середа, 14 червня 2023 р.

Що почитати: добірка української есеїстики

Андрухович, Юрій.
Диявол ховається в сирі. Вибрані спроби 1999-2005 років / Ю. Андрухович. –  Київ : Критика, 2006. –  320 с.
Книжка «вибраних спроб» Юрія Андруховича містить есеїстичний доробок автора. Ці тексти впродовж 1999–2006 років виходили друком на шпальтах часописів «Дзеркало тижня», «Критика», «Потяг 76», «Gazeta Wyborcza», а також в антологіях «Europaexpress: Ein literarischtes Reisebuch» (Eichborn Berlin, 2001; есей «Справжня історія однієї Європи») і «Ich bin nicht innerlich: Annaherungen an Gottfried Benn» (Klett-Kotta, 2003; есей «Ґотфрид Бенн, спроба абетки»).Книга поділена на окремі есеї, однак, за словами автора, це повноцінний зв'язний роман. Складається з трьох розділів –  «Підсвідоме», «Геопоетика» та «Справжні історії однієї Європи».
 
Бойченко, Олександр.
Мої серед чужих : читацький путівник для дітей ст. шк. та мол. студ. віку / О. Бойченко. Чернівці : Книги-ХХІ, 2012. 320 с.
«Мої серед чужих» містить тексти про зарубіжних філософів і письменників: Сократа і Марка Аврелія, К’єркегора і Ніцше, Кафку і Джойса, Селінджера й Кізі, Мілоша і Колаковського, Ґомбровіча й Гласка та багатьох інших. В основі книжки не лише географічний принцип – автор розбив збірку, що складається з шести розділів: «Кілька орієнтирів», «Близький світ», «Старий світ», «Дитячий світ», «Далекий світ», «Інший світ». І пояснив, що його книжка може стати у пригоді тим, хто вже навчився читати, але ще вчиться розуміти прочитане.
 
Забужко, О.
Хроніки від Фортінбраса : вибрана есеїстика / О. Забужко. – [3-тє вид., доп.]. – Київ : Факт, 2006. – 352 с.
Книжка відомої письменниці складається з вибраних есе, виступів і доповідей, присвячених різним аспектам ґлобальної культурної кризи сьогодення. У центрі авторської уваги – культура українського суспільства "на переломі" посттоталітарного, посткомуністичного, постколоніального і, за словами О. Забужко, посттрагічного, тобто такого, що втратило здатність переживати дійсність як трагедію. Поєднання глибини інтелектуального аналізу з яскраво особистісним, подеколи мемуарним способом викладу робить цю книгу цікавою не лише для фахових гуманітаріїв –  як культурологічну розвідку, а й для ширшої читацької публіки –  як своєрідний письменницький і людський документ нашої доби.
 
Стеф'юк, Іванна Іванівна.
Портрет українця : культуролог. есеї та образки / І. І. Стеф'юк ; передм. Є. Барана. Київ : Укр. письм., 2022. 312 с.
У книзі вміщено культурологічні есеї та образки-замальовки, присвячені постатям яскравих і маловідомих українців, котрі вміли змінювати час. Тут також є дослідження рідкісних обрядів Буковини та Прикарпаття. Краєзнавство, народознавство та історія літератури в іменах – авторка вважає це різними шляхами до пізнання українства, а втім, ці шляхи часто перетинаються.
 
Прохасько, Тарас.
Так, але... / Т. Прохасько. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 152 с.
Олександр Бойченко, літературний редактор книги, прокоментував: «Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав. Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Зокрема – про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова».
 
Чех, Артем.
Точка нуль : зб. есеїв / А. Чех. Харків : Віват, 2018. 224 с.
Ця книжка виходить друком після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п'ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій і описав війну (як її тоді називали – АТО) від першої особи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар