четвер, 31 січня 2019 р.

Не пропустіть! До нашого відділу надійшли нові книги сучасної української літератури!


Шевчук, Валерій. Картини на провінційному тлі : невидані мікроромани / В. О. Шевчук. - Київ : Кліо, 2017. - 528 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Ш 37)

У своїй новій книжці Валерій Шевчук подає власні спроби різних періодів освоїти форму мікророману, популярного у західних літературах. Вони досі не виходили у книжковому виданні. Тематика творів у поєднанні із психологізмом викладу не залишить байдужим вдумливого читача.




Шевчук, Валерій. Свято неділі : невидані повісті / В. О. Шевчук. - Київ : Кліо, 2017. - 400 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Ш 37)

У книжці зібрано повісті, написані у різночасся, яким з різних причин не судилося раніше дійти до читача у книжковому виданні. Тематика – урбаністична, із притаманним Валерієві Шевчуку проникненням у людську душу.





Шутко, Олександра Хатідже Турхан : іст. роман / О. Є. Шутко. - Тернопiль : Навч. кн. - Богдан. – 2017 Кн. 2 : Султана-українка на османському престолі. - 2018. - 400 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Ш 97)

Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала українка з Поділля – Надія, яка в гаремі султана Ібрагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії, бунтами яничарів у Константинополі. Другий том присвячено рокам володарювання цієї султани в Османській імперії. Адже після страти свекрухи — великої валіде Кьосем — Хатідже Турхан стала регентом неповнолітнього сина — султана Мехмеда ІV і фактично керувала державою османів.. Саме за її регентування гетьман Богдан Хмельницький отримав османський протекторат.


Українець, Остап. Малхут : роман / О. Українець. - Харків : Фабула ; Харків : Ранок, 2017. - 256 с. - (Дебют)  1500 экз. (Шифр 821.161.2'06/У 45-424965)

«Станіслав, шістдесяті роки ХІХ століття. Молодому адвокату і контрабандисту Іґнацію Камінському під час однієї з оборудок до рук випадково потрапляють старі листи, у яких згадується його рідне місто як осердя лицарського ордену, що ставив собі за мету створення політичного союзу вільних країн — відновленої Речі Посполитої. Дебютний роман молодого письменника присвячений пошукам напівміфічного спадку засновників міста, але давні таємниці розгадувати нелегко — надто ж якщо хтось і досі їх ретельно охороняє.


Цаплієнко, Андрій. Стіна : роман / А. Ю. Цаплієнко ; пер. з рос. С. Осоки. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 576 с. (Шифр 821.161.1(477)'06/Ц 17)

У фантастичному романі Андрія Цаплієнка перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких упевнено торує прогресивний шлях розвитку, а інше — просто деградує. Автор переконаний, що ментальність і тяглість традицій дуже мало змінюються впродовж століть. Герої роману — українці та росіяни, носії яскравих національних рис — перебувають у постійному напруженому антагонізмі. Війна між ними йде відразу на кількох рівнях — від збройних сутичок до зіткнень душ та внутрішніх переконань. А Дикі Поля, які залишаються після великих і малих протистоянь, — це як незагойні рани, ракові пухлини: вони продовжують кровоточити, демонструючи людству, що війна породжує тільки війну.


Пагутяк, Галина. Гіркі землі : [містерія] / Г. В. Пагутяк. - Вiнниця : Теза, 2016. - 224 с. : іл.  тираж Б. т. (Шифр 821.161.2'06/П 12-446158)

Бог створив її жінкою згідно зі своїм планом, жінкою в Бориславі, місті, куди вона змушена повертатись, бо більше немає куди, і навіть вважати це за щастя - повернутись додому, де за її гроші купили братові диплом, зробили євроремонт і далі потребують її грошей. Ліля дасть, Ліля купить, Ліля заплатить борг. Ліля - багата. Ліля - каріатида, яка тримає разом з іншими каріатидами небо над Бориславом.



Рафєєнко, Володимир. Довгі часи (міська балада) : роман / В. Рафєєнко ; пер. з рос. М. Кіяновської. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 272 с.  2000 экз. (Шифр 821.161.1(477)'06/Р 26)

«Довгі часи» — міська балада, казка для дорослих про життя і смерть в часи війни, де фантасмагоричне та ірреальне перемежовується з дійсністю, правдою нашого буття. Роман складається з двох частин. Перша — це моторошна казка, де на околиці Z у триповерховій лазні «П’ятий Рим» без сліду зникають окупанти і щоранку лунає гімн України, де колорадські жуки з ногами-кинджалами перетворюють роздачу гуманітарної допомоги на бійню, де, врешті, аби потрапити у Київ, потрібно прийняти смерть. Друга частина — новели, написані у реалістичній манері та вплетені у тло казки. Новели про людей, які живуть і виживають у Донецьку. Реальні долі, реальні історії, від яких стискається серце.


Рис, Галина. Амстердам-Київ. І трохи святого Миколая : [роман] / Г. Рис. - Брустурів : Дискурсус, 2017. - 192 с. (Шифр 821.161.2'06/Р 54-594462)

Ця історія розпочнеться з переплутаних в аеропорту валіз. Удома заклопотана роботою та сімейною рутиною Олена знайде в не зовсім своїй валізі чужі речі, а несміливий Марко, окрім туфель та суконь, щось значно цікавіше — незавершений рукопис про Миколая і його життя ще задовго до того, як той став казковим добродієм. Марко пообіцяє собі знайти авторку тексту та повернути загублений рукопис. І дотримає обіцянку. А далі, як це зазвичай буває, між героями з’явиться щось більше, ніж дружба. Перед вами зворушлива історія про вірність, кохання та диво, яким завжди є місце в нашому житті.


Смагіна, Марина. Кімната : [роман] / М. Смагіна. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 200 с.  2000 экз. (Шифр 821.161.2'06/С 50-062364)

Те, що має статися — станеться. Навіть чистісінької води випадковості не такі вже й випадкові, а надто якщо в історії фігурують чорний кіт, кава з вельми небанальними смаками і міські диваки. Усе це змішалося у неперевершений коктейль з делікатним ароматом дитинства, спекотних літніх днів, втрачених та віднайдених спогадів, цікавих знайомств і ще чогось невловимого, яким щедро частує нас Марина Смагіна у своєму новому романі «Кімната».


Сняданко, Наталка. Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма : роман / Н. Сняданко. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 544 с. (Шифр 821.161.2'06/С 53)

У центрі нового роману Наталки Сняданко особиста історія одного з найекстравагантніших членів імператорської родини Габс­бурґів — Вільгельма, більше відомого в Україні за бойовим псевдонімом  Василь Вишиваний. У романі його українську ідентичність розширено уявною — ймовірною — частиною біографії. У ній він не помирає у стінах Лук’янівської в’язниці, як відбулося насправді, а опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною, котра походила з давньої львівської родини, намагається пристосуватися до нової суворої дійсності. Водночас цей роман — історія кількох родин, країн, епох, воєн і міжвоєнь.


Содомора, Андрій. Історія одного перекладу, або Моя перша книжка : [укр. пер. з давньогрец. комедії "Відлюдник" Менандра] / А. Содомора. - Львiв : Літопис, 2017. - 292 с. (Шифр 821.161.2.09/С 57)

У книжці – розповідь про вихід у світ українського перекладу новознайденої тоді комедії давньогрецького драматурга Менандра «Відлюдник» (1962); про тих, хто сприяв перекладачеві і в праці над його першою книж­кою, і в її опублікуванні; тут – роздуми про переклад, про слово загалом, про вічне. Автор, перекладач і письмен­ник Андрій Содомора, здійснивши новий переклад цього твору й зіставивши його з давнім (між ними – 55 років), унаочнює шляхи 
вдосконалення своєї перекладацької майстерності.


Чапай, Артем. The Ukraine / А. Чапай. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2018. - 240 с. (Шифр 821.161.2'06/Ч-19-210818)

У тексті The Ukraine зумисне порушено кордон між художнім і документальним: одні його частини буквально відтворюють реальність, інші є витвором уяви. Чи кожен читач зрозуміє, які з них які? І чи має це значення? Зрештою, художній твір буває правдоподібніший за абсурдну дійсність. Фрагменти The Ukraine пов’язані дотично, як у пазлі, – а з їхньої сукупності рельєфно виринають обриси України початку двадцять першого століття. Чи the України, як іронізують герої.


Чапай, Артем. Авантюра XL : збірка / А. Чапай. - Харків : Віват, 2017. - 352 с. (Шифр 821.161.2'06/Ч-19)

«Авантюра» — це півтора року реальних мандрів автостопом, без грошей, без плану й деколи без необхідних документів. Кинувши роботу й навчання, український студент їде «дизелями до Нью-Йорка», а далі, заробляючи на дорогу під час подорожі, проїжджає Мексикою, Кубою, Белізом, Ґватемалою, Гондурасом, Сальвадором, Нікараґуа. Він знайомиться з десятками чудових людей, знаходить близьких друзів, завдяки дорозі по-новому розуміє світ, та й самого себе. В «Авантюрі» є класичні sex, drugs, rock’n’roll, а написано її в експериментальному стилі, з відчутним впливом інтернету й 
молодіжного сленгу.


Чех, Артем. Точка нуль : зб. есеїв / А. Чех. - Харків : Віват, 2018. - 224 с. (Шифр 821.161.2'06/Ч-56)

Ця книжка виходить у люди після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п’ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій, і тепер він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового ― не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар