четвер, 28 березня 2019 р.

До вашої уваги добірка з чотирьох великих романів


Велич книги ніколи не вимірювалась кількістю сторінок. Ідея, вчинки, мотиви, емоції – ось, що завжди підносило книгу на вершину літературного Евересту. І чим слова та дій героїв довше залишаються разом з нами, тим більше ми прагнемо продовження історії. Відтак не дивно, що дуже часто, найкращі романи, перевищують за об’ємом 500 сторінок. Сьогодні пропонуємо вашій увазі добірку з чотирьох великих романів.

Гемінгвей Ернест. По кому подзвін

Один з найкращіх романів видатного американського письменника про громадянську війну в Іспанії. Книга була видана в розпалі Другої світової війни, у 1940 році і надзвичайно була актуальної для розуміння суспілсьством того жаху, який може нести війна. Історія про Роберта Джордана, американського добровольця, який вступає в лави Інтернаціональної бригади, яка веде боротьбу з фашисткими силами генерала Франциско Франко. Будучи самим свідком описаних,сумнозвісних подій, автор з тонким психоаналізом, передає переживання героїв, їх мотиви, наміри. Текст зачипає з перших сторінок і не відпускає до кінця, відкриваючи читачеві волю людини до боротьби, любові, мужності та відданості.
Роман займає восьме місце у списку “100 книг століття за версією Le monde”.


Гайнлайн Роберт. Чужинець на чужій землі

Надзвичайно глибокий роман про людину, яка була вихована марсіанами, та повернулася на землю. Майкл Сміт був народжений на Марсі, під час першої експедиції землян на червону планету. Не маючи жожного уявлення про Землю, хлопчик зростає серед чужої культури та іншої форми життя. Через двадцать років повертаючись на рідну планету, Майкл Сміт, або просто Майк, стає найбагатшою і разом з тим найвпливовішою людиною планети. Статки та слава обертається для хлопця тягарем, через який він опиняється в лавах найнебезпечнеших жителів Землі. Тікаючи з лікарні за допомогою небайдужої людини, Майк опиняється в маєтку генія-сибарита Джубала Гаршоу, який відкриває для хлопця всі тонкощі людського буття. Знайомичись з мораллю людини, з пригніченою владою грошей, Майк відкриває розуміння кохання, яке надихає хлопця на подальші дії, які зроблять з нього месію, адже повернувшись на Землю, хлопець привіз із собою не тільки нову культуру та філософію, але і здібності, які можуть або нищити, або рятувати. За радикальні ідеї рівенства та сексуальної свободи, твір дуже жорстко піддавався цензурі і лише після смерті автора, завдяки зусиллям дружини Вірджинії Гайнлайн, світ побачив повну версію роману.

Проте не дивлячись на всі перепони та протести, твір був нагородженно Премією Г’юго, за найкращій роман 1962 року.


Чарльз Діккенс. Девід Копперфілд

Автобіографічна історія від метра британської літератури Чарльза Діккенса, про хлопця Девіда, який зротаючи в тяжких умовах, зумів вистояти та втілиит свої мрії в життя. 

Девід Копперфільд народився напівсиротою. Оточений материнською любов’ю, турботою та повагою, хлопець зростає в повній гармонії та спокою. Проте поява в його юному житті вітчима-тирана, містера Мердстона, відкриває хлопцю іншу сторону життя. Після смерті матері, вітчим відправляє хлопця працювати на свій завод, і хлопчик замість освіти, ігор, та дитячих пестощів, починає самостійно виживати в холодному світі. Проте зустрічаючи на своєму тернистому шляху благородних, чесних, справедливих людей, хлопець не падає духом та йде далі, як би важко не було. Саме ця стійкість, мужність та віра в краще, приводять хлопця до пізнання кохання, дружби, та розуміння: як би життя людину не било, вона завжди може їй протистояти. 

Чарльз Діккенс завжди був тим письменником, про якого чули навіть ті, які не дуже полюбляють друковане слово. І з цим пов’язанні не тільки приголомшенні історії, дивовижні та колоритні персонажі, а віра автора в добро, яке не тільки має здатність навертати людину на мир та любов, а докорінно змінювати людське існування на землі.


Джеймс Джойс. Улісс

Кожне століття залишає після себе ряд здобутків та відкритів. Одна єпоха дає колесо та порох. Інша книгу та електреку. А є день, місяць та рік, який дав нам Джеймса Джойса, який створив Улісс. Є романи, які приємно читати. Є історії, які надихають та змушують діяти. Є твори, які лякають та змушують плакати. А є тексти-загадки, ребуси, алегорїі, які перевертають світ до гори ногами і просто змушують поставити книгу на стіл та замріянно дивитись. Саме такою є Улісс, роман, про один день з життя звичайного ірландця Леопольда Блума. 

В дитинстві, Джойс завжди асоціював себе з Одіссеєм, а найбільш видатним письменником вважав Гомера. Відтак не дивно, що Улісс, є латинізованою версією імені Одіссей, а головний герой Леопольд, є самим Одіссеем який розпочинає свої мандри рідним Дубліном. Під мандрами, Джойс розуміє не стандартні відвідування певних місць, а рух душі по історії всього культурного надбання людства. Кожна глава має свій певний колір, частину тіла, та деякі дослідники вважають навіть і ноту. Кожна частина твору, написана певним літератруним стилем, певною техникою письма, та намагається розповісти все про людське буття з точкі зору мистцетва усіх часів. 

Твір Джойса ніколи не був до кінця зрозумілий та навряд чи буде, адже сам автор наголошував, що залишив підсказки, за якими він і сам не докінця зуміє розібратися в таємниці роману. Саме це робить Улісс відправною точку у формуванні нового напрямку мистецтва, та підводить його роботу на вершину модернізму.







Немає коментарів:

Дописати коментар