середу, 1 червня 2022 р.

ТВОРЦІ ЕПОХИ: добірка книжок (про) М. Грушевського

Творець вітчизняної наукової історіографії і, як його називають, перший президент України (хоча з формального, юридичного, а відтак наукового погляду президентом не був, бо в УНР такої посади не існувало), контраверсійний геній, мрійник, вчений-енциклопедист, – Михайла Грушевського описують по-різному і недарма: він успішно зреалізувався у багатьох напрямках, ставши для сучасників символом багаторукого, всюдисущого божества. Продуктивність, із якою діяч настільки самовіддано працював до останнього подиху, вражає: нема жодних сумнівів, на таке здатен лише той, хто шалено любить свою справу; той, хто знайшов справжнє покликання.

М. Грушевський залишив по собі великий духовний спадок у різних сферах культурного, наукового та політичного життя нашої держави. Нагадаємо, до 155-річчя від дня народження видатного історика ми підготували розгорнуту біографію (допис від 29.09.21): Той, хто насмілився плисти проти течії.

У рубриці «Творці епохи» будемо розповідати про видатних українців, чиї життєві історії тісно пов’язані з долею країни; про тих, хто був причетний до створення та зміни епох. Для того, щоб побачити справжню людину та оцінити її внесок, недостатньо прочитати лише життєпис, саме тому ми пропонуємо добірку книжок, що допоможуть глибше ознайомитися з працями М. Грушевського та оцінити внесок творця, спираючись на дослідження сучасних фахівців. 

Книжки М. Грушевського

Грушевський, М. С.
Ілюстрована історія України з додатками і доповненнями / М. С. Грушевський ; укл.: Й. Й. Брояк, В. Ф. Верстюк. – Донецьк : БАО, 2008. – 736 с. : іл. Грушевський, М. С.

Ілюстрований довідник з історії України, в якому вміщена перша публікація книжки (1913 р.), доповнена новим текстом з авторського видання (Відень, 1921), нарисом історика В. Верстюка, що продовжує оригінальну оповідь до ХХІ ст., старовинними географічними картами, побутовими й батальними гравюрами та хрестоматією найважливіших документальних матеріалів. У книжці в загальних рисах окреслено становлення і розвиток економіки, культури, національного світобачення та державности України. Особливо цінними є розділи про історичні події, свідком яких був сам М. Грушевський.

Видання розраховане на школярів, студентів, викладачів історії та інших дисциплін, втім, буде корисне всім, хто цікавиться минулим України.

 
Про українську мову і українську школу / М. С. Грушевський ; авт. передм. Я. Гоян. – Київ : Веселка, 1991.  48 с.  (Українське відродження).

У збірці йдеться про історичне значення рідної мови та рідної школи, без яких немислиме ні політичне, ні економічне, ані духовне відродження України. У передмові до першого видання М. Грушевський пише: «В сїй книжечці зібрав я статї про українську мову і шкільну науку чи освіту, що друкував у газеті «Село» в роках 1909 і 1910, головно для читачів селян. Чей стане в потребі. Питання сї – про українську мову, школу й освіту не вирішені в Росії досї, і довго ще про них прийдеться змагати ся й спорити ся, тож і гадки та звістки, подані в сих статях, можуть придати ся і сьому ділу послужити».

Перший наклад вийшов друком у 1912 р. коштом самого автора, тоді книжка мала великий успіх з огляду на відоме ім’я авторитетного вченого. На жаль, порушені автором проблеми залишаються гостроактуальними й донині.


 
Грушевський, Михайло Сергійович.
Хто такі українці і чого вони хочуть
 / М. С. Грушевський.  Київ : Знання України, 1991.  240 с.

Тут вміщені одні з найважливіших текстів політичного спрямування: «Вільна Україна», «Якої ми хочемо автономії й федерації». «Хто такі українці і чого вони хочуть», «Україна і Росія», «Переяславська умова України з Москвою 1654 року. Статті й тексти» (всі 1917 р.), «На порозі Нової України» (1918 р.) та ін. Книжка стала одним із перших пострадянських видань, що посприяли поверненню імені та безцінного історичного досвіду видатного українського вченого. 

 

Книжки про М. Грушевського

Михайло Грушевський : фотоальбом.  Київ : Україна, 1996.  140 с : іл.

Фотодокументальна розповідь про життя М. Грушевського – вченого, що своєю діяльністю заклав фундамент національно-культурного, інтелектуального, державного відродження української нації в XX столітті. Світлини подані хронологічно, книжка вміщує такі розділи: «Літописець історії України», «Голова Центральної Ради», «Українська Народна Республіка», «Перший президент УНР», «Еміграція та останні роки життя в Україні», «Повернення із забуття».

Пристайко, В.
Михайло Грушевський і ГПУ-НКВД. Трагічне десятиліття: 1924-1934
 / В.Пристайко, Ю.Шаповал.  Київ : Україна, 1996.  335 с.

На підставі унікальних, раніше недоступних документів і матеріалів автори простежують останні трагічні десять років життя й діяльності видатного українського політика та вченого Михайла Грушевського. Тоді, після повернення з еміграції навесні 1924 р. і до смерті в листопаді 1934-го, він перебував під постійним наглядом ГПУ–НКВД. Чому так сталося та як це вплинуло на долю М. Грушевського? На ці та багато інших запитань знайдете відповіді у книжці В. Пристайка та Ю. Шаповала.


 
Тагліна, Юлія Сергіївна.
Михайло Грушевський
 / Ю. С. Тагліна. 
 Київ : КЕТС, 2013.  128 с. 

Невелика за обсягом, але цінна біографічна розвідка. Довгі роки ім’я вченого було під забороною: тоталітарна машина ще за життя до останнього тиснула на груди фізично ослабленого, але морально стійкого представника «буржуазної» інтелігенції, який із ранніх років виробив чітку проукраїнську позицію, за що неодноразово приймав побої від недругів. Він звертався до співвітчизників зі словами: «Я хочу жити, щоб працювати, страждати і боротись разом з вами». 

Біографія Михайла Грушевського – чаша, в яку рівною мірою вливалися солодкий мед і гірка отрута. Він зміг із гідністю пройти свій шлях, не осоромивши «генія, що живе у грудях».

Усі книжки є у фондах нашого відділу 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар