середу, 13 березня 2019 р.

Твори зарубіжних письменників для вас!


Меріме, Проспер.  Кармен : [новела] / П. Меріме ; пер. з фр. К. Бабкіної. - Київ : Книголав, 2018. - 112 с. (Шифр 821.133.1/М 52)

Мандрівник-француз, фахівець з давньої історії зустрів колишнього солдата, а тепер розбійника Хосе Марію, який розповів йому про свою пристрасть і ревнощі до циганки Кармен.
Хосе, який був тоді єфрейтором і мав намір стати офіцером, уперше побачив вродливу циганку серед робітниць тютюнової фабрики і закохався у неї. Коли йому наказали відвести Кармен до в'язниці, бо вона поранила ножем під час бійки іншу робітницю, то вона, використовуючи його пристрасть до неї, утекла. В результаті до в'язниці потрапив Хосе. Він став простим солдатом. Його подальше життя стало невіддільне від Кармен. Він йшов за нею, попри те, що вона ним гралася, і страждав від ревнощів. Через неї він побився з поручиком свого полку, що поклало край військовій кар'єрі. Заради неї він став контрабандистом, але вона весь час давала підстави для ревнощів.

Павич, Мілорад.  Остання любов у Царгороді : посіб. для ворожіння / М. Павич ; пер. з серб. Н. Т. Чорпіти ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. - Харків : Фоліо, 2018. - 160 с. (Шифр 821.163.41/П 12)

Четвертий роман Мілорада Павича «Остання любов у Царгороді», з підзаголовком «Довідник для гадання», складений із 22 (0–21) розділів, що носять назви карт таро (Major Arcana). Цей твір є своєрідною романною інтерпретацією карт таро, ожилим таро, в якому кожна карта стала окремим оповіданням, бо кожен розділ перегукується на глибинному рівні з основними значеннями і символікою конкретної карти.

Енар, Матіас. Компас : роман / М. Енар ; пер. з фр. І. Славінська. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 490 с.  (Шифр 821.133.1/Е 61)

Віденський музикознавець Франц Ріттер проводить довгу безсонну ніч, опинившись сам на сам зі страшним діагнозом і зі спогадами, які накочуються, мов хвилі. Франц повертається думкою до своїх подорожей Сирією, Єгиптом, Іраном: там він провадив дослідження, там шукав свій Схід і себе в ньому. Там шукав дорогу до коханої Сари, і згадки про неї щоразу болісні й солодкі. Францові спогади супроводжують мандрівники й авантюристи, науковці та поети, художники та музиканти, чиї шляхи перетиналися на Сході, чиї думки так чи інакше були спрямовані туди, куди вказував їхній внутрішній компас.


Лендон, Марґарет. Анна і Король Сіаму : роман / М. Лендон ; пер. с англ. Г. Яновська. - Харків : Фабула ; Харків : Ранок, 2018. - 576 с. (Шифр 821.111(73)/Л 44)

В основі цієї дійсно видатної книги — біографія Анни Леоновенс, жінки, яка була наставницею 38 дружин і незліченної кількості дітей короля Сіаму Монгкута. Англійка, чарівна і стримана шкільна вчителька, запрошена до екзотичного східного двору, з перших кроків стикається з волею і бажаннями нічим не обмеженого східного владики. А тим часом в країні зріє політична змова, ситуація готова буквально вибухнути, і для Анни з королем залишається єдиний вихід — стати союзниками в боротьбі за порятунок країни від могутніх ворогів…

Моррісон, Тоні. Кохана : роман / Т. Моррісон ; пер. з англ. С. Орлової. - Харків : Фабула ; Харків : Ранок, 2017. - 368 с. (Шифр 821.111(73)/М 80)

В основу роману, нині визнаного класичним, покладено реальні події, що відбувалися у штаті Огайо у другій половині 19 століття: це історія чорношкірої рабині, яка вбила свою доньку, щоб врятувати її від рабства. Роман був удостоєний Пулітцерівської премії (1988), а згодом став головною підставою для присудження письменниці Нобелівської премії з літератури (1993).
В екранізації роману, знятої Джонатаном Демме і номінованною на Оскар в 1998 році, роль головної героїні з блиском виконала суперзірка американського телебачення Опра Уїнфрі. 






Немає коментарів:

Дописати коментар