вівторок, 15 вересня 2020 р.

 

        Обличчя сучасної української літератури

           Макс  Кідрук  - український письменник, мандрівник  і                                                популяризатор науки.    

Народився 1 квітня 1984 року в селищі  Володимирець  Рівненської області . В школі навчався  у фізико-математичному класі з посиленим вивченням іноземної мови, яку закінчив  із золотою медаллю. Має вищу освіту  (Рівненський університет водного господарства, спеціальність «Теплоенергетика»).  2005 переїхав до Києва. Вступив до аспірантури НТУУ «КПІ».  

2007 році  М. Кідрук  виграв грант на навчання за кордоном і виїхав на проживання до Стокгольма (Швеція), де вступив до аспірантури Королівського технологічного інституту. Почав мандрувати Європою. Побував у Фінляндії, Норвегії, Італії, Франції, Балтійських країнах.

           Влітку 2008 року  письменник  вирушає у тривалу подорож Мексикою. Вона стала першою великою мандрівкою за океан. Результатом поїздки стала книга «Мексиканські  хроніки.  Історія однієї Мрії», яка у 2009 здобула ІІ премію на конкурсі «Коронація слова». За словами автора, ця країна мала для нього важливе значення. «Далека латиноамериканська країна випалювала мозок, надила, немов кароока східна красуня спокушала своїми розкішними принадами. І тоді я остаточно зрозумів: у мене є Мрія, ім'я її — Мексика». 

            Влітку 2009 здійснюється ще одна велика подорож — до Південної Америки (Еквадор, Перу, Чилі) та острова Пасхи, де Макс  став першим офіційно зареєстрованим українцем. Після цієї мандрівки було написано книгу «Подорож на Пуп Землі». У ній автор розказує про причини, що спонукали  покинути навчання в аспірантурі і повернутися зі Швеції до України. Автор наголошує: «Швеція дала мені багато чого. Швеція змінила мене. Можливо, допомогла стати таким, яким я мріяв стати все своє життя. Попри це я залишав Стокгольм. Я свідомо відкидав усі перспективи — оті казкові шведські перспективи на легке, розмірене та забезпечене життя — і повертався в Україну». І була тому одна єдина причина: нудьга не має перспектив.Того ж року «Мексиканські хроніки» займають друге місце у конкурсі «Книга року від журналу  «Корреспондент»

       Всі  свої мандри  Макс Кідрук описує у своїх творах. Так подорож до Пантаналу  (Бразилія) лягла в основу книги «Любов і піраньї». Далі були подорожі країнами Близького Сходу (Ліван, Сирія, Йорданія та Єгипет). Цілий місяць проводить у пустелі Сахара, відвідавши всі п'ять оаз: Дахла, Аль-Харґа, Фарафра, Бахарія та Сива. Потім він вирушає до Нової Зеландії, Намібії та Анголи. Підсумком цих подорожей стала автобіографічна книга «На Зеландію!». 

     На початку 2012 Максим  Кідрук  завершує роботу над першим українським  технотрилером під назвою «Бот».   Роман стартував на 16-му місці у ТОП-20 мережі книгарень «Є». Після двох тижнів продажів книга піднялась на 2-гу позицію.

У 2013 році було опубліковано технотрилер  «Твердиня». Роман було презентовано на 20-му Форумі видавців у Львові, та у Києві в книгарні «Є». З цією книгою автор 
відвідав 28 міст України і провів 38 презентацій. 

        У  2015 році на замовлення польського видавництва Akurat побачила світ публіцистична книга «Ja, Ukrainiec», українське видання вийшло під назвою «Небратні» у видавництві «Клуб сімейного дозвілля». У книзі аналізується історія відносин України та Росії від визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького до Євромайдану та війни на Сході.

Кідрук  співпрацює з українськими журналами, в яких опублікував більше 40 статей про подорожі.  

Для користувачів відділу абонемента пропонуємо книги з наших фондів:  

 Кідрук, Макс.

Жорстоке небо : роман / М. Кідрук. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 608 с. + 4 л. іл. - 5000 пр. (в паліт.)  

В паризькому аеропорту сталася жахлива катастрофа. Літак, що впав, був розроблений і зібраний в Україні. Дочка авіаконструктора намагається розібратися в причинах аварії. Вона будь-що намагається дізнатися правду, незважаючи на те, до яких наслідків це може призвести.                 

  Кідрук, Макс.
Твердиня: роман / М. Кідрук ; авт. передм. Г. Пагутяк. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 592 с. - 3000 пр (в палiт.) .

Багато поколінь намагалися розгадати загадку загубленого міста інків Паїтіті. Згідно з легендами, саме в ньому старовинні племена заховали найбільші запаси золота. П’ятеро друзів вирушають на пошуки цього таємничого міста і, як не дивно, знаходять його. Та чи вони перші, хто доклав зусиль для того, щоб легко розбагатіти? Вони ще не знають, що з цих місць ніхто не повертався живим…

Кідрук,Макс. 

Небратні/ М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 302 с. - 6000 пр. - (в палiт.) .

Автор простежує відносини українського і російського народів, починаючи з часів Хмельниччини, стверджуючи, що незалежність та свободу вибору народ повинен відстоювати сам, не сподіваючись на чиюсь допомогу. У творі М. Кідрук роздумує про історію виникнення слов`янських мов, русифікацію України, Будапештський меморандум 1994 року, газові війни 2004–2009 років, захоплення Криму росіянами, «сім`ю» Януковича, майдан 2013–2014 років, війну на сході України тощо.

Кідрук,Макс. 

Не озирайся і мовчи : роман / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 512 с. - Авт. зазнач. на обкл. - 3000 пр. (дод. наклад) (в палiт.) .

Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся. Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і...      

Кідрук,Макс.
Зазирни у мої сни : роман / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 528 с. - 6000 пр. - (дод. наклад) (в палiт.) .

На що здатний батько заради порятунку сина, якого поглинає примара, що оселилася у снах?.. Очевидно, на світі немає дитини, яка б не бачила моторошних снів. Але що робити, якщо жах зі сновидіння поступово переповзає в реальне життя? У дворічного Тео під час нескладної операції раптово зупинилося серце. Упродовж тридцяти шести секунд малюк тримався на межі між світом мертвих і живих. А тоді повернувся. Спливло два роки, перш ніж Мирон Белінський зрозумів, що його син повернувся не сам. Щось прийшло разом із Тео: учепилося і прослизнуло у свідомість, поки хлопчак перебував по той бік лінії, яку більшість із нас перетинає лиш один раз. У відчайдушних намаганнях урятувати сина Мирон виїжджає до Америки, де найновіші досягнення нейротехнологій дають змогу зазирнути в людський сон. Він не здогадується, що бажання допомогти веде до катастрофи, адже найгірше почнеться, щойно той, хто оселився у снах маленького Тео, збагне, що за ним спостерігають.         

Кідрук,Макс.

Де немає Бога: роман / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 480 с. - (в палiт.) .

Рейс 341. Пасажири займають свої місця. Жінки, чоловіки, діти заповнюють салон. Кожен думає про своє, трошки хвилюється, трошки боїться.  Усі ці люди - незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них - рейс 341. Літак набирає висоту. За бортом уже починають розширюватися мікротріщини на обшивці. Пасажири ще кілька хвилин перебуватимуть в приємному незнанні, бо потім - літак розіб'ється. Він як мертвий птах лежатиме серед гірських хребтів. З нього вибиратимуться ті, хто вижив… Їм буде здаватися, що найгірше - позаду. Але насправді - все ще попереду. Тут, де вони опинилися, немає нічого, тільки холодні верхівки гір. Так, вони вижили під час катастрофи. Але чи зможуть залишитися людьми там, де немає навіть бога? Де кожен сам собі бог…

Кідрук,Макс.

Заради майбутнього : оповідання / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 304 с. (дод. наклад) (в палiт.).

Це збірка різних історій. Реально різних. Більшість написано задовго до виходу книги, найдавніші — ще 2011-го, і лише три з десяти — «Р61», «Знову і знову» та «Заради майбутнього» — опубліковано вперше. Решта були надруковані у різноманітних колективних збірках і журналах. У збірці є все: горор, техно, містика, гостросоціальні та гумористичні оповідання. Не раз упродовж читання у вас паморочитиметься голова від зміни настрою та темпу оповіді. Але зрештою хороша збірка оповідань  якраз і має вражати своєю неоднаковістю, інакше це вже буде не збірка, а… 

«Просто перегорніть першу сторінку і почніть. А я, поки ви читатимете, піду працювати над новим романом…», — Макс Кідрук

Читай українське!






Немає коментарів:

Дописати коментар