вівторок, 11 серпня 2015 р.

ЦЕ ЦІКАВО І ПІЗНАВАЛЬНО! (нові надходження літератури відділу абонемента)


Коваль, Роман.

Сто історій Визвольної війни. Епізоди боротьби УСС, військ Центральної Ради, Армії УНР, повстансько-партизанських загонів та Кубанської армії / Р. Коваль. - Київ : Історичний клуб "Холодний Яр", 2015. - 368 с. : іл., фот. - (Бібліотека історичного клубу "Холодний Яр". Серія "Отаманія XX століття" ; Кн. 7)  1500 экз.(63.3(4УКР)/ К 56)
            Про війну за Українську державу – від Гуцульщини до Кубані. Про спробу наших дідів і прадідів здійснити гасло Миколи Міхновського «Одна єдина, неподільна, вільна Україна від гір Карпатських аж по Кавказькі».
             Про українсько-російську війну в 1914-1930-х роках та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями.
             Книга заснована на спогадах січових стрільців, вояків Армії УНР, учасників повстансько-партизанського руху та кубанських козаків.
            Рекомендовано для вивчення у вищих та середніх навчальних закладах України.



Горліс-Горський, Юрій Юрійович.
Холодний Яр. Спогади осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру / Ю. Ю. Горліс-Горський. - 18-е вид., доп. - Київ : Історичний клуб "Холодний Яр" ; Вiнниця : Держ. картогр. ф-ка, 2013. - 512 с. : портр., фот. - (Українська воєнна мемуаристика / ред.-упор. Р. Коваль ; Т. 1)  1000 экз. (Шифр 84(4УКР)/ Г 69)
            Спогади поручника Армії УНР Юрія Городянина (Юрія Горліса-Горського) про збройну боротьбу за Українську державу під жовто-блакитним прапором УНР та чорним прапором Холодного Яру, на якому було написано : «Воля України – або смерть». У цьому виданні вперше опубліковано всі відомі звернення холодноярців за 1919-1921 рр., низку досі невідомих фотографій, які підтверджують документальність твору.
            Видання буде цікаве всім, хто не байдужий до історії України.




Доляк, Наталка.
Чорна дошка : роман / Н. Доляк. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 368 с. : іл. - (Коронація слова)  2000 экз. (84(4УКР)6/ Д 65)
            Страшні видіння приходять до Сашка у снах. Висушена голодом жінка і маленькі діти зазирають йому в обличчя скляними очима, німотно благають про допомогу, простягають до нього руки…
Лесь Терновий, прадід Сашка, має що розповісти онуку про цих людей. Бо він – один із них Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.
            Розрахована на широке коло читачів.











Лубєнський, Станіслав.
Степовий пірат / С. Лубєнський ; пер. з пол. О. Пендерецька. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2014. - 176 с. : фот.  тираж Б. т.(Шифр 63.3(4УКР)/ Л 82)
            Чи треба сучасному українському читачеві вкотре пояснювати, хто такий Батько Махно? Треба. Бо, як доводить автор книги, варшавський україніст і культуролог, навіть на малій батьківщині Нестора Івановича відповідь на це запитання є очевидною далеко не для всіх. Ким він був насправді? Ідейним анархістом чи розбійником із курної степової дороги? Нащадком давньої козацької вольниці чи предтечею сьогоднішнього кривавого хаосу на сході України? Одне можна сказати: Нестор Махно прожив життя, варте всіх книжок, які про нього були і ще будуть написані.
            Для широкого кола читачів.








Жадан, Сергій Вікторович.
Anarchy in the Ukr : роман/С. В. Жадан. – Харків, 2014. – 240 с.:іл.(Шифр 84(4УКР)6/ Ж 15)
            Актуальний «Луганський щоденник»! Десять років тому герої «Anarchy in the Ukr» здійснили ідейну подорож Східною Україною, місцями бойової слави Нестора Махна. Мандруючи Донбасом, вони шукали відповіді на питання – що ж таке воля-свобода-анархія? Чи є межа між ними та де вона пролягає? Сьогодні автор знову відвідав територію, що колись була територією анархізму. Але цього разу - в дуже наелектризованій атмосфері, коли саме повітря просякнуте війною… Вже не давнішньою, часів Нестора Івановича, а більш ніж сучасно….
            Розрахована на широке коло читачів.







Кідрук, Макс.
Небратні / М. Кідрук. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 302 с.  6000 экз.
(Шифр 84(4УКР)/ К 38)
            Щоб зрозуміти події, які нині розбурхують нашу країну, треба перш за все усвідомити їхні причини. Автор книги провів власне публіцистичне дослідження щодо відносин двох держав – України і Росії, аналізуючи, чи насправді були такими безхмарними стосунки «братерських» країн, розвінчуючи сталі міфи та даючи прогнози щодо конфлікту між країнами.
            Книга буде цікава широкому загалу читачів.









Жлобологія / Ю. Андрухович [та ін.] ; авт. та куратор проекту А. Мухарський, літ. ред., упоряд. проекту І. Корнелюк ; Мист.-культуролог. проект "Жлоб. Жлобство. Жлобізм". - Перше укр. вид. - Київ : Наш формат, 2015. - 384 с. : іл., портр.  2000 экз.(Шифр 84(4УКР)6/ Ж 76)
            Ця книга є рекомендованою для читання всім, хто вважає себе «інтелігентною людиною», «елітою нації», «душою народу», «знавцем істини», відданим адептом «московського православія» та й, зрештою, кожному, хто хоч раз ставив собі запитання: «Чому в Україні з історією і з добробутом не склалося?».  В книгу увійшли роздуми таких авторів, як: Ю.Андрухович, В. Бебешко, Ю. Вінничук, О. Доній, С. Жадан, Б. Жолдак, К. Скрябін та ін. (32 автори). У всіх текстах збережені особливості мовлення авторів, кожен з яких у природний для себе спосіб тлумачить певні філософські та культурологічні категорії своїх роздумів.





Боргардт, Олександр.
Дві культури / О. Боргардт. - 4-е вид., випр. - Київ : Простір, 2014. - 400 с. : портр.  500 экз.(Шифр 63.3(4УКР)/Б 82)
            Книга є спробою (можливо, й першою) зіставити та порівняти дві культури: «великую русскую» та «провінційну і занедбану» українську. Хоч остаточне порівняння і не завжди виходить на користь «великой», так би мовити, за визначенням. В гострій публіцистичній манері все зветься власними іменами, без звичних для кінця ХХ ст. евфемізмів, коли звичайний геноцид перехрещується на якусь «етнічну чистку».
            Ця книга не залишить байдужим жодного читача в Україні, і не тільки.








Райтшустер, Борис.
Путінократія. Людина влади та її система : [пер. з нім.] / Б. Райтшустер. - Харкiв : Vivat publ., 2015. - 352 с. - Загол. на тит. арк. : Путінократія. Людина влади та його система. - Бібліогр. в підстрок. прим.  1000 экз.(Шифр 66.011.8/Р 18)
            Ця книга стала політичним бестселером у Німеччині. Вона витримала два перевидання німецькою мовою і тепер уперше друкується українською.
            Відомий німецький журналіст показує читачеві всі грані особистості Путіна – людини розумної, харизматичної, владної і жорстокої. Як він прийшов до влади і яким чином до цього причетна система КДБ? До яких методів вдавалися Путін та його оточення, щоб зміцнити свої позиції, і як далеко сягає своїм корінням тероризм у Росії? Що взагалі змінилося у величезній країні з приходом до влади клану Путіна? Тут – відповідь на запитання, як саме змогла людина поставити на коліна найбільшу країну, при цьому налаштувати проти себе весь цивілізований світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар