понеділок, 5 червня 2023 р.

Мішель Бюссі - французький письменник, автор "романів-таємниць".

 

                


Детектив вважається одним із найпопулярніших жанрів у всьому світі – і це не дивно, адже такі історії рідко бувають нудними.

Книги Мішеля Бюссі – чудовий зразок психологічного детективу. Читачі кажуть, що він обіцяє інтригу на початку книги та тішить несподіваною розв'язкою наприкінці. У деяких рецензіях автора називають «імпресіоністом у сфері детективу», а його твори порівнюють із танцем – принадним, таємничим, пристрасним та неймовірно красивим. На сторінках романів письменника панує особлива атмосфера. Мішель Бюссі майстерно оголює перед читачами справжні мотиви персонажів, показує приховані сюжетні лінії, дражнить здогадами та хибними версіями того, що сталося. Іноді автор ніби розповідає зовсім не пов'язані між собою історії, наприкінці книги сплітаючи їх докупи.

Про його дитинство та юність відомо мало. Як письменник дебютував у 1990-х роках.

Свій перший роман створив будучи молодим викладачем географії в університеті Руана. Роман було відкинуто кількома видавництвами. Тоді він почав писати короткі оповідання, проте й вони не принесли йому популярності – Бюссі покинув спроби видати книжку. Повернувся до літературної діяльності лише через десять років. Тоді він почав читати перевидання книг Моріса Леблана, чиєму персонажу Арсену Люпену виповнилось сто років. Бюссі побачив у Люпені нормандського  Дена Брауна і так надихнувся цим, що знову почав писати. Першим виданим твором Бюссі став роман "Код Люпена", автор дев'ять разів переробляв рукопис. Книга мала дуже скромний успіх, втім, це навіть можна назвати особливістю творчості письменника: як правило, його романи стають бестселерами не відразу, а за кілька років після виходу у світ. 2007 року Мішель отримав листа зі словами: «Ми організатори фестивалю „Sang d’encre“, у В'єнні, в Ізері. Ми не знаємо хто ви, але ви отримали премію».

Сьогодні Бюссі – лауреат понад двадцяти найпрестижніших літературних нагород, до прокату готуються кілька екранізацій його романів. У середньому автор видає одну книгу на рік. За версією газети "Фігаро", Мішель Бюссі входить до десятки найпопулярніших детективних письменників сучасної Франції.

Наразі він займається дослідницькою роботою в галузі геополітики. У письменника троє дітей.

 

Бюссі, Мішел

Змарновані мрії : роман / М. Бюссі ; пер. з фр. О. Абраменка. – Харків : Віват, 2020. – 464 с.

Наталі й Олів’є мають усе, що можна бажати для родинного щастя: двох дорослих доньок, будинок на березі Сени, улюблену роботу. Аж раптом низка дивних збігів змушує жінку згадати епізод із молодості, який стосується її давньої таємниці. Події розгортаються в тій самій послідовності, що й двадцять років тому. Це може бути чийсь кепський жарт, дріб’язкова помста або просто ж уява, розбурхана спогадами… А коли збігів між минулим і сьогоденням виявляється забагато, Наталі стає лячно. Хтось намагається змусити її знову це пережити. А коли минуле й сьогодення стають настільки подібні, що це не можна пояснити раціонально, невже Наталі повинна повірити, наче час можна повернути назад?

 

Бюссі, Мішель

Літак без неї : роман / М. Бюссі ; пер. з фр. О. Голякова. – Харків : Віват, 2018. – 544 с. – (Світовий бестселер) (Премія "Мезон де ля пресс").

Ця книга стала світовим бестселером. Вона починається з трагедії – падіння пасажирського літака, на борту якого були люди, що летіли зі Стамбулу в Париж.

Загинули всі, крім 3-місячної дівчинки – одна з двох немовлят, які летіли цим рейсом. Дві родини претендують стати опікунами, проте як визначити, хто вона – Емілі або ж Ліз-Роуз? Оскільки тестів ДНК ще не існує, проводити розслідування доводиться детективу. Минає 18 років від моменту початку його роботи, аж раптом він закінчує життя самогубством. Все, що залишається, – це зошит із робочими нотатками.

Бюссі, Мішель 

Чорні водяні лілії: роман / М. Бюссі ; пер. с фр. В. Барської. – Харків : Віват, 2019. – 400 с. – (Премія Ґюстава Флобера).

Дивовижна розповідь про вбивство в саду Клода Моне і про таємниці, які його оточують. Місце дії – Живерні, Франція. Це історія тринадцяти днів, які починаються з одного вбивства і закінчуються іншим. Жером Морваль, людина, чия пристрасть до мистецтва можна порівняти тільки з його пристрастю до жінок, був знайдений мертвим в струмку, що протікає через сади. У його кишені знаходиться листівка з водяними ліліями Моне і словами: "Одинадцять років. З Днем народження".

У цій таємниці виявилися замішані три жінки: молода дівчина-художниця, спокуслива сільська шкільна вчителька і стара вдова, яка спостерігає за всім селом з млина біля струмка. Всі троє поділяють секрет. Але що вони знають про виявлення трупа Жерома Морваля? І який мають зв'язок з таємничою картиною «Чорні водяні лілії»?

Усі книги є у відділі абонемента ЧОУНБ ім. М Івасюка. Бажаємо вам гарно провести час із книгою .

Немає коментарів:

Дописати коментар