середу, 6 березня 2019 р.

Письменництво: покликання чи важка праця?

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів. Повна назва цього свята - Всесвітній день миру для письменника. Його заснували учасники 48-го конгресу ПЕН-клубу у 1986 році. ПЕН-клуб – міжнародне об'єднання письменників, який виник у 1921 році в Лондоні з ініціативи англійських письменників Джона Голсуорсі та Кетрін Емі Доусон-Скотт. Назва клубу утворилася від перших літер англійських слів Poets – поети, Essayists – нарисовці і Novelists – романісти. Сьогодні пен-центри діють в 130 країнах світу. 

Члени ПЕН-клубів зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це представляється можливим. Вони зобов’язуються виступати проти таких негативних аспектів вільного друку, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно безчесно їх інтерпретація заради політичних, групових і особистих цілей. В свій час Томас Манн говорив:«Письменник – це людина, якій писати важче, ніж іншим людям». 

З нагоди Всесвітнього дня письменника працівники нашого відділу провели інформаційну годину «Письменництво: покликання чи важка праця?» для студентів Чернівецького обласного коледжу мистецтв ім. С.Воробкевича спеціальність «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». В ході заходу слухачі дізналися про історію виникнення свята, про те, що письменницька праця має нести правду і захищати свободу слова. Учасники заходу мали змогу ознайомитися з книгою культового американського письменника С. Кінга «Про письменство. Мемуари про ремесло», перше правило якого: багато писати й багато читати. Студенти залюбки поділилися своїми враженнями про прочитані книги своїх улюблених письменників. Закінчився захід декламуванням віршів українських поетів.








Немає коментарів:

Дописати коментар