вівторок, 19 квітня 2022 р.

Що почитати: добірка книжок

 

Ілюстрація з сайту видавництва "Ранок"

МОВА

Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування. 

Панас Мирний

 

Терлак, Зеновій.
Українська мова для початківців = Украинский язык для начинающих / З. Терлак, О. А. Сербенська. – 3-тє вид., випр. й доп. – Львів : Апріорі, 2019. – 268 с. – Укр. та рос. мовами.

Посібник допоможе ознайомитись із фонетичною структурою української мови, детальніше вивчити особливості її граматичної системи, удосконалити лексичний запас тощо. Книга підійде не лише тим, хто хоче опанувати або вдосконалити свою українську – вона створена для тих, у кого є потреба паралельно пізнавати культуру, долучатись до духовного світу українців. Розрахована на російськомовних іноземців, але не менш цікавою буде й для українців. Легкість викладу матеріалу, його інформативність та наочність сприяють засвоєнню мовного матеріалу.

 

Ренчка, Інна.
Лексикон тоталітаризму / І. Ренчка ; передм. Л. Т. Масенко. НАН України, Ін-т укр. мови. – Київ : Кліо, 2018. – 232 с.

У книжці розглянуто наслідки впливу радянської тоталітарної ідеології, яка зумовила формування особливої політизованої мови (що згодом стала втіленням ідеологічних догм, засобом ідеологічного впливу та формування світосприйняття, відповідного інтересам владної верхівки).

"Мова тоталітаризму" вийшла друком у 2019 році. Праця виявилась пророчою – майже спробою застереження від помилок минулого. Радимо до прочитання кожному, кого цікавлять питання, як можна аж настільки зомбувати багатомільйонне населення недружної нам країни.

 

ІСТОРІЯ

Історія – скарбниця наших діянь, свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього.
                                                       М. Сервантес

Історія України написана у V ст. до нашої ери Геродотом / Геродот ; пер. С. К. Спасько. – Київ : ФОП Стебеляк, 2012. – 144 с. : іл.

Читач має змогу ознайомитися з неупередженим перекладом «Історії Геродота», в якому виправлені основні неточності, свідомі перекручування та поринути в прадавні часи Скитії. У примітках-коментарях укладач розтлумачив старі назви земель, країн, народів, міст і рік, провів аналіз походження скитів, їх культури, звичаїв, мови та писемності.

Час народження Геродота визначають як 484 рік до н.е. Ранні роки його життя минули в місті Галікарнас, яке знаходиться на східному узбережжі Егейського моря. З «Історії…» видно, що автор багато подорожував Малою Азією, Африкою та Європою. Він цікавився різними народами, племенами й розпитував про них, але завжди робив це за допомогою греків, які жили між тими людьми.

Із записок Геродота було укладено 9 книжок. В «Історії» є недоліки й переваги, але варто зважати, що описане ним відбувалося 2500 (або й більше) років тому.

 

Плохій, Сергій.
Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до Незалежності / С. Плохій ; пер. з англ. Р. Клочка. – 2-е вид. – Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 496 с.

 

Цю книжку вважають однією з найкращих сучасних науково-популярних праць з історії України. Сергій Плохій – професор історії Гарвардського університету, етнічний українець, автор багатьох ґрунтовних досліджень про наше минуле, «Браму Європи» присвятив усім громадянам України. Попри достатньо великий обсяг, праця читається на диво швидко. У п’ятьох розділах – «На Понтійському кордоні», «Схід зустрічає Захід», «Між імперіями», «Світові війни», «Шлях до незалежності» – описано та з авторської позиції проаналізовано відомі й маловідомі факти нашої історії.

Як зазначив Ендрю Вілсон, професор українських студій Університетського коледжу Лондона, «Сергій Плохій створив прекрасну нову книгу з історії України для цих неспокійних часів – авторитетну та новаторську і разом з тим зрозумілу, доступну, від її читання отримуєш задоволення».

 

ЕКОНОМІКА

Савченко, Олександр.
Антиукраїнець, або Воля до боротьби, поразки чи зради / О. Савченко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. – 192 с.

Цікава науково-популярна книжка відомого вченого, економіста, громадського діяча Олександра Савченка присвячена вирішенню найсклад­ніших соціально-економічних проблем України та українців. Автор надає конкретні рекомендації, як зробити країну успішною, а себе – заможними. Книга стане у нагоді тим, хто хоче покращити становище: своє та держави. А зараз, в умовах повномасштабної війни, економічний фронт є одним із найважливіших.

Як написано в анотації (2019 (!) р.), «Успіх України має заспокоїти Росію – вкрай агресивну державу, – причому для її ж користі. Поразка України може відродити Імперію Зла, проти якої діяльність ІДІЛ здаватиметься дитячою забавкою»…

 

ПЕРСОНАЛІЇ

Грабовський, Сергій.
Генії проти ідіотів. Алгоритми української історії / С. Грабовський. – 3-є вид., переробл. і. допов. – Київ : Стилос, 2019. – 448 с. : іл.

Що внесла Україна у світову колиску талантів та досягнень? Ким та чим можемо пишатися? Хто вони – визнані українські генії?

У цьому сенсі наша держава й досі «невідома сама собі», вона живе в полоні міфів, котрі утворюються як прихильниками «Сходу», так і «Заходу». Водночас спроби офіційного визначення великих українців обходять увагою багатьох унікальних особистостей, народжених на наших теренах. Тільки нині вони повертаються з багаторічного забуття, щоби постати перед нами в усій величі свого таланту. Книжка науково-популярних  роздумів про людей, історію здобутків і втрат та демістифікація відомих мітів.   

 

НАРОДНЕ СВІТОБАЧЕННЯ

Міф – не вигадка, а концентрована правда.
Доріс Лессінг

Міфи та легенди українців / уклад. Ю. Винничук ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. Харків : Фоліо, 2017. 224 с. : іл. (Шкільна бібліотека української та світової літератури).

Як Господь створив землю, звідки пішли гори, як з’явилися на світ чоловік та жінка, звідкіля взялися зорі, грім та блискавка, як було засновано Київ, як помер Олег, як хрестилася княгиня Ольга... Міфи та легенди, зібрані відомим письменником-українознавцем Юрієм Винничуком, зберігають у народній пам’яті й передають майбутнім поколінням знання про історичне минуле українського народу, пояснюють причини виникнення різних явищ природи, а також навчають правил, яких має дотримуватися людина протягом усього свого життя.

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

Проза

Шиян, Гаська.

За спиною : роман / Г. Шиян. Харків : Ранок : Фабула, 2019. 352 с. (Сучасна проза України).

27-річна Марта із покоління солом’яних сиріт — понуре дитинство у маленькому містечку, мама, яка покинула сім’ю заради заробітків в Італії. Але це лише стало поштовхом до того, щоб зробити успішну кар’єру ейчара в айті-галузі. Марта щиро насолоджується комфортом та добробутом, який створює для себе і для свого бойфренда Макса, намагається триматися осторонь від політичних новин. Аж ось її затишний світ перевертається догори дригом. Макс бере повістку в армію. Марта намагається відповідати суспільним очікуванням і прийняти такий крок, але внутрішній конфлікт, образа на хлопця, не дають спокою. Їй здається, що це дуже хибний спосіб довести свою маскулінність. Гострий внутрішній конфлікт, який намагається подолати головна героїня, спровокований переоцінкою цінностей і тілесністю, яку не завжди вдається приборкати. Як вона подолає депресію? Які рішення приймає? І головне: куди її приводить намагання втечі?

 

Поезія

Стус, В.
Палімпсест. Вибране / В.Стус. – Київ : Факт, 2006. – 432 с.

Постать і творчість Василя Стуса, певно, не потребують презентації. Його вірші – справжні «образки епохи». «Палімпсест» – найповніша книжка вибраного; розрахована на широке коло читачів.


Ці та інші книжки є у фондах нашого відділу.

Немає коментарів:

Дописати коментар