субота, 11 грудня 2021 р.

Ненудна історія: що почитати?

До відділу надійшли нові видання від Українського інституту книги за програмою поповнення бібліотечних фондів. Пропонуємо вашій увазі добірку науково-популярних книжок з історії.


Наші письменники на тлі епохи

Кралюк, Петро Михайлович.
Іван Котляревський: між імперією та Україною / П. М. Кралюк. Тернопiль : Навч. кн. Богдан, 2021. 248 с.  (Ім'я на обкладинці ; вип. XIII).

Коли звертаємося до біографії Івана Котляревського, складається враження, що в його особі маємо вірнопідданого Російської імперії, але чи був він таким насправді? Творчий життєпис письменника, військового, громадського діяча вперше розглянуто в контексті української історії XVII–XVIII століть. Видання зорієнтоване на широке коло читачів.

Самчук, Улас Олексійович.
Репортажі з Карпатської України / У. Самчук. Тернопiль : Навч. кн. Богдан, 2019. 256 с. (Раритет).

 «Єдність, порядок і національна карність – ось імперативи, що поведуть наш народ від перемоги до перемоги, аж до тієї остаточної мети, що вже вписана огненними літерами в душах та серцях людей, що носять горде ім’я – Українець» (Улас Самчук).

Видатний український прозаїк Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в родині багатих селян на Волині. Перед закінченням гімназії майбутнього письменника забрали служити в польську армію. Самчук дезертував і потрапив до Німеччини. Наприкінці 20-х років починає друкувати перші твори в польських та українських періодичних виданнях. Через кілька років Самчук переїхав у Прагу, там прожив до 1941 року. Варто сказати, що в 20–30 роки в Празі проживало багато діячів українського мистецтва, зокрема Оксана Лятуринська, Олег Ольжич, Олександр Олесь та інші відомі автори.

Книжка публіцистики Уласа Самчука, що відкриває серію «Раритет», охоплює передовиці, репортажі, замітки, які він опублікував у газетах «Нова Свобода» (Хуст), «Українське Слово» (Париж), «Наступ» (Прага) періоду Карпатської України 1938–1939 років. Це окремий журналістсько-мистецький та джерельно історичний комплекс, що становить вагому частину творчого доробку письменника і має безсумнівну документальну та мистецьку вартість для поглибленого й неупередженого вивчення подій, пов’язаних із проголошенням автономії, а відтак незалежности Карпатської України. Для дослідників, викладачів, студентів, учнів, усіх зацікавлених українською історією та літературою.

Зривання стародавніх масок

Шифф, Стейсі.
Клеопатра. Життя / С. Шифф ; пер. з англ. Є. Бондаренка. Харків : Фабула, 2021. 336 с.

Постать Клеопатри огорнута міфами. Вона увійшла в історію розпусною звабницею, супутницею двох видатних римлян Юлія Цезаря і Марка АнтоніяУтім, слід зважати на те, що біографію правительки писали чоловіки. Що про неї може сказати жінка? Стейсі Шифф спробувала по-новому поглянути на життя цариці, (пере)осмислити деякі моменти і визначити, чи помилялись історики минулого. 

Дж. В. Вотерхаус, "Клеопатра"

«Клеопатра» ґрунтовне й цікаве дослідження, в якому авторка відокремлює правду від вигадки, а упередження від реальності, тож перед читачем постає освічена, неймовірно багата, блискуча жінка, владна правителька великого Єгипетського царства.

Цитата з книжки:

Про ранні роки Цезаря немає жодних записів, але Клеопатра обігнала його: про її дитинство невідомо взагалі нічого. Та навіть якби дім дитинства правительки не пішов на двадцять футів під воду чи ж александрійський клімат виявився б поблажливішим до античних папірусів, то й тоді ми навряд чи б дізналися щось особливе. Ранні роки мало кого цікавили за античних часів, на відміну від долі та родоводу, які вважалися куди більш значущими для подальшого життєвого шляху людини.


ХХ століття у постатях

Ріс, Лоренс.
Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна / Л. Ріс ; пер. з англ. К. Диса. Київ : Лабораторія, 2021. 480 с.

Гітлер і Сталін два, мабуть, найвідоміші тирани XX століття. Хоча вони й перебували в опозиції, все ж були втіленням єдиного принципу авторитарної влади. Злочини сталінського режиму не менш жахливі, аніж нацистського, та ці два «лідери»  чомусь мали послідовників. Чому?

Лоренс Ріс 30 років розпитував
очевидців про події Другої світової, він умістив в одній книжці сповіді тих, хто наживо був свідком правління обох. На основі розповідей солдатів Червоної армії та вермахту, цивільного населення та навіть тих, хто перебував у найближчому оточенні до Гітлера і Сталіна, Лоренс Ріс зміг передати залаштунки кривавого протистояння, таємних політичних процесів та нещадних доленосних рішень..

Книжка показує особливості правління цих двох тиранів та визначає спільні риси, які дають відповіді на те, як цим двом вдавалося змушувати людей йти за їхньою волею. Сталін більше використовував залякування, Гітлер енергійний магнетизм, який вводив у своєрідний гіпноз і мотивував до дій. Однак чи цього достатньо, аби одержати безапеляційну владу?

Рікс, Томас.
Черчилль і Орвелл. Битва за свободу / Т. Рікс ; пер. з англ. Д. Березіна. Київ : Лабораторія, 2021. 336 с.

Цитат
а з книжки

Про спорідненість Черчилля і Орвелла

Хоча шляхи їхні жодного разу не перетиналися, вони захоплювалися один одним на відстані, і, коли Орвелл почав писати роман «1984», головного героя він назвав Вінстоном. Черчилль, як згадували його знайомі, уподобав цей твір так, що навіть перечитав його.

1937 рік. Джордж Орвелл повертається до Великої Британії з охопленої війною Іспанії, де його серйозно поранили в горло. Він починає писати одні зі своїх найкращих творів. Саме тоді десь в іншому куточку країни Вінстон Черчилль, який вже неодноразово одержував бойові рани, веде свою чергову боротьбу: проти політики умиротворення агресора. Прем’єр-міністр, який гідно провів Велику Британію крізь жахи Другої світової, та письменник, автор культової антиутопії «1984». Ще не здогадуються, що їх насправді об’єднує.

Вони ніколи не бачилися, але мали багато спільного: обидва були авантюрними, сміливими та сповненими ідей, які випереджають час,  і обидва стали як ніколи актуальними в наші дні.

Журналіст Томас Рікс прослідкував, у чому полягає феномен величності Черчилля й Орвелла, як вони прийшли до визнання, яких помилок встигли наробити та про що застерігали майбутні покоління. А також те, як, попри політичні й світоглядні розбіжності, вони невпинно захоплювалися один одним. Автор подає у книзі все настільки чітко й майстерно, що відчуваєш невидимий зв’язок між двома долями цих легендарних постатей.

Ця книжка особливо цікава там, що тут є чимало невідомих, не зауважених раніше фактів, наприклад, під час засідань уряду в часи Першої світової Черчилль писав любовні листи, а Орвелл ховався в руїнах церкви, щоб втекти потім з охопленої громадянською війною Іспанії.


Велика президентка маленької країни
Школи президентів нема. Приходиш голим, мов в облогу.
(Даля Грибаускайте)

Якщо Марґарет Тетчер прославилася як Залізна Леді, то героїня цієї книжки як Сталева Магнолія. Волелюбна, прямолінійна, справедлива, з блискавичною реакцією і впевненим голосом такою запам’ятали литовську президентку. Чому Даля Грибаускайте відмовилася пити шампанське з Обамою? Як протистояла енергетичному тиску Росії і не привітала Путіна з каденцією? Як «захистила» Німеччину і змогла переконати у зворотному Трампа? Ця книжка історія сильної лідерки, яка знає ціну собі та своїй державі, обстоює національну гідність і вибудовує власну діяльність на суспільних цінностях. Навіть коли залишається сама проти олігархів і корупціонерів, Кремля і Вашингтона, противників і вчорашніх соратників.

Ульбінайте, Дайва.
Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте / Д. Ульбінайте ; пер. з лит. Б. Белявців. Київ : Наш формат, 2021. 256 с.

Авторка, Дайва Ульбінайте, литовська журналістка й піарниця. У 19982008 роках працювала на каналі TV3. Отримала нагороду МВС Литви за просування демократії і найкращий телерепортаж «Жінка й демократія» (2001). У 2006–2008 роках радниця міністра внутрішніх справ зі зв’язків зі ЗМІ та громадськістю. Із 2009-го радниця президентки Далі Грибаускайте, а у 2012–2019 роках головна радниця й керівниця пресслужби.

 

Всесвітня історія в коміксах

Ґонік, Ларрі.
Всесвітня історія / Л. Ґонік ; пер. з англ. А. Хлівний ; худож. Л. Ґонік. Київ : Рідна мова, 2017. (Наука в коміксах).
Т. 4 : Від Колумба до Конституції США. 2019. 264 с.

Життя триває! Ця книжка популярного автора коміксів Ларрі Ґоніка починається з розповіді про Мексику, оповідає про прибуття Колумба до Нового cвіту, завоювання Америки іспанцями, створення португальської імперії в Азії і формування першої по-справжньому глобальної системи торгівлі. Ви дізнаєтеся про протестантську Реформацію, про експансію Голландії та Англії, про зародження сучасної філософії та науки. Останній розділ розповідає про суперництво Франції і Британії в Північній Америці і перспективи всього світу в світлі Американської революції і конституції США і все це мовою лаконічної графіки і дотепних коментарів.


Ґонік, Ларрі.
Всесвітня історія / Л. Ґонік ; пер. з англ. А. Хлівний ; худож. Л. Ґонік. Київ : Рідна мова, 2017. (Наука в коміксах).
Т. 5 : Від Бастилії до Багдада. 2020. 264 с.

Історії не повернути назад, але можна її уявити, особливо, роздивляючись картинки блискучого автора нонфікшн-коміксів Ларрі Ґоніка. У цьому томі «Історії» оповідь починається з епохи Просвітництва, охоплює два з половиною століття, з революціями, суспільними та економічними зрушеннями, двома світовими війнами, колоніалізмом, науково-технічним прогресом, скасуванням рабства та багатьма іншими подіями, і закінчується XXI ст. з його війнами в Іраку та Афганістані. У своїх дотепних текстах і графічних роботах Ґонік приділяє однакову увагу всім частинам світу, оживляючи минуле, і ми можемо поглянути на історію під новим, незвичним кутом.
«Історія» Гоніка розрахована на молодших та середніх школярів, але буде цікавою для всіх.

Цікавого читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар