вівторок, 1 червня 2021 р.

Можна витрачати час на те, щоб вмирати, а можна —  на те, щоб жити. Треба йти вперед!

                                                         Фредерік Бакман

       Йому вдається розповісти прості історії реальних людей, що наповнюють серця читачів життєвою мудрістю. Письменник вміє правдиво передавати тонкощі людської психіки із правом вибору оцінки тієї чи іншої ситуації читачем.  

   Сучасному шведському автору цікаві «люди старше п'ятдесяти п'яти і молодше десяти років тому, що їх найменше хвилюють умовності». Головні герої Бакмана — діти і пенсіонери Швеції. Перші зазвичай нагадують другим про те, що вони живі і комусь потрібні. Його персонажі приходять до читача на сповідь. Якщо герой не готовий говорити за себе, то його історію розповість нам хтось інший — трагедія зачепить кожного. 

    Фредрік Бакман народився 2 червня 1981р.,  виріс у місті Гельсінгборг, на півдні Швеції. Він вивчав релігієзнавство, але кинув навчання і почав працювати водієм-далекобійником. Згодом почав писати замітки для газети і журналу. У 2008 році стає блогером. Перший блог Бакмана був присвячений підготовці до його майбутнього весілля, яке відбулося в 2009 році. Має  сина і дочку. Зараз веде блог на своєму офіційному сайті fredrikbackman.com.

    У 2012 році на основі історії, прочитаної Бакманом в одній зі шведських газет, про літню людину, яка подала в суд на зоопарк, написав і випустив свій перший роман «Чоловік на ім’я Уве» (екранізація книги отримала Оскар у 2016 році).

    Твори Фредеріка Бакмана, що завоювали симпатії читачів: романи —  «Речі, які моєму синові слід знати про світ» (2012), «Моя бабуся просить їй вибачити» (2013), «Брітт-Марі була тут» (2014), «Ведмеже місто» (2016), «Ми проти вас» (2017),  «Тривожні люди» (2019); новели:  «Угода усього життя» (2017), «І з кожним ранком дорога додому стає все довшою» (2017), «Себастіан і троль» (2017).

     Його книги-бестселери перекладені 25 мовами світу.

Бакман, Фредрік. 

Моя бабуся просить їй вибачити  : роман / Ф. Бакман ; пер. з англ. О. Захарченко.  Київ : Книголав, 2020.  416 с.  (Полиця бестселер). 

    Книжка стала бестселером у США, Німеччині, Норвегії, Ісландії, Південній Кореї та Японії. Всього у світі продано вже близько двох мільйонів примірників цього роману. Ельзі – сім, і вона не така, як інші. Її Бабуні – сімдесят сім, і вона неймовірно шалена – якщо вважати шаленством, приміром, стояння на балконі й обстрілювання перехожих із рушниці для пейнтболу. А ще бабуся для Ельзи найкращий  і єдиний – друг. Щоночі Ельза ховається від світу в бабусиних історіях про Країну-Спросоння та Королівство Міамас, де ніхто не мусить бути «нормальним». Та коли Бабуня помирає й залишається жити лише в листах, написаних до тих, перед ким вона відчувала провину, – ось тоді й починається найбільша Ельзина пригода...

    Книги сучасного шведського письменника Фредеріка Бакмана  створюють затишний настрій, передають особливу атмосферу Швеції і не залишають байдужими як дорослих, так і дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар