пʼятниця, 18 вересня 2020 р.


 

         Обличчя сучасної української літератури.

Ірен Роздобудько — українська письменниця, поетеса, ілюстраторка та сценаристка, володарка відзнак «Коронація слова», «Золотий письменник України». Номінувалась на Шевченківську премію 2019 року за книгу «Прилетіла ластівочка».  

Ірен Роздобудько народилася 3 листопада 1962 року у Донецьку.  Закінчила факультет журналістики Київського Національного Університету.  Працювала  у Донецькому відділку ТАРС-РАТАУ телеграфісткою, у багатотиражці Донецького металургійного заводу журналісткою  та дикторкою  радіогазети. З 1988 року живе в Києві, де працювала в газеті «Родослав», коректоркою журналу «Сучасність», оглядачкою на першому й третьому каналах Національної радіокомпанії, оглядачкою у газеті «Всеукраїнські відомості», заступницею головного редактора в журналі «Наталі», головною редакторкою у журналі «Караван  історій. Україна»  та журналісткою у журналі «Академія».

Одна з найуспішніших українських письменниць, книги якої не сходять з полиць книжкових магазинів роками, а за її сценаріями знімаються фільми, зізнається, що колись зовсім не володіла українською мовою. Зробивши свідомий вибір, вона рік мовчала, після чого не лише заговорила, а й почала писати виключно рідною мовою.  І.Роздобудько каже, що її надихає до творчості все. Її твори не підходять під канони «соцреалізму», адже в кожному з них вона намагається відійти від злободенної реальності, політики, бідності, і спробувати дещо відволікти читачів. Письменниця у своїй творчості ніколи не обмежувалася якимись одним жанром, вона також сміливо експериментує із стилями, темами та героями і вибудовує власну оригінальну манеру.



 

Пропонуємо Вам добірку книг для гарного дозвілля!

 

                           

Роздобудько, Ірен .

Гудзик : психологічна драма / І. В. Роздобудько ; худ.- оформ. І. В. Осипов. - Х.: Фоліо, 2008. - 222 с. - (Колібрі). - 5000 пр. (в палiт.)

Це роман про любов, вірність, зраду. Про те, що ніколи не варто оглядатись назад, а цінувати те, що існує поруч із тобою – сьогодні і назавжди.

Роман у 2005 році отримав першу премію Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова».

                                                          


Роздобудько, Ірен .

Гудзик-2. Десять років по тому: роман / І. Роздобудько. - Київ : Нора-Друк, 2015. - 320 с. - (Читацький клуб). - 7000 пр.

         Колись він втратив все: кохану людину,  смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться в прірву... Але життя не зупинилося. Улюблені герої знову зібралися разом: Денис, Ліка, Єлизавета Тенецька. Десять років по тому.                              

                               

Роздобудько, Ірен .

ЛСД. Ліцей слухняних дружин: роман / І. Роздобудько ; авт. передм. Т. Вергелес. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 320 с. (в палiт.).

         Ідеальні дівчата з ідеальним вихованням... Невже вони жертви таємної змови проти людства, яка існує ще з непам’ятних часів? Мета її — виховати слухняних і безпорадних жінок, покірних рабинь для майбутніх чоловіків. Коли гине вихованка одного з елітних навчальних закладів, приховати інформацію не вдається, бо є ті, кому не байдужа доля дівчат...

                                  

 Роздобудько, Ірен .

Прилетіла ластівочка : роман / І. Роздобудько. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 304 с. - 3000 пр. 3 (в палiт.)  . .

         Наприкінці ХХ століття в США, в будинку для літніх людей, помирає дивний пацієнт з прізвищем, яке американцям важко вимовити – Леонтович. Хто ця людина? Він називав себе братом відомого українського композитора – справжнього автора різдвяної пісні, відомої в світі під назвою Carol of the Bells.

Після російської революції 1917 року Україна заявила про свою незалежність, але зазнала поразки у війні з більшовицькою Росією, і в Україні надовго запанувала радянська влада. У 1921 році композитора Леонтовича вбили чекісти у будинку його батька за загадкових обставин.

Авторка роману  запрошує читача дізнатися правду про знамениту мелодію і висуває свою версію загадкового вбивства геніального українського композитора.

                        

Роздобудько, Ірен .   

Все, що я хотіла сьогодні. Лікарняна повість / І. Роздобудько ; авт. передм. Л. Воронина. - 2-е вид., стереот. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 240 с. - 3000 пр. (в палiт.).

       Цей сонячний день — останній день її життя, й вона мусить присвятити його собі... Що вона зробить, якщо вона — звичайна молода жінка, життя якої замкнено на простих і зрозумілих речах: дім, робота, чоловік? А всі мрії, бажання і почуття давно вкрилися кригою?   Може, цей останній день стане для неї першим?

                          

Роздобудько, Ірен .

Арсен: повість [для дітей серед. шк. віку] / І. Роздобудько. - [2-е вид., без змін]. - К. : Грані-Т, 2013. - 222 с. - 3700 пр. (в палiт.).

      13-річний Арсен піклується  про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного  чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі — це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути в село, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати — особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати — образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка «забрала» в нього тата; чимало дізнатись — адже історія його роду стала «візитівкою» цілого села. А головне – Арсен закохався. Вперше і, можливо, назавжди…

                  

Роздобудько, Ірен .

 Пригоди на острові   Клаварен: [повість; для дітей мол. та серед. шк. віку] І. В. Роздобудько ; худож. Н. Дойчева-Бут. - Київ : Грані-Т, 2011. - 120 с. : кол. іл. - 2000 пр. - (в палiт.) .

         Коли ти сядеш на надувний човен і попливеш шукати пригод, то неодмінно потрапиш на невідомий острів. І неодмінно зустрінеш там знімальну групу. Хоча може з'ясуватися, що перед тобою не актори, а... справжнісінькі пірати. А от чи пощастить тобі від них утекти?  Повість про Клаву і Рено, невідомий острів і справжнісіньких піратів.   

 

Читай українське!


Немає коментарів:

Дописати коментар