вівторок, 29 січня 2019 р.

Читати - це модно! Пропонуємо українські книги!

Андрухович, Юрій. Коханці Юстиції : параісторичний роман у восьми з половиною серіях / Ю. І. Андрухович. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2018. - 304 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/А 66) 
«Коханці Юстиції» – паранормальний роман, у якому окремі життєписи з притаманною автору композиційно-стилістичною майстерністю об’єднуються в художню цілість і аж волають про восьми-з-половиною-серійну кінематографічну реалізацію. Родинно-побутові і політичні вбивства, зґвалтування і грабунки, розбещення малолітніх і загадкове відокремлення голови, ідейні зради і зради заради ідеї, закладені різним дияволам душі й не завжди справедливі, але часто жахливі покарання. Чого ще треба, щоб читач відчув себе благим і з насолодою усвідомив свою моральну перевагу над нещасними коханцями примхливої Юстиції?

Бабкіна, Катерина. Заговорено на любов : [поезії] / К. Бабкіна. - 2-е вид. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 96 с. (Шифр 821.161.2'06/Б 12) 
Збірка поезій «Заговорено на любов» — це радше збірка емоцій, щастя, таємниць та сердечних ран, аніж вірші. Навіть ті, хто не звик зачитуватися поезіями, знайдуть серед текстів Катерини Бабкіної слова, здатні описати саме їхні любов чи тугу, радість, гіркоту, біль, страхи або надії. Тут із граничною відвертістю постають перед читачем і найсильніші почуття, і сучасна буденність, і свято душі, і війна, котра непомітно, але невідступно пронизує мрії, переживання і вплітається у кожен наш день, у кожну думку, кожен порив серця. 

Волков, Олексій. Шпиталь: роман / О. Волков. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 400 с. - (Морок). -ISBN 978-966-2961-38-6 (Серія) (Шифр 821.161.2'06/В 67) 
Таємниці старого монастиря, на території якого розміщується звичайна районна лікарня, не дають спокою колективові хірургічного відділення, адже в цих стінах в різні епохи побували і лицар-тамплієр, і особистий хірург Наполеона, і польський магнат… Чи стане медикам сил та наснаги розплутати ці таємниці і дістатися захованого скарбу?
Олексію Волкову вдалося майстерно поєднати в новому романі драматизм людських стосунків, заплутаний сюжет, щирий добрий гумор та злу іронію. 

Ворохтаріум. Літературний тріалог з діалогом і монологами / О. Друль, Ю. Андрухович, О. Бойченко. - Київ : Пабулум, 2018. - 240 с. : іл. - с. 223-235. (Шифр 821.161.2'06/В 75) 
«Ворохтаріум» — це неквапливі розмови трьох давніх друзів. Розмови настільки відверті та влучні, що хочеться сидіти поряд, слухати і долучатися — коментарем, посмішкою, мовчазним розумінням. Бо цю бесіду ведуть Юрій Андрухович, Олександр Бойченко та Орест Друль. 
Про народження книжок, про критиків і літературні премії, про навчання літературному ремеслу. Про ритм і чуття мови, про добрий текст, про поезію та прозу. Про російську літературу і про переклад Біблії. Про життя — своє і чуже. 
Підслухати ці бесіди — значить глибше пірнути у творчість митців, зазирнути у внутрішню кухню літературного процесу і, можливо, стати його учасником. Хай і дистанційно. 

Гримич, Марина Віллівна. Падре Балтазар на прізвисько Тойво: роман / М. В. Гримич. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 256 с. ISBN 978-617-688-009-7 (Шифр 821.161.2'06/ Г 84) 
Бразилія. Кінець ХІХ ст. До української колонії «Нова Австрія» випадково потрапляє авантюрист Никитка, який, назвавшись Балтазаром, видає себе за святого отця. Разом із загадковим засновником колонії Габріелем він створює в південнобразильських лісах майже ідеальне суспільство.
Захопливий, подеколи іронічний, подеколи зворушливий, а іноді й жорстокий світ створила у своєму романі Марина Гримич, відштовхуючись від народної легенди про те, що улюбленець простого люду кронпринц Рудольф, єдиний син імператора Франца Йозефа І, насправді не покінчив життя самогубством, а заснував світле царство «Нова Австрія», в якому нема ні панів, ні лихварів, а є безмежні простори родючої землі. 

Гаврилів, Тимофій. Червнева злива : [роман] / Т. Гаврилів. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. - 416 с. (Шифр821.161.2'06/Г 12) 
Роман у новелах «Червнева злива» Тимофія Гавриліва озвучує голоси людей, які розповідають історії — про дорослішання, дружбу, втрату гідності й пошук себе, злочини, вʼязницю, Майдан, кохання, війну. Ці голоси тривог, лунаючи зсередини нас, шепочуть про те, про що інколи страшно говорити відкрито. Історія країни, охоплюючи час у понад півстоліття, вривається в історії героїв, чиї стежки несподівано сплітаються у нерозплутний клубок.

Гуцало, Євген Пилипович. Лось [Текст] : вибр. твори / Є. П. Гуцало. - Київ : Знання, 2018. - 272 с. - (Скарби: молодіжна серія). - ISBN 978-617-07-0237-1 (Шифр 821.161.2'06/ Г 97) 
До цієї книжки увійшли твори відомого українського письменника, лауреата Шевченківської премії Євгена Гуцала (1937—1995), тонкого лірика, визнаного майстра психологічної прози. Герої його оповідань — діти, котрі відкривають для себе красу навколишнього світу, пізнають дивовижне багатство рідної природи й водночас вчаться захищати її. Адже саме в дитинстві формується сві­тогляд людини, уміння приймати самостійні рішення та обстоювати власні переконання. 

Дашвар, Люко. Ініціація : роман / Л. Дашвар. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 416 с. (Шифр 821.161.2'06/Д 21) 
Стара Костомарова не пам’ятає, як опинилася на тому забутому богом хуторі. «Чорні ріелтери» відібрали її квартиру, а жінку спровадили подалі від Києва. Селянин Перегуда дав їй притулок, він навіть вийшов на нотаріуса Германа, який обдурив стару. А коли повернувся на хутір, то вже ні хати, ні Костомарової не було…
Тим часом у Києві одна дівчина потрапляє у вир дивних подій. Усе починається зі снів про мерців, далі — зустріч із нотаріусом Германом та його зникнення. І Блейк, у якого Меланія закохується до нестями, і який зраджує її. Від того часу дівчині сниться вже інший сон: про розлючений натовп, стару жінку, Блейка, який прохає про допомогу… От-от шляхи всіх героїв перетнуться. І тоді кожен з них — хоче він того чи ні — пройде свою ініціацію. Ініціацію на право вважати себе людиною… 

Деркачова, Ольга. Коли прокинешся : [роман] / О. Деркачова. - 2-е вид. - Брустурів : Дискурсус, 2018. - 192 с.. (Шифр 821.161.2'06/Д 36) 
Прокинувшись після кількарічної коми, в яку Марта потрапила внаслідок аварії, вона усвідомлює, що нікому не потрібна. Близькі люди навчилися жити без неї. Але чи були вони насправді близькими? Марті треба починати жити заново. Це можливо, якщо тебе оберігає кохання. Тепло долонь, ніжність слів, делікатність вчинків і справжність почуттів. А ще багато людяності. Проте залишається головне питання: а хто ж був винен у тій аварії?

Довгань, Маргарита. Шпитальні нотатки. Лютий 2015 р. - березень 2018 р. / М. Довгань. - Київ : Кліо, 2018. - 298 с. : іл., фот. (Шифр 821.161.2'06/Д 58) 
Видання вміщує героїчні історії учасників АТО. Їх записала журналіст-шістдесятник і культурний діяч Маргарита Довгань, упродовж лютого 2015 р. – березня 2018 р. відвідуючи воїнів у Київському військовому шпиталі. Книжка знайомить з нашими захисниками і є документом української історії. Це крик-протест проти безуму війни, свідчення дивовижної витримки українського народу, яка дає можливість щоразу відроджуватися, знов і знов укріплюватися духом і плоттю в ім’я життя. 

Дочинець, Мирослав Іванович. Дорога в небо - до людей. Історії чоловіків, які витримали / М. І. Дочинець. - Мукачево : Карпат. вежа, 2017. - 276 с. - (Яблуко Слова ; Т. 6). (Шифр 821.161.2'06/Д 71) 
Немає поганого життя - є невміння жити... Якщо людина піднімається вгору, бажаючи досягти вершини, - їй необхідно відмовитись від зайвого вантажу... Людина - це вічне каяття, це відродження... Треба дуже багато працювати; це колись помітять люди, а може, й Бог... Зрештою, все закінчується добре, та не всі мають терпіння дочекатися цього... Якщо сили скінчилися, залишаються ще воля, впертість і витримка.. Про це та інше йдеться в цій книжці. Її герої витерпіли і витримали. І перемогли. 

Жадан, Сергій. Антена : [поезії] / С. Жадан. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2018. - 304 с. : іл. (Шифр 821.161.2'06/Ж 15) 
Невідомо, на чому тримається чутливість «Антени», але це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами. За словами Сергія Жадана, «Антена» – це поетичний звіт за останні два роки. Фактично складається так, що цими роками вірші пишуться як своєрідний поетичний щоденник. 

З Україною в серці : патріот. хрестоматія / упоряд., вступ. ст. О. В. Красовицького, худож.-оформлювач В. М. Карасик. - Харків : Фоліо, 2018. - 480 с. : іл. - (Шкільна бібліотека) 2000 экз. (Шифр 821.161.2/З-11-406734) 
До хрестоматії увійшли найкращі твори наших класиків, написані українською мовою про нашу багаторічну історію, любов до Батьківщини та захист від її ворогів. Невипадково доданий вірш Бориса Чичибабіна, написаний російською, який знаменує спільність усіх народів України в любові до своєї Батьківщини. Хоча більша частина творів у цій книжці передбачена чинною програмою для шкіл, зацікавить вона не лише школярів, а й дорослого читача. 

Забужко, Оксана. Після третього дзвінка вхід до зали забороняється : оповід. та повісті / О. Забужко. - Київ : КОМОРА, 2017. - 416 с. 2000 экз. (Шифр 821.161.2'06/З-12) 
Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття — від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління — «покоління відкладеної війни».

Захарченко, Олена. Третя кабінка - Лос-Анжелес: роман / О. Захарченко. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 240 с. (Шифр 821.161.2'06/ З-38) 
Почалося все з альбому малюнків. Героїня цієї книжки знала, що альбом, мальований загиблим у тюрмах НКВС бабусиним братом, безслідно зник. Коли він раптом потрапляє їй до рук, за дивних обставин, виникає багато питань. Хто зберігав його досі? Хто ці люди, що намальовані в альбомі? Кожна відповідь ставить нові запитання і відкриває нові таємниці. 
Розкуркулення 20-х років, розстріли і арешти «ворогів народу» в 1934-39, українсько-польська різанина 1943, прихід «совітів» на Західну Україну, війна, табори військовополонених, втеча слідом за німцями на Захід, переслідування КГБ в 70-х роках, еміграція — це історія членів однієї української родини на тлі історії України ХХ століття. 

Єрмоленко, Володимир. Ловець океану. Історія Одіссея : роман / В. Єрмоленко. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 216 с. (Шифр 821.161.2'06/Є 74-578232) 
Одіссей, воїн і мандрівник, повертається на Ітаку після двадцяти років блукань. Але вдома не знаходить ані своєї дружини Пенелопи, ані свого сина Телемаха. Він розуміє, що став на хибний шлях і тепер мусить виправити свої помилки. Одіссей здійснить свою подорож у зворотному напрямку, від Ітаки до Трої. Він знову зустрінеться з Сиренами, знову відвідає землю Навсикаї, знову буде на островах Каліпсо та Цирцеї, знову спуститься в царство Аїда. Крок за кроком він дедалі краще розумітиме головні сили, які скеровують його життя: кохання, смерть, провину, красу і втрату. 

Іванцова, Міла. Скринька з оповідками / М. Іванцова. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2018. - 152 с. - (Теплі історії). (Шифр 821.161.2'06/І-23) 
Герої книги прості звичайні МИ, люди зі складними, інколи поламаними долями чи відчайдухи, які здатні на такі рішучі кроки, щоби наблизитися до свого щастя. У цій книзі Міли Іванцової, як і в усіх її книжках, багато правди життя, пронизливих історій, чутливих і чуттєвих, як у самому житті, і стільки любові до людини... Інколи книга здатна змінити життя. 

Капранов, Д. В. Майдан.Таємні файли / Д. В. Капранов, В. В. Капранов. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 320с. (Шифр 821.161.2'06/ К 20) 
Настав час дізнатися правду про Майдан.
У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею.
Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків?
Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла. 

Капранов, Д. В. Справа Сивого: роман / Д. В. Капранов, В. В. Капранов. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 288 с. (Шифр 821.161.2'06/ К 20) 
Любов. Історія. Злочин. Ось три кити, на яких тримається література.
І всі ці кити присутні у новому романі Братів Капранових «Справа Сивого».
У Дніпропетровську діє підпільна антиурядова організація. Молодому слідчому доручають зайнятися головним підозрюваним — старим заколотником з великим стажем протизаконної діяльності. Він береться до справи і…Здавалося б, класичний детектив. Але уявіть собі, що молодий слідчий — працівник ГПУ, а головний заколотник — видатний історик та археолог Дмитро Яворницький. І зразу все стає догори дриґом. Хто з них насправді є злочинцем? Саме тому автори визначають жанр свого твору як «антидетектив» і не просто, а «історичний, романтичний антидетектив». 

Камиш, Маркіян. Чормет: повість / М. Камиш. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 160 с. - 1000 пр. - ISBN 978-966-8659-97-3 (в палiт.) (Шифр 821.161.2'06/ К 18) 
«Чормет» – повість про людей, які живуть біля кордону Зони відчуження і збирають металобрухт. Про суворих і п’яних чоловіків з металевими зубами і монохромними тату на руках, які здають в брухт-прийомки авіабомби вермахту в мішках та поцуплені в сусідів металеві огорожі, аби обміняти їх на денатурат. Це історія про людей, які мріють здати на метал все навколо них, навіть ядро Землі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар