неділя, 9 жовтня 2022 р.

Що почитати: добірка книжок

Нещодавно фонди нашого відділу поповнилися цікавими книжковими подарунками, тож ми вирішили розповісти про деякі новинки в межах рубрики «Що почитати».


«Великі» детективи

Бюссі, Мішель.
Літак без неї : роман / М. Бюссі ; пер. з фр. О. Голякова. Харків : Віват, 2018. 544 с. (Світовий бестселер) (Премія "Мезон де ля пресс").

Захоплива розповідь про інтриги та вбивства перетворюється на історію про складні перипетії родинних стосунків, що ведуть до дивовижних наслідків.
Publishers Weekly

На початку вісімдесятих років минулого століття на місці аварії літака було знайдено тримісячне немовля – воно єдине вижило. Відтоді дві сім’ї багата і бідна ведуть запеклу боротьбу за право оформлення опікунства над дитиною, їхня онука залишається останнім зв'язком із загиблими дітьми. Сама ж дівчинка все життя мучиться питанням: хто вона насправді? Через вісімнадцять років найнятого багатими родичами приватного детектива, який, здавалося б, "дійшов до істини", знаходять мертвим. Залишається лише зошит із деталями розслідування.

Каттон, Елінор.
Світила : роман / Е. Каттон ; пер. з англ. В. Панченко. Київ : Рідна мова, 2016. 800 с. : іл. (Великий роман) (Лауреат Букерівської премії 2013). 

Нова Зеландія середини XIX століття доба «золотої лихоманки». У курильній кімнаті готелю містечка Гокітика сходиться химерне товариство священик, аптекар, секретар суду, редактор газети, двоє китайців, тубілець маорі та інші. Вони прийшли, щоб обговорити кілька таємничих пригод, які дивним чином збіглися в часі: загадкове зникнення, не менш загадкова смерть, несподівана знахідка в убогій самітницькій хижі... Разом із молодим адвокатом, який щойно прибув до Гокітики, читач опиняється в гущавині всіх цих дивовижних подій, химерним чином пов’язаних зі «світилами» положенням зір і планет на небесній сфері.

Класичний детектив, містико-філософський трактат, психологічний роман
усе це майстерно переплітається в романі молодої новозеландської письменниці Елінор Каттон, яка стала наймолодшою лавреаткою Букерівської премії (2013 рік).


Приватна колекція

Акутаґава, Рюноске.
Усмішка богів : вибр. новели / Р. Акутаґава ; пер. з яп. І. Дзюб. Львів : Піраміда, 2008. 216 с. (Майстри українського перекладу) (Приватна колекція). 

Якщо я і далі тут переховуватимусь, то чи не зануриться світ у цілковиту темряву? Здається, саме тому боги радіють і веселяться.

А. Рюноске, «Усмішка богів»

Книга новел Акутаґави Рюноске «Усмішка богів» разом з вибраними творами «Павутинка» на сьогодні в Україні є найповнішим виданням творів класика японської літератури. Обидві частини поєднує новела «Усмішка богів», яка найкраще відтворює національну ментальність японців і є одним із ключів розуміння успіху японської нації. Новели Акутаґави Рюноске розміщено за хронологічним принципом.


Кіш, Данило.
Книга любові і смерті : трикнижжя оповідань / Д. Кіш ; пер. з серб. А. Татаренко. Львів : Піраміда, 2008. 300 с. (Майстри українського перекладу) (Приватна колекція). 

У трикнижжі, до якого ввійшли збірки оповідань "Енциклопедія мертвих", "Гробниця для Бориса Давидовича" та "Лютня і шрами", модерний сербський письменник Данило Кіш змальовує людей біблійних часів і наших сучасників з такою силою і переконливістю, що вони здаються створені з плоті і духу. Книга побачила світ за редакцією Василя Габора у межах серії «Майстри українського перекладу».


Осмислення біографії

Родинне вогнище Зерових / упоряд.: М. Зерової, Р. Корогодського, С. Попель. Київ : Гелікон, 2004. 452 с. : фот. (Українська модерна література).

«Родинне вогнище Зерових» – збірник спогадів і статтей, упорядкованих Мариною Зеровою, Романом Корогодським і Світланою Попель. Тут багато нового матеріалу: це й розширена редакція спогадів Абрама Гозенпуда про Миколу Зерова, написана спеціально для цього видання, і друковані вперше спогади Бориса Матушевського (про Миколу Зерова), Івана Білоконя (про Дмитра Зерова) та Галини Білокінь (про Костя Зерова), і есей та спомини Євгена Сверстюка, і біографічні довідки про менше знаних членів родини. Книжка вийшла друком ще у 2004 році, втім, дотепер залишається актуальною для всіх, хто цікавиться постаттю лідера гурту українських неокласиків.


Історія

Палій, Олександр.
Збагнути Росію. Свідчення очевидців / О. Палій. Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. 400 с. : іл.

Тут вміщені свідчення очевидців, представників різних епох: послів, співробітників дипломатичних місій, офіцерів, купців про країну, що нині зветься росією. Цікаво, що російська цензура не хотіла таких свідчень переклади часто свідомо спотворювалися, деякі твори й зовсім не дійшли до адресатів. «Збагнути Росію» стане в пригоді для глибшого розуміння історичного й сучасного контексту ментальності її громадян.


Виховання дітей

Остер, Емілі.
Шпаргалка для батьків: науковий підхід до виховання - від народження до садка / Е. Остер ; пер. з англ. Н. Валевської. Київ : Yakaboo publishing, 2019. 384 с. (Бестселер New York Times).

В якийсь момент авторка (успішна економістка, мати двох дітей) виявила, що загальноприйняті знання про батьківство та догляд за немовлятами не завжди правдиві та правильні. Вона перевірила та розвінчала міфи про грудне вигодовування (не панацея), тренування сну (не так вже й погано!), перші слова (діти, які починають рано розмовляти, не обов’язково стають геніями) та багато інших. Також Емілі Остер дає поради батькам про те, як повернутись на роботу, як думати про дисципліну трирічної дитини, як поводитись у стосунках і залишатись хорошими батьками водночас.


   Сучасна українська проза

Дроздов, Остап.
№2 : роман / О. Дроздов. Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. 288 с. 

Часова амплітуда роману Остапа Дроздова «№ 2» – від початку ХХ століття до дня прийдешнього. Географічна амплітуда – від рідного Львова й голодоморного Приазов’я до діаспорного Неаполя і далекої Австралії. Та попри хронологічний і локаційний розмах – стежки усіх головних героїв (бо не головних у романі немає) приводять до Країни. Найголовнішим, центральним персонажем роману є Країна як така. Не У, а просто Країна, яка то мотивує, то дратує, то зачаровує, то обурює, то ощасливлює, то виштовхує, і що би не переживали персонажі роману в приватному житті, усе одно вони гостро відчувають крижаний подих Країни, від якої нікуди не втекти, яку мусиш (по)любити навіть усупереч...



Таран, Людмила.
Дзеркало Єдинорога : роман / Л. Таран. Львів : Піраміда, 2009. 176 с. 

Чому міфічний Єдиноріг опинився в Чорнобильській зоні? Чи пов’язане перевтілення душ (реінкарнація) із «дітьми індиго»? З якої причини і жінки, й чоловіки бояться подивитись на себе у Дзеркало Єдинорога? На тлі інтимних історій членів однієї київської родини – метафізичний діалог нашої сучасниці із Ольгою Кобилянською про Жінку на межі приватного.

Усі книжки можна взяти у фондах відділу абонемента ЧОУНБ імені Михайла Івасюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар