пʼятниця, 18 грудня 2020 р.

 

До дня Святого Миколая зустріч із українськими письменниками Миколаями.

Напередодні дня Святого Миколая, який відзначається 19 грудня, пропонуємо вам, шановні користувачі бібліотеки, згадати  українських письменників, що носять це ім’я. Воно складається з двох давньогрецьких слів: «nicos» – «переможець, перемога» і «laos» – «народ». Тобто значення імені Микола можна розшифрувати як «переможець народів». Ім’я Микола є одним з найпоширеніших чоловічих імен у християнському світі і на різних мовах звучить по-різному. На Русі це ім’я з’явилося після прийняття християнства, але особливого поширення не отримало. Тільки в 18 столітті ім’я Микола стало популярним: це пов’язано з шануванням християнського святого Миколая Чудотворця.

До  відомих Миколаїв - представників української літератури, відносяться М.Бажан, М.Вінграновський, М.Вороний, М.Гоголь, М.Жулинський, М.Зарудний, М.Зеров,  М.Куліш, М.Лазорський, М.Мироненко, М.Мінько ,М.Понеділок, М.Руденко, М.Сом,  М.Трублаїні, М.Хвильовий, М.Хомич, М.Яновський.

Вашій увазі пропонуються книги з фонду абонемента, які приємно та корисно почитати, перечитати. Рекомендовано для широкого кола читачів.

Вінграновський, Микола. 

Вибрані твори / М. С. Вінграновський. - Київ : Дніпро, 2004. - 832 с.

         Важливою сторінкою творчості поета є проза, надто повісті й оповідання 80-х років. Як правило, сюжети його мають дуже відносну подієву основу і рухаються перебігом почуттів, якими тут щедро наділяються звірі, птахи, рослини й води, сполучені в єдиний, самому собі зрозумілий і достатній світ. Як, конфліктність цивілізації і природи в повісті «Сіроманець». Зі сторінок  історичного роману «Северин Наливайко» постає легендарний селянський гетьман і складна епоха, в якій йому судилося жити і боротися.  

Вороний, Микола. 

У сяйві мрій : Поезії, переклади / М. К.Вороний. - Київ : Київ. правда, 2002. - 296 с.

До книжки увійшли вірші визначного українського поета, а також його майстерні переклади з англійської, німецької, польської, російської, французької, японської поезії. Любов до Краси, таку популярну в символістських контекстах, Микола Вороний природно поєднує з любов’ю до України. Сьогодні можемо констатувати, що поет небезуспішно прагнув у своїй творчості відтворити складність духовної ситуації сучасного йому світу.


Зарудний, Микола. 

Гілея  / Зарудний М.Я. . - Київ: Дніпро , 1973.- 366 с.

Щастя людське, як і кохання, не приходить само, за нього треба боротися, творити своїми руками, серцем і не лише для себе, а для всіх, для своєї рідної землі, — тоді воно справжнє і повне. Ця висока мета і є справою життя героїв роману «Гілея» — людей різного віку, професій і долі.


Куліш, Микола.

Народний Малахій. Маклена Ґраса : п'єси / М. Г. Куліш. - Київ : Знання, 2019. - 208 с.

Твори Миколи Куліша  стали новим словом в українській драматургії початку ХХ століття. Трагікомедія “Народний Малахій” та соціально-метафорична драма “Маклена Ґраса” вражають своєю глибиною та самобутністю, вони пронизані тривогою за людину, її майбутнє та долю світу в цілому. Особлива творча манера автора і нині не втратила своєї оригінальності, завдяки чому його п’єси становлять інтерес не лише для українського, а й для європейського глядача.


Лазорський, Микола. 

Гетьман Кирило Розумовський  : Роман-хроніка 18 віку / М.Лазорський. - Київ : Обереги, 2003. - 656 с.

У центрі роману — постать останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Письменник показав трагедію цього непересічного українця XVIII ст., який став іграшкою в руках російських імператриць Єлизавети Петрівни і Катерини II. Всі його добрі наміри розбиваються об глухий мур імперської захланності і жорстокості.

За калейдоскопом зовнішніх подій і пригод героїв твору — вистраждана в еміграції думка автора про рідний край, Україну, її прийдешню волю і державну незалежність.

 

Мироненко, Микола. 

Планета Антуана  : Історико-публіцистичне есе / М.П. Мироненко. - Київ: Укр. письм., 2006. - 600 с.

         З написаного Миколою Мироненком найбільший резонанс мав художньо-документальний роман «Планета Антуана», який вийшов, коли її авторові минуло 75, а ще через рік Микола Павлович став членом Національної Спілки письменників України. Це була перша книга із задуманої трилогії у 7-и томах під загальною назвою «Знищене покоління». У ній показана панорама світу очима головного героя книги Миколи Федорченка.

Мінько, Микола.

Виселок у пилу: роман, повісті, оповідання / М. Г. Мінько. - Днiпропетровськ : Січ, 2007. - 492 с.

До книги талановитого прозаїка ввійшли кращі його твори. У романі «Виселок у пилу» (1931) автор показав справжній побут юнаків і дівчат Донбасу. Книжка була вилучена як «шкідлива» і «наклепницька». Але  призабутий, репресований письменник нині вартує особливої уваги для прочитання.

Понеділок, Микола.

Казка недоказана моя : гумористичні образки та новели. Вибране, Т. 1, Т.2 / М. Понеділок. - Київ : Вид-во ім. О. Теліги, 2003.

         У двотомнику вперше в Україні опубліковано вибрані твори видатного українського еміграційного письменника, гумориста і новеліста Миколи Понеділка. Вони були видані окремими збірками за кордоном у різний час. До видання  ввійшли гумористичні оповідання і нариси (із збірок «Вітамини» і «Соборний  борщ», «Смішні сльозинки», «Зорепад», «Диво в решеті»), а також ліричні новели з життя і побуту українських селян.


Руденко, Микола. 

У череві дракона : Романи / М. Д. Руденко ; Випущено на замовлення Держ. комітету телебачення і радіомовлення України за програмою "Українська книга". - Київ : Дніпро, 2007. - 584 с.

Микола Руденко — один із найвидатніших письменників XX століття. Понад тридцять років його мужні й мудрі книжки не виходили в Україні. Романи, що увійшли до книги «У череві дракона», — своєрідне втілення доленосних думок і передбачень геніального українця.

Як ми маємо ставитись до такого вражаючого явища в житті Всесвіту, як діяльний розум людини? Ці та інші важливі питання людського буття розглядає автор на сторінках науково-фантастичного роману, в основі якого — доля загиблої планети Сонячної системи, котра містилася між орбітами Марса та Юпітера.

 

Хвильовий, Микола. 

Сентиментальна історія : вибр. твори / М. Хвильовий. - Київ : Знання, 2018. - 240 с.

До пропонованої збірки увійшли кращі твори Миколи Хвильового, у яких яскраво зображена людина 20—30-х років ХХ ст. з її складним внутрішнім світом, болючими питаннями, сумнівами й прозріннями, бажанням «прилучити чистий святий романтизм своєї натури до заголеної й брудної правди життя», намаганням протистояти хаосові світу та повернути втрачену гармонію. Глибокі роздуми письменника над найболіснішою для всіх часів проблемою співвіднесення особистості й епохи, в якій вона живе, залишаються актуальними і сьогодні.


Хомич, Микола. 

Територія брехні  : роман / М. Хомич. - Київ : Юніверс, 2018. - 256 с. 

         Прочитавши стародавні графіті на стінах київського собору Святої Софії і розгадавши їхню таємницю, герої роману –  наші сучасники, вирушають у подорож до Скандинавії – батьківщини нареченої Ярослава Мудрого Інгігерди. Випадкова зустріч змушує їх зануритися в тисячолітню таємницю. Бажання докопатися до правди минулого несподівано розкриває загадки особистого життя.

Історичний детектив, написаний у кращих традиціях цього жанру, розкриває маловідомі сторінки давньої української історії.

 

Яновський, Микола .

Гірське серце : повість, оповід. / М. В. Яновський. - Київ : Рад. письм., 1987. - 360 с.

Попри загальний реалізм оповідей, М. Яновський ніколи не цурався всіляких легенд, переказів, бувальщин, а чи навіть живої демонологічної реальності. Письменник проявив уважність до людей. Він написав книжку нарисів про найцікавіших і найталановитіших народних майстрів – різьбярів, мосяжників, вишивальниць, ліжникарів, майстринь, які виготовляють сирних коників… Зробив це по-журналістськи скрупульозно і по-письменницьки натхненно.

Відділ абонемента вітає всіх із святом Миколая, який обов’язково принесе кожному міцне здоров’я, добро, радість,  веселий настрій, здійснення мрій та зустрічі з гарними книгами українських письменників Миколаїв!


Немає коментарів:

Дописати коментар