четвер, 13 травня 2021 р.

 

«Кожен із нас має власного демона, який їздить на нас верхи й знущається з нас, але врешті-решт ми муситимемо стати з ним до бою» 

                                                                               Дафна дю Мор’є                                  

Дафна дю Мор’є  (1907-1989)  —  одна з найбільш відомих британських письменниць XX століття, яка писала в жанрі психологічного трилера. Більшість творів письменниці отримали безліч премій, лягли в основу фільмів, а роман «Ребекка» (написаний 1938 р.) був екранізований 11 разів.

10 найцікавіших фактів з її біографії!

1. Дафна народилася 13 травня в 1907 році в родині акторів, її дідом був відомий карикатурист і письменник Джордж Дю Морє.

2. У дитинстві вона володіла багатою уявою, в своїх фантазіях придумала собі чоловіче alter ego, яке пізніше назвала «хлопчик з табакерки». Згідно з цим образом, Дафна одягалася в хлопчачий одяг.

3. Результатом її перших літературних спроб стала поява збірки з 15 оповідань під загальною назвою «Спраглі», і це у 18 років.

4. У 1931 році Дафна дю Мор'є публікує свій перший роман «Дух любові». Успіх книги дав дівчині можливість знайти фінансову незалежність від сім'ї. Крім того, завдяки цьому роману вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком.

5. У липні 1932 року письменниця вийшла заміж за молодого військового, а пізніше генерал-лейтенанта сера Фредеріка Браунінга. Весілля проходило в Церкві Лантеглос в улюбленому містечку Дафни. У пари народилося троє дітей, дочки Тесса і Флафі і син Крістіан.

6. Незважаючи на заміжжя і народження трьох дітей, Дафна дю Мор’є вела досить заплутане особисте життя. Після її смерті телекомпанією BBC був знятий біографічний фільм «Дафна» (2007), що викликав неоднозначну реакцію у публіки і отримав вкрай негативну оцінку з боку сім'ї письменниці.

7. У 1969 році Дафна дю Морє була нагороджена орденом Британської імперії і проведена в ранг дама-командор.

8. Авторка не любила давати інтерв'ю, а в останні роки життя вела відокремлений спосіб життя. Про публічність вона одного разу висловилася так: «письменників повинні читати, а не чути або бачити».

9. Дафну дю Морє  звинувачували в плагіаті. Незабаром після публікації роману «Ребекка» в Бразилії критик Альваро Лінс і багато читачів відзначили велику схожість між її книгою і бразильської письменниці Кароліни Набуко. В основі роману Набуко «Спадкоємиця» лежить схожий сюжет. Дафна дю Мор’є відкинула будь-які звинувачення в плагіаті і копіюванні книги Кароліни.

10.Дафна дружила з відомим кінорежисером Альфредом Гічкоком. 

 «Щастя — це не річ, яку можна отримати у винагороду, це властивість думки, стан душі», так писала письменниця, що прожила яскраве життя та залишила по собі літературні шедеври, з якими можна познайомитись у відділі абонемента.

Морье Дафна Дю.

Не позже полуночи  / Морье Дафна Дю. - Л. : [б. и.], 1989.

До збірки (1971) увійшли п'ять новел, п'ять дивовижних, абсолютно несхожих одна на одну історій. Найзнаменитіша з них «Не озирайся» лягла в основу містичного трилера англійського режисера Ніколаса Роуга ( «А тепер не дивись»,1973). В кожній історії автор підводить героїв до інтуїтивного або свідомого вибору, нерідко небезпечного.

Морье Дафна Дю.

Птицы  / Морье Дафна Дю. - СП : [б. и.], 1997.

Це — історія фермера, його сім'ї та поселення, які зазнали нападу зграй морських птахів. Події відбуваються  в Англії незабаром після закінчення Другої світової війни. До кінця оповідання стало ясно, що вся Великобританія є об'єктом повітряного нападу.  Розповідь надихнула Альфреда Гічкока на створення однойменного фільму, випущеного в 1963 році. 

Морье Дафна Дю.

Трактир Ямайка  / Морье Дафна Дю; пер. с англ. Е. Калинина. - Москва : Вагриус, 1995. - 320 с.

Героїня роману Мері Йеллан після смерті матері відправляється в далеку подорож до рідних. Вже по дорозі вона дізнається, що трактир, який тримає чоловік її тітки, користується в окрузі поганою славою… За однойменною книгою режисер А. Гічкок в 1939 році зняв пригодницький фільм. 

Використано матеріал із Інтернетвидань.


Немає коментарів:

Дописати коментар