середу, 30 січня 2019 р.

Нові твори від сучасних українських авторів!


Качуровський, Ігор. Спомини і постаті / І. В. Качуровський ; упоряд. О. Бросаліна. - Київ : Кліо, 2018. - 608 с. : іл. - Бібліогр.: с. 562-576 . - Покажч. Імен: с. 577-602. - До 100-річчя від дня народження. (Шифр 821.161.2'06/К 30)
Книга спогадів Ігоря Качуровського (1918-2013) - сьомого неоклясика, лавреата Шевченківської премії 2006 року - втілення давнього задуму Автора, який він плекав на схилі віку. Ця "малоформатна" мемуарна проза (нариси, портретні шкіци, статті, нотатки...) віддзеркалює найяскравіші епізоди життя Ігоря Васильовича: від школярських бувальщин, місце яких - Ніжен початку 1930-х, через гіркі вигнанницькі дороги "неблагонадійної" в очах радянської влади родини (російський Курськ, після короткого повернення в рідні місця під час Другої світової війни - австрійські табори Ді-Пі, далі - життя, а радше виживання української колонії в Буенос-Айресі) аж до респектабельного Мюнхену, де Качуровський нарешті досягнув повноти творчо-інтелектуальної самореалізації, та вражень од відвідин України за доби Незалежності.


Кідрук, Макс. Де немає Бога : роман / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 480 с. (Шифр 821.161.2'06/К 38)
Люди — соціальні істоти. Існування суспільства неможливе без співпраці, розуміння та дотримання справедливості. Та чи існує це все поза соціумом, коли людина опиняється на межі життя та смерті?
Доведена до відчаю українка з великою сумою грошей, яка ігнорує дзвінки від чоловіка. Росіянин-пілот, який намагається приборкати аерофобію після загибелі коханки в катастрофі рейсу MH17. Найвідоміший політик Баварії на пікові кар’єри, який ненавидить свою роботу. Гравець американської Національної футбольної ліги, життя якого розвалилося після одного невдалого розіграшу. Таємний папський кардинал, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви... Незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них — рейс 341, і він веде до найбільшого випробування у їхньому житті.
«Де немає Бога» — новий роман Кідрука — спроба збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога. 



Кокотюха, Андрій. Темні таємниці : роман / А. А. Кокотюха. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 288 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/К 59)
Піщане — селище з поганою славою. А все тому, що в його околицях вже давно зникають люди, і найчастіше — молоді. Одного разу поліція знаходить там само тіло 26-річного Євгена. Це шокує Ольгу, адже Євген був хлопцем її доньки Яни, з ним вона втекла з дому. Ольга відчуває, що донька в небезпеці, та поліція не квапиться шукати дівчину. Тому Ольга звертається до колишнього правоохоронця Вадима Чотара. Його вже давно цікавлять дивні події, що відбуваються поблизу Піщаного, особливо в зачиненому старому пансіонаті… Ольга і Вадим заглиблюються у пошуки Яни, але хтось навмисне збиває їх зі сліду. Той, хто боїться, що вони розкриють усі темні таємниці Піщаного…


Кокотюха, Андрій. Останній контракт : кримінальний роман / А. Кокотюха. - Тернопiль : Навч. кн. - Богдан, 2018. - 192 с. - (Детективна агенція ВО). (Шифр 821.161.2'06/К 59)
Київський «авторитет» наймає двох професійних убивць — Антона й Віту — виконати замовлення на ліквідацію непоступливого бізнесмена у Сполучених Штатах. Пара майстерно «розв’язує» проблему, однак лише імітує загибель товстосума. Коли замовники-мафіозі дізнаються про це, професійні «мисливці» самі опиняються в ролі дичини, на яку полюють. Застосовуючи всю свою винахідливість, кмітливість і зухвалість, головні герої розправляються із переслідувачами, але й самі зазнають утрат...


Кокотюха, Андрій. Називай мене Мері..: роман / А. Кокотюха. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 352 с
. (Шифр 821.161.2'06/ К 59)
Прокинувшись вранці у власній квартирі біля мертвого тіла, колишній поліцейський Олег Кобзар опиняється поза законом. Земля горить під ногами, його оголошено в розшук, ще й полюють убивці, яких направляє невідома і жорстока рука. Тільки здаватися — не в правилах Кобзаря. Врятувати власне життя і знайти справжнього вбивцю йому допомагає слідча Віра Холод — єдина, хто вірить в непричетність Олега і готова навіть порушити правила, аби відновити справедливість.


Кокотюха, Андрій. Легенда про Безголового : детективний роман / А. Кокотюха. - Тернопiль : Навч. кн. - Богдан, 2018. - 256 с. - (Детективна агенція ВО). (Шифр 821.161.2'06/К 59)
Подружнє життя київського адвоката Лариси Гайдук не склалося, велике місто набридло. Бажаючи поміняти обстановку і спокійно відпочити, молода жінка приїздить до своєї подруги у Подільськ. Але спокій тут виявився оманливою машкарою — маленьке мальовниче містечко на Поділлі налякане серією жорстоких убивств. Лариса мимоволі втягується у процес слідства. Яким чином ці події пов’язані з давньою місцевою легендою про Безголового та ким насправді є привид, що з’являється на руїнах старого панського маєтку, — пошук відповідей на ці запитання може коштувати життя головній героїні.


Коцарев, Олег. Люди в гніздах : [роман] / О. Коцарев. - Київ : КОМОРА, 2017. - 232 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/К 75)
У кожній родині є історії, що незмінно переповідаються з покоління в покоління, мов складова таємничого ритуалу. Інші залишаються поза кадром і згодом майже зникають, осідаючи пилом на старих фотокартках або розпадаючись на абсурдні й незбагненні фрагменти. «Люди в гніздах» - це своєрідна суміш перших і других, позначена легким гумором, пародією та деконструкцією. Як, зрештою, деконструйовано ледь не цілу історичну пам'ять (зокрема локальну, родинну) в нашій частині світу. До сюжету цієї книжки потрапили романтичні втечі, стрілянина на фронті та в тилу, неймовірні повороти долі - й самотнє покинуте піаніно, що журиться на вокзалі, в той час як коні з вершниками звично збігають сходами на другий поверх, а привиди давно померлих родичів стиха під'їдають яблучне варення.


Кралюк, Петро. Данило Острозький : образ, гаптований бісером : [роман-дослідження] / П. М. Кралюк. - Тернопiль : Навч. кн. - Богдан, 2017. - 288 с. - (Ім'я на обкладинці ; Вип.III). (Шифр 821.161.2'06/К 78)
Роман-реконструкція. Саме так можна означити біографію родоначальника славетної княжої династії Данила Острозького. Автор книги відновлює не тільки життєпис князя та історичне тло його епохи, але й принципи та прийоми роботи творців давньої української книжності. Додаткові можливості роздивитися епоху «Сутінків Середньовіччя» дає читачеві ретельно підібраний ілюстративний матеріал.


Кушнір, Богдан. На лінії зіткнення. Любов і ненависть : роман / Б. І. Кушнір ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. - Харків : Фоліо, 2018. - 286 с. (Шифр 821.161.2'06/К 96-961867)
Окрім свого доброго імені, Семен Вергун втратив усе — здоров’я, роботу, сім’ю, квартиру — й залишився на роздоріжжі спустошеного життя. Успішний мисливець на таємниці, офіцер стратегічної розвідки, який працював під дипломатичним прикриттям, він опинився в епіцентрі гучного скандалу. Противники із російської контррозвідки намагалися знищити його фізично, але він дивом вижив після подвійної дози невідомого психотропного препарату. Відгородившись від світу, Семен оселився на занедбаній лісовій дачі й прагнув помсти. Людині, яка все втратила, вже ніщо не страшне. Офіцер-розвідник Вергун знаходить відраду на фронті, де зашкалює адреналін й життя наповнюється зовсім іншим змістом. Він таки зустрівся зі своїм особистим ворогом віч-на-віч під час боїв на Сході України, та полювання на нього закінчується несподіваною розв’язкою: у цьому божевільному світі війни любов долає ненависть...


Лис, Володимир Савович. І прибуде суддя : роман / В. С. Лис. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 240 с.  (Шифр 821.161.2'06/Л 63)
Знайомство зі Старою Вишнею в молодого випускника юрфаку Георгія виявилося моторошним. На його руках померла провідниця потяга Людмила. Незабаром знаходять задушеною дівчину Нілу. Георгій відчуває: в Старій Вишні коїться щось дивне й жахливе. Останньою краплею стає раптове самогубство судді, після чого містечко поринає в темну круговерть. Але прибуває новий суддя. Ним стає сам Георгій. Він одержимий майже маніакальною жагою справедливості, бажанням нещадно карати винних та нарешті розплутати цю темну історію. Однак чи має право виносити вирок той, хто сам мусить бути покараний? Адже він знає, що також винен…


Лис, Володимир Савович. Стара холера : роман / В. С. Лис. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 272 с. (Шифр 821.161.2'06/Л 63)
Єва була найвродливішою дівчиною в селі, але чоловік, якого вона покохала на все життя, одружився з її сестрою Павлиною. Єва поламала їхній щасливий шлюб… А на старість лишилася самотньою. Як і Адам, що все життя до нестями любив чужу дружину. Друзі Адама, колишні хулігани та відчайдухи, «дідусі-розбійники», вирішують одружити цих двох. Та як звести упертих самітників? Тим часом у великому місті Ліза, онука Павлини, будує своє життя разом із коханим Степаном. Однак, здається, вона втрапила у велику халепу… І тепер спалахне боротьба двох молодих за своє щастя, і несподівано в цю боротьбу втрутяться не такі вже й прості діди з поліського села…


Любка, Андрій. Саудаде / А. Любка. - Чернівці : Книги-ХХІ ; Чернівці : Meridian Czernowitz, 2017. - 192 с. (Шифр 821.161.2'06/Л 93)
Обережно! Ця книга небезпечна: після прочитання хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручній ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих  – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.


 Любка, Андрій. Твій погляд, Чіо-Чіо-сан : роман / А. Любка. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2018. - 336 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Л 93)
П'яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, й після неї.


Макущенко, Марина. Темний бік будинку : [для серед. шк. віку] / М. Макущенко. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 328 с. (Шифр 821.161.2'06/М 17)
Люди покинули красиві столичні маєтки, але забули забрати Духів Будинків. Голодні, самотні та невидимі мешканці продовжують захищати оселі та понад усе шанують споконвічні традиції. Яра — донька звичайного київського домовика — завжди підозрювала, що вона не така, як усі. Дівчина опиняється у вирі потойбічних інтриг і дізнається страшну таємницю свого народження. Та саме її інакшість допомагає їй протистояти злу, знайти кохання та зрештою порозумітись із батьками. Історію записала письменниця та мисливиця за враженнями — після того, як особисто обійшла усі кімнати, зазирнула в пічки та кутки Будинків. Провела інтерв'ю з істориками та попрацювала в архівах, вивчаючи історію та міфи Києва. За збереження історичної архітектури авторка боролася як телевізійний журналіст, та як мрійниця вона бореться за те, щоб старі Будинки жили заради нових ідей і нових Духів.


Мірамар, Хуан. Відлуння чужої війни. Стамбульські оповідання : повість; оповідання  / Х. Мірамар. - Київ : Ніка-Центр, 2017. - 208 с. (Шифр 821.161.2'06/М 63)
Повість «Відлуння чужої війни» вражає своїм захоплюючим динамічним сюжетом. Учений і літератор, колишній перекладач міжнародних миротворчих сил, раптом потрапляє в гущу подій сучасної таємної війни. Далеке минуле простягає щупальця в сьогодення, не тільки примушує головного героя згадати свій військовий досвід, а й спонукає вибирати сторону в чужих для нього арабських і не тільки арабських конфліктах. Наповнені тонким гумором і легкою ностальгією «Стамбульські оповідання» нікого не залишать байдужими, змушуючи полюбити це дивовижне місто – Стамбул, яке так майстерно описує автор, що навіть той, хто ніколи його не бачив, зажадає його відвідати. А галерея персонажів, створена автором, просто вражає своєю реалістичністю і впізнаваністю, викликає відгук у душі.


# Невимушені : антологія / К. Бабкіна [та ін.]. - Харків : Віват, 2017. - 192 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Н 40)
Збірка оповідань п’яти молодих, але вже відомих українських авторів покоління міленіум про головні цінності України.
Автори: Чех Артем, Цілик Ірина, Бабкіна Катерина, Лаюк Мирослав, Лівін Марк.


Оксеник, Сергій. Вбивство п'яної піонерки : [роман] / С. Оксеник. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 352 с. (Шифр 821.161.2'06/О-52)
Сповнений іронії та щемкої ностальгії детективний роман «Вбивство п’яної піонерки» — це історія подвійного розслідування злочину, яке ведуть і дорослі, і діти. Несподівано тихе село Варварка стає центром загадкових подій, сплетених у кримінальний клубок, який доведеться розплутувати героям роману. За злочином стоїть не лише людина, за злочином — радянська система, безнадійно загрузла в брехні. Хто ж залишається по-справжньому чесними, так це діти, приречені невпинно дорослішати в непростому, зрадливому світі дорослих. Це роман про маленьку людину на тлі доби, про дружбу, про стосунки в родині, яка так само підлягає впливу системи. А ще це свого роду квиток на 3D-фільм про життя кінця 1950-х, густо насичений запахами, звуками, плюскотом ріки, шурхотом босих ніг по річковому піску. Так ніби відкривається вікно в далеке минуле (а для молодого читача — в минуле батьків і дідусів), а звідти — запахи дитинства, смажених бичків, печеної картоплі, розпеченого пилу, зелених сусідських яблук.


Процюк, Степан Васильович. Степан Процюк про Василя Стефаника, Карла-Ґустава Юнга, Володимира Винниченка, Архипа Тесленка, Ніку Турбіну / С. В. Процюк. - Київ : УкрНДІСВД, 2018. - 112 с. : іл. - (Життя видатних дітей). (Шифр 821.161.2'06/П 84)
Книжка для всіх, хто вчиться долати житейські перешкоди. Відомий український письменник Степан Процюк із притаманними йому запалом і пристрастю оповідає про те, як «поміж курми і зорями» проминало дитинство неперевершеного новеліста Василя Стефаника; у яку бездонну криницю снів поринав щоночі майбутній психіатр і філософ Карл-Ґустав Юнґ; як хвацько вмів хлопчаком бешкетувати письменник і перший керівник Українського Уряду Володимир Винниченко; як переростав власну долю один із найсумовитіших митців початку ХХ століття Архип Тесленко; урешті, наскільки «недитячим» виявилося дитинство російської поетки Ніки Турбіної.


Підгірна, Лора.  Омбре. Над темрявою і світлом : іст.-авантюр. роман / Л. Підгірна. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 352 с. (Шифр 821.161.2'06/П 32-067986)
Кам’янець-Подільський, Україна. Архівний ревізор Едіта випадково знаходить вцілілі клейноди ордену лицарів Храму, однак на цю тему у місті накладено неофіційне табу, а знахідка веде її далі, до загадкового артефакту, який свого часу тамплієри привезли на Поділля. Із розгадкою таємниці Едіті допомагає католицький священик отець Люк. За містичним артефактом полюють спецслужби й таємні товариства. Минуле та сьогодення переплітаються. Нитки, що пов’язували історії і долі багатьох людей у минулому, одна за одною тягнуться до тих, хто мешкає у Кам’янці-Подільському сьогодні. Старовинне підземелля Кам’янецького замку перетворюється на поле битви добра і зла. Герої проходять випробування, але чи ті, хто називає себе друзями, є такими насправді? Вірити можна тільки собі, бо ціною пошуків Чаші Омбре може стати власне життя…


Павлюк, Ілларіон. Білий Попіл : [роман] / І. Павлюк ; пер. з рос. М. Бриниха. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 352 с. (Шифр 821.161.1(477)'06/П 12)
Приватному детективу Тарасу Білому замовляють розслідувати вбивство панночки. Обвинувачують такого собі семінариста Хому Брута, й справа ніби геть зрозуміла... Втім, хутір, де сталося вбивство, приховує таємницю. І ця таємниця — страшніша за всі оповідки про панночку, яка встала з гробу.
«Білий попіл» — це надзвичайно цікавий, атмосферний та водночас динамічний трилер у стилі нуар. У ньому повно загадок, що їх до останнього кортить розкрити. І, згідно з законами жанру, найменша деталь свого часу неодмінно отримує блискавичне пояснення. Але особливість роману в тому, що кожна таємниця врешті-решт матиме не одне, а відразу два трактування — логічне і містичне.


Немає коментарів:

Дописати коментар