упадку: «Не вернеться козаччина, не встануть гетьмани, не покриють Україну червоні жупани! Обідрана, сиротою понад Дніпром плаче, а ворог сміється…»
  Та от надлітає і веселіша звістка, що ластівочкою, віщункою весни, стучається до засумованого серця: «Слава не поляже, а розкаже, що діялось в світі; чия правда, чия кривда і чиї ми діти!»
  І знатимемо бодай, «за що слава козацькая по всім світу стала!» Бо ж то страшно було б і подумати, що «було колись панували, та більше не будем…» І тепер мало б усе пропасти так марно, нікчемно? Хіба ж направду «заснула Вкраїна, бур’яном укрилась, ціллю зацвіла, в калюжі, в болоті серце пригноїла», стала «дуплом холодних гадюк», перевертнів і бузувірів, як той, що «нишком у кутку гострить ніж на брата»?
  Чи ж усе іще має враз із народом «Мати Божа у Іржавці» ридати? З народом і над народом? Бо «кати знущаються над нами, а правда наша п’яна спить», а хати наші, села, міста «засіяні горем, кровію политі».
  Не ймемо віри тому, щоби при тому й остало раз на все; щоби ми на все так і зникли з карти дій, ті, у яких колись «у Києві на Подолі братерськая наша воля без холопа і без пана, сама собі у жупані розвернулася весна…»
  Не ймемо віри!
  І батько Тарас буде свідком тому, що ми стали ліпші і заслужили на кращу долю. І коли йтимемо за Єго зазивом-заповітом, таки собі ту долю здобудемо. Нехай тільки отрясемося з історичних наших блудів, нехай тільки навчимося любити чистим серцем і правдиво нашу Вітчину і наш народ!
  П’ятдесят літ!
  Чи прочував же наш ворог лютий, коли Україна хоронила дорогі тлінні останки свого найліпшого сина в могилу над Дніпром-Славутою, чи прочував же він, що сей кріпацький визволенець двигне своїм словом і духом цілу народну масу з барлога байдужості і знесилля?
  Повідають, що Шевченко грозив раз на вулиці в Петербурзі п’ястуком (діал., кулак) у сторону царської палати. І треба було великого напруження сил ужити Єго товариству, щоби роздратованого поета успокоїти. Се був вираз живого великого гніву, що потряс усім Єго організмом. Так гнівалися й великі святі пророки, так гнівався незрівняний вибранець-проводир народу могутній Мойсей.
  Той п’ястук протесту проти гніту і неправди затискається і нині.
  Се грозить народна душа.
«Кате-людоїде»! «Не скуєш душі живої, ні слова живого», хоч би ти і побивав їх «тюрмою, Сибіром і кнутом варяга»!..
  Коли Тарас заснув «вічним сном глибоким», знали про Нього земляки, та не все. Закріпачений люд мало знав оборону своїх прав, своєї долі-волі. Та культ Шевченка, почитає Єго поширюється з дня у день. І нині знає Єго й поклоняється Єму весь наш народ. Нині виписує заповіти на прапорі своїх стремлінь і змагань.
  І хоча російська «куцохвоста конституція», найкумедніша в світі, кладе свою хижацьку руку на все, що наше, українське, і бажала би знести наш народ з лиця землі, козак-невмирака буде сміятися з того.
  Були хижаки, що руйнували нашу хату – були печеніги, половці, татари, турки – усіх перестрівала наша Україна, не знівечить її і новочасний тмутороканський бовван! Не поможуть укази, запрети, ні замиканє уст тридцятимільйонному народові, розв’язуванє єго товариств, ні катованє щонайліпших синів народу.
  (…) Україна ще з тим більшою силою, завзяттям, переконанням стремітиме до здійснення своїх ясних ідеалів!
  Хоч трудна, великанська се буде праця. Боротьба на два фронти: з ворогом-чужинцем і зі своїм землячком-перевертнем.
  У тій боротьбі, надійсь, виробиться крицева енергія нашого народу, вознесла чистота Єго душі, Єго всестороння сила.
  А станеться теє на основі та й во ім’я кличів батька Тараса. По заповіту любови до люду: «обніміте, брати мої, найменшого брата»; і по заповіту самооборони й самосвідомости національної: «в своїй хаті своя й правда, і сила, і воля»; по заповіту національного самоповажання, правдивої доброї  науки на рідній мові, охоти до жертв для добра рідного краю!..
  Підніметься тоді, відживе й обновиться наша дорога Вітчина на всьому просторі, без стовпів граничних, без кордонів…
  І не вб’є рідного слова ніякий указ. Живий живе, гадає, а живому народови про свою ж долю і самому дбати. І забуде «срамотню, давню годину», най «живе добра слава, слава України»!..
  А поки що згадуємо Тебе, великий Кобзарю, «незлим тихим словом» - «в сем’ї великій», хоч іще не у «вольній, новій».
  І клонимо перед Тобою наші прапори, наші чола й наші душі…Будеш, Батьку, жити в нас, а ми – в Тобі й через Тебе!

Народний голос. Від 16 березня 1911. Ч. 11. С. 4–5.     

Немає коментарів:

Дописати коментар