четвер, 20 травня 2021 р.

 

ДО РЕЧІ, 20 травня 1922 р. народився Іван Чендей  (1922-2005), український письменник, родом із Закарпаття. Він здобув найвищі літературні нагороди  Національну премію імені Тараса Шевченка та премію Українського фонду культури ім. В.К.Винниченка.

Згадуємо письменника з приводу фільму «Тіні забутих предків». Сценарій написали Іван Чендей, відомий тоді як упорядник закарпатських казок, та  Сергій Параджанов, режисер Київської кіностудії. Параджанов жив у Чендеїв майже місяць. Вчив Марію Чендей робити голубці з виноградного листя. Спав у робочому кабінеті Івана Михайловича. Після вечері лягав на диван і до другої ночі розказував письменникові технології написання сценаріїв. Зачіпав теми, на які подружжя боялося говорити. У часи опали прізвища Івана Чендея у титрах не було.

Починав учитися майбутній письменник у гімназії за демократичної Чехословаччини, та в 1939 р. Угорщина окупувала Закарпаття, і до матеріальної скрути додалися ідеологічні утиски. Та все ж у 1941 р. гімназисти видають літературний альманах, де надруковано його літературні спроби. А в листопаді 1944 р. молодий літератор стає учасником з'їзду народних комітетів, котрий проголосив возз'єднання Закарпаття з Радянською Україною.

У доробку Івана Чендея також повісті «Житіє Антона Кукурічки» (1988), «Далеке плавання» (1989). роман «Скрип колиски» (1989). До 80-ліття письменника вийшов двотомник його творів («Вибране», 2002). Кращі його твори перекладені російською мовою. І сам він активно перекладав з угорської. 

За словами М.Жулинського, письменник «постійно намагався удосконалювати свою літературну майстерність, шукав нові форми, нові художні засоби та прийоми для образного вираження своїх творчих задумів».

Відділ абонемента має у своєму фонді книги українського автора, який чекає на прочитання.


Немає коментарів:

Дописати коментар