вівторок, 22 грудня 2020 р.

 

Час читати!

Книги на будь-який смак

                    надійшли з обмінного фонду Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого.

Баретич, Ренато.

Баретич, Ренато.

Готель "Ґранд"  : роман / Р. Баретич ; пер. з хорв. Н. Чорпіти. - Харків : Фоліо, 2011. - 352 с. - (Карта світу).

На популярному літературному блозі з’являються пости невідомого Condoleezo. В своєму романі він розповідає історію власного життя, яка викликає неабиякий резонанс серед читачів. Маленький Філіп живе нібито в звичайному готелі зі своїми батьками. І все було гаразд, доки «Ґранд» не відкриває йому свій інший бік — публічний дім, повний проституток з України. Життя дівчат, таємниці батькового бізнесу, пізнання дорослих стосунків — все це змінює уявлення хлопчика про світ навколо нього.

Баретич, Ренато

Розкажи мені про неї  : роман / Р. Баретич ; пер. з хорв. О. А. Концевич. - Харків : Фоліо, 2011. - 256 с. - (Карта світу).

Хаотична дійсність повоєнних дев'яностих у Хорватії... Томо Крісте - визнаний адвокат, дружина якого зникла безвісти. Івана Крісте - героїня війни, журналістка, репортажі з окупованого міста якої слухала вся країна. Після трьох років очікування на будь-яку звістку про дружину життя Томо змінює зустріч з Анітою Челан. Але закохані почувають себе не живими, а імітуючими життя, адже над їх стосунками тінню нависла невизначена доля Івани. Доки одного дня до рук Аніти не потрапляє лист, у якому зазначено, що Івана жива і знаходиться у полоні…

Галіна, Марія Семенівна. 

Автохтони  : роман / М. С. Галіна ; пер. з рос. І. Я. Ківи. - Харків : Фоліо, 2016. - 352 с.

 До безіменного міфічного міста, яке багатьом, однак, видасться знайомим, прибуває такий самий безіменний герой — людина без імені і без персональної історії… Тіні оживають, місто наповнюється вихідцями з минулого, яке начебто давно завершилося, але водночас триває. Усі разом герої твору формують дивну і відмерлу расу стародавніх мешканців цього міста — похмурих і загадкових автохтонів…

Химерна проза авторки набула визнання критиків та завоювала любов читачів.

Гюнтекін, Решат Нурі.

Клеймо: роман / Р. Н. Гюнтекін ; пер. Т. В. Рассадкіної. - Харків : Фоліо, 2015. - 192 с. - (Карта світу).

Намагаючись захистити кохану жінку Ведію від ганьби й покарання, Іффет визнав себе винним у крадіжці, якої не скоював, і зруйнував своє життя.  Він потрапив за ґрати. Відбувши півроку у в’язниці, вийшов на волю. Та чи легко чесній людині жити із заплямованою репутацією? Недовіра родичів, неможливість знайти хорошу роботу й одружитися з дівчиною із порядної родини — ось чого коштувало кохання. Тепер на ньому стоїть клеймо. Для всіх він - злодій ...

Гюнтекін, Решат Нурі.

Млин  : роман / Р. Н. Гюнтекін ; пер. з турец. Ю. В. Григоренко. - Харків : Фоліо, 2015. - 192 с. - (Карта світу).

Маленький провінційний Сарипинар злегка струсонуло, а поговір уже розніс по всіх усюдах вістку про те, що містечко ледь не стерло з лиця землі й кількість жертв стихійного лиха щохвилини зростає. Чутки про уявний землетрус дійшли до Стамбула і навіть просочилися за кордон. І бюрократичний млин закрутився на повну силу: потекли ріки пожертвувань для постраждалих, заметушилися столичні чиновники, - отак один незначний поштовх раптом перетворився на жахливу трагедію вселенського масштабу. Місцева влада у паніці: як бути, що робити? Хоч бери й власноруч руйнуй старі халупи, благаючи Аллаха про справжній землетрус, аби плітки про нього виявилися правдою... Безглуздя, проте чого не зробиш заради власного порятунку?..

Келлер, Ґотфрід.

Мартін Заландер  : роман / Ґ. Келлер. - Харків : Фоліо, 2014. - 320 с. - (Майстри).

Це останній роман класика німецькомовної швейцарської літератури. Головний герой після вимушеного семирічного перебування в Південній Америці, втративши все своє майно, повертається на батьківщину вже у поважному віці. Але тут, у Швейцарії, на нього чекають суцільні розчарування — і соціальні, і сімейні. Справжній демократ і патріот, Мартін Заландер з тривогою і болем бачить своєкорисливість, обман, самовдоволення і помилковий патріотизм, якими просякнуте все суспільне життя. Здавалося б, найближчі люди обдурюють і самого Заландера, і його дочок. Усі вічні цінності — любов і шлюб — стають предметом цинічного, егоїстичного розрахунку...

Лу, Ерленд.

Доплер  : роман / Е. Лу ; пер. з норв. В. М. Верховня. - Харків : Фоліо, 2011. - 160 с. - (Карта світу).

Доплер залишив дружину і двох дітей, великий будинок у передмісті Осло й престижну роботу і пішов жити в ліс, подалі від цивілізації, після того як упав з велосипеда і зрозумів, що жив до цього часу неправильно. Він убив лосицю, проте виховує її дитинча. На четвертому десятку життя усвідомив, що не любить людей, і тішиться з цього. Покинув усіх, однак люди потяглися до нього... Як завжди у творах Ерленда Лу, зовні все наївно і просто, утім примушує замислитися про дуже важливі речі.

Люшер, Йонас.

Весна варварів : [повість] / Й. Люшер ; пер. з нім. Р. Свято. - Київ : Основи, 2017. - 128 с. - Парал. тит. арк. нім. мовою.

         Заможний швейцарський бізнесмен опиняється на туніському курорті одночасно із групою молодих англійців із найвищих фінансових кіл Лондона, які приїхали відсвяткувати тут розкішне весілля. Але доки захмеліла компанія відсипається після святкової ночі, Велика Британія оголошує державне банкрутство. Із заблокованими кредитками, раптово безробітні, в готелі класу «люкс», який за мить став для них недоступним, вони опиняються за крихітний крок від варварства. Захопливо, комічно, мудро і гротескно: дебютна повість швейцарсько-німецького письменника Йонаса Люшера, яку вже перекладено 15-ма мовами.

Місіма, Юкіо.

Заборонені барви : [роман] / Ю. Місіма ; пер. з яп. Д. Москальова. - Харків : Фоліо, 2011. - 672 с. - (Карта світу).

Відомий письменник Сюнсуке Хінокі зустрічає на березі моря привабливого юнака Юїті й вирішує зробити його знаряддям помсти. Помсти жінкам — нехай і не всім, але хоча б колишнім коханкам. Як? Юїті повинен закохати в себе цих жінок, але залишатися холодним і байдужим. Юнак згодний прийняти умови Сюнсуке, але він не має почуттів до жінок, а зовсім навпаки… Чоловіки й жінки божеволіють, страждають від ревнощів, але «хитромудрий план» не приносить утіхи ні Юїті, ні Сюнсуке…

 

Нейринк, Жак.

Манускрипт гробу Господнього  : [роман] / Ж. Нейринк ; пер. з фр. Л. Кононовича. - Харків : Фоліо, 2011. - 416 с. - (Карта світу).

         Лауреат Нобелівської премії з фізики Тео де Фюллі починає роботу, яка має на меті вивчити всі питання, що пов’язані з датуванням Туринської плащаниці. Та з кожним кроком відкриття заводять набагато далі, ніж уявляв собі вчений, вони ставлять під сумнів самісінькі засади християнства. Це спонукає церкву до рішучих змін, до нового прочитання євангельських заповідей. Загадка розв’язується, та після кожного відкриття знову постають нові запитання…

Остін, Джейн.

Гордість і упередження і зомбі  : [роман] / Д. Остін, С. Ґрем-Сміт ; пер. з англ.: Р. Свято, Я. Стріха. - Київ : Основи, 2016. - 296 с. : іл.

Це розширена версія роману Джейн Остін, до якого тепер увійшли сцени безжальних зомбівських безчинств. Ще на початку читач дізнається, що тихі села Англії охопила загадкова моровиця, внаслідок якої мертві… почали оживати! Тепер у відважної Елізабет Беннет немає вибору: вона мусить порятувати батьківщину від нечисті. Та вже невдовзі від таких шляхетних намірів її відволікає гордовитий і бундючний містер Дарсі. З його появою на читача чекає розкішна комедія характерів, сповнена майстерних словесних поєдинків між двома закоханими, а також не менш брутальних реальних поєдинків на кривавому полі бою. Чи зуміє Елізабет побороти сатанинське поріддя? І чи зможе подолати соціальні упередження?.. Сповнений романтики, сердечних мук, сутичок, канібалізму й тисяч трупів на різних стадіях розпаду, роман «Гордість і упередження і зомбі» перетворює шедевр світової літератури на щось таке, що вам справді захочеться прочитати.

Цікаво? Запрошуємо у відділ абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар