середу, 31 січня 2018 р.

«Голокост – геноцид ХХ століття»

Щороку 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними даними, від 1,5 до 2,2 млн. людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн. дорослих, стали 1,5 млн. дітей.
"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН. 
Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами стали ще понад 90 держав. 
Держави-члени розробили просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняли, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.
Неможливо забути цю трагедію людям, які пережили лиха війни. З цієї нагоди 26 січня для осіб, які є жертвами націонал-соціалізму (в’язні концтаборів, гетто, остарбайтери, народженні в неволі, жертви окупаційної влади) в приміщені Чернівецького місцевого осередку Міжнародної ГО «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» відбулась зустріч з кандидатом історичних наук кафедри «Історія України» при ЧНУ ім. Ю.Федьковича О.А.Суровцевим, який досліджує теми «Буковинське єврейство в роки Другої світової війни» та «Україна в період Другої світової війни. Історія Голокосту у Східній Європі та Україні». Для учасників зустрічі працівники відділу абонемента ЧОУНБ ім. М.Івасюка організували книжкову виставку «Голокост – геноцид ХХ століття». В ході заходу відбувся жвавий діалог між людьми похилого віку та молоддю. 
Зустріч відбулась в рамках проекту «Покращення якості життя представників цільової групи, розширення їх життєвого простору, подолання соціальної ізольованості, створення умов для діалогу з молоддю» за програмою підтримки «Місце зустрічі – діалог». Організатор програми Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх в Україні». Фінансову підтримку проекту здійснює німецький Федеральний фонд «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».









Немає коментарів:

Дописати коментар