четвер, 6 травня 2021 р.

 

Книжка, що прожила багато життів

«Усім відданим вчителям, які досі піднімаються цими сходами,

що ведуть униз.

І всім їхнім учням, теперішнім та майбутнім» 

Бел Кауфман (Белла Михайлівна Койфман; 1911-2014) — американська письменниця і педагог, онука класика єврейської літератури Шолом-Алейхема (по материнський лінії). Її батьки — американські літератори і журналісти Михайло Якович Койфман і Ляля (Сара Соломонівна) Рабинович. 

Народилась письменниця 10 травня в Берліні (батько вчився на медичному факультеті Берлінського університету). Дитинство минуло в Одесі, де 1921 року журнал «Дзвіночки» надрукував її перший літературний твір — поему «Весна». 1922 року родина емігрувала у США. Вона закінчила Хантерський коледж в Нью-Йорку в 1934-у, потім магістратуру в Колумбійському університеті в 1936 році. Протягом десятиліть працювала вчителем англійської мови в середніх школах, потім в університеті Нью-Йорка. З кінця 1930-х років почала публікувати коротку прозу, у 1940-х  — розповіді і скетчі в журналі «Есквайр» , взявши літературний псевдонім.

Міжнародна популярність до письменниці прийшла з публікацією в 1965 році роману «Вгору сходами, що ведуть униз». У журнальному варіанті він був спочатку надрукований в Saturday Review в номері від 17 листопада 1962 року.

Кауфман, Бел.

Вгору сходами, що ведуть униз : [роман] / Б. Кауфман ; пер. з англ. І. Серебрякової. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2020. - 472 с.

Книжка, дуже незвична за формою і водночас зрозуміла кожному. Цей роман складається з папірців, нібито знайдених у сміттєвому кошику, переписок на шкільній дошці, уривків щоденника, безглуздих директив, звітів, оголошень та планів уроків.

         Ця мішанина голосів творить кумедну і зворушливу історію про молоду недосвідчену вчительку-ідеалістку, яка прагне змінити життя своїх учнів. І про учнів, яким, як і їхній наставниці, треба ще вижити в бюрократичному хаосі та безглуздій жорсткості системи освіти. Чи готова міс Баррет боротися за кожного свого учня? Як захистити підлітків від наркотиків, расових упереджень, криміналу? І чи знайдеться у цій історії місце для любові? І якщо так, то для якої?

Роман був екранізований режисером Робертом Малліганом в 1967 році з Сенді Денніс в головній ролі. На основі твору в 1969-му  Бел Кауфман видала однойменну п'єсу.

Кауфман також належить роман  «Кохання, і так далі»  («Love, Etc»,1979), в 2004 році вийшла її  ілюстрована книга спогадів про дитячі роки в Одесі «Odessa Memories».

Померла письменниця у Нью-Йорку 25 липня 2014-го, у віці 103 роки.

В передмові до книжки авторка писала: «Зазвичай я легко припиняю боротьбу, але цю історію чомусь не могла полишити».


Немає коментарів:

Дописати коментар