понеділок, 26 червня 2023 р.

Книжки, подаровані Французьким інститутом в Україні


До уваги наших користувачів пропонуємо книги французького романіста, філософа, публіциста, лауреата Нобелівської премії 1957 р. Альбера Камю, які надійшли у фонд нашого відділу. За життя його називали «володарем дум», і нині він вважається одним із найзначніших письменників і мислителів ХХ століття.

Камю народився в Алжирі в родині робітника, навчався на філософському факультеті, займався театральною і громадською діяльністю. В роки окупації Франції Німеччиною брав участь у русі Опору, співпрацював з підпільною газетою «Комба», яку очолив після звільнення країни. Альбер Камю завжди прагнув залишатися повністю незалежним і, перебуваючи в гущавині суспільно-ідеологічної битви, не приставати до жодного із суперницьких таборів.

Камю, Альбер. 

Міф про Сізіфа. Бунтівна людина  / А. Камю ; пер. з фр. О. І. Жупанського ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2022. - 448 с. - (Зібрання творів).

Світогляд письменника знайшов яскраве відображення у двох його найбільших філософських працях – «Міфі про Сізіфа» (1942) та «Бунтівній людині» (1951), які свідчать, за визначенням самого автора, про перехід від «етапу абсурду» до «етапу протесту». Якщо в основі «Міфу про Сізіфа» лежить твердження абсурдності буття, уявлення про світ як про царство хаосу і випадковості, то у «Бунтівній людині», проаналізувавши великий історичний матеріал, Камю дійшов висновку про неминучість переродження революції у тиранію, перетворення колишніх борців проти гноблення на значно жорстокіших гнобителів.

Камю, Альбер. 

Перша людина  / А. Камю ; пер. з фр. О. І. Жупанського ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2021. - 256 с. - (Зібрання творів).

«Перша людина» – незавершений автобіографічний роман Камю, який побачив світ лише через третину століття після смерті автора і мав приголомшливий успіх. Коли 4 січня 1960 року письменник загинув в автокатастрофі, чорновий рукопис «Першої людини» виявили у його дорожній валізі. Роман охоплює життя Жака Кормері від народження до його навчання у ліцеї в Алжирі – це зворушлива розповідь про дитинство, отроцтво, болісну любов сина до матері, про пошук зниклого батька, але також це роман про історію колоністів у величезному і не завжди гостинному Алжирі, про складні стосунки цієї країни з колоністами, про глибокі наслідки війни та політичної революції…

Камю, Альбер. 

Спід і лице. Шлюбний бенкет. Літо  / А. Камю ; пер. з фр.: Р. Осадчука, О. Жупанського, Є. Марічева ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2022. - 160 с. - (Зібрання творів).

Писати Альбер Камю почав у передвоєнний період. 1937 і 1938 рр. в Алжирі виходять збірки його коротких лірично-філософських есеїв і нарисів «Спід і лице» та «Шлюбний бенкет», де у вільній формі, що поєднує філософські медитації та ліричні відступи, знаходить відображення його «середземноморське» світовідчуття. Ці дві ранні збірки, а також короткі есеї, що увійшли 1954 р. до збірки «Літо», – пролог до всієї творчості Камю, адже в них напряму висловлені аксіоми, що визначили його письменницький почерк і яким судилося стати відправними для всіх подальших пошуків письменника.

Камю, Альбер. 

Щоденники  / А. Камю ; пер. з фр. Є. Т. Марічева ; худож.-оформлювач М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2021. - 544 с. - (Зібрання творів).

Починаючи з 1935 року і до самої смерті у 1960-му, Альбер Камю, письменник, який ще за життя став класиком французької літератури, вів свої так звані зошити. Щоб уникнути плутанини із іншими нотатками – «Зошитами Альбера Камю», – перші видавці обрали назву «Щоденники».

У цих записах письменник намагається зрозуміти світ і самого себе, в них можна побачити його творчі пошуки і роздуми, за якими постає образ людини з активною життєвою позицією: «Ставити питання про абсурдний світ – значить спитати: “Чи змиримося ми з відчаєм і нічого не робитимемо?” Гадаю, що жодна чесна людина не може відповісти “так”».




Немає коментарів:

Дописати коментар