понеділок, 17 травня 2021 р.

                  

         Обличчя сучасної української літератури


На початку 1990-х років  письменниця з Полісся спокійно і впевнено зійшла на літературний Олімп України і залишилася, немов завжди там знаходилася. 

Валентина Мастєрова відома не лише як талановита журналістка й громадська діячка, а й як визнана майстриня художнього слова. Свідченням цього  перемога в міжнародному літературному конкурсі «Гранослов» і «У свічаді слова», звання лауреата премії імені Василя Стуса та премії Національної спілки письменників «Благовіст», а ще — любов тисяч і тисяч читачів… Для них письменниця відкриває світ сучасного українського Полісся — цього краю Зачарованої Десни з селами, що вмирають, та людьми — з чорними від хліборобської праці руками і чистими, щирими серцями — оберегами цієї споконвічної землі.

 Мастєрова (Шовкун) Валентина Миколаївна народилася 1 березня 1957 року в селі Сивки Чернiгiвського району, Чернігівської області, УРСР.

1974 року закінчила Михайло-Коцюбинську середню школу, рік працювала на Чернігівській кондитерській фабриці кондитером-карамельником. По закінченні радіомеханічного училища при Чернігівському радіоприладному заводі продовжувала трудову діяльність на заводі автозапчастин, фабриці музичних інструментів. Жила в райцентрі Мена та Чернігові.

1987 року закінчила з відзнакою факультет журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка.

З 1987 до 1993 року завідувала відділом сільського господарства Менської районної газети. З 1996 року — власкор обласної молодіжної газети «Гарт».  По 2013  рік   була  редактором  газети «Наш край» Чернігівського  району. З 2001 року мешкає  в селі Красилівка на Козелеччині.  На початку 90-х видатний  поет Валерій  Ілля написав про неї у журналі «Основа»: «В українську літературу прийшов Майстер. Попросимо Божу поміч до його тривання».  

Член Національної спілки письменників України з 1993 року.


                                                               

    Творчій доробок:

Книги.

Так плакало дерево: оповідання.

Крила: оповідання ; етюди.

Суча дочка: роман.

Смарагд: роман.

Мавра: повість.

Оповідання.

Хижаки.

Ілля Муромець, богатир Чернігівський.

Останній лист.

 «Грішниця» вийшла в люди.

Пізнє кохання: історія з життя. 

Час збирати каміння? Чи розкидати? дворянська  родина  Товстолісів.

 Доки вогонь листок не перегорне, або од Шевченка до Лютого .

У відділі абонемента є книги сучасної української письмениці.

 Мастєрова, Валентина Миколаївна.

На тому боці: збірка / В. М. Мастєрова. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 222 с.

Ця збірка сповнена глибиною й легкістю короткої прози. Здається, ніби кожен герой сів і написав про себе руками мисткині, відкрив душу. Дзвенить теплим словом родинний затишок, стугонить біль змарнованого життя, розливається м’який спогад про родичів, зринають давні перекази, легенди й спогади. Магічні події міцно вплетені в повсякдення сільського життя, як воно завжди ведеться на Поліссі. На перший погляд, розповіді містять лише події, але за кожним випадком — цілий оберемок переживань і тривожних роздумів. Їх не треба описувати словами — їх можна лише відчути, прочитавши збірку.


   Мастєрова, Валентина Миколаївна.

  Смарагд: роман / В. М. Мастєрова. - Харкiв :             Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 288 с. 

У хвилину відчаю він, син парторга колгоспу і циганки, що ходила з табором, вигукне: «Я і сам не знаю, хто я, але не злодій – це точно!». Коли в Афганістані смерть зазирне в очі, жалкуватиме лише, що помре, так і не пізнавши справжнього кохання. А коли виживе і кохання постукає у змучене серце — злякавшись своєї немочі, відштовхне вимріяне почуття. Та чи вдасться побороти любов йому, тепер уже ченцю Варфоломію, що дав обітницю служити Господу і людям?

 Мастєрова, Валентина Миколаївна.

Суча дочка: роман / В. М. Мастєрова. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 240 с. 

Який сором для дівчини – повернутися додому з байстрям! Але якщо… дитина не твоя? Селянки Олена та Люба вирушили до міста в пошуках кращої долі. Та якби Олена знала, що їй доведеться понести не свій хрест! Коли Люба народила хлопчика та, злякавшись осуду і труднощів, кинула його напризволяще, Олена не вагалася. Вона не може вчинити так, як його мати. Вона не залишить немовля. Навіть якщо за це потрібно буде сплатити страшну ціну…

                           Читай українське!


Немає коментарів:

Дописати коментар