середу, 12 липня 2023 р.

Книжки, подаровані Французьким інститутом в Україні (№5)

 


Продовжуємо знайомство з книжками, які надійшли від Французького Інституту в Україні (IFU).


Борис Віан (1920-1959)  – французький прозаїк, поет, джазовий музикант і співак. Автор низки модерністських та фантастичних епатажних творів, який, попри це, став після смерті класиком французької літератури, передбачивши бунт нонконформістських творів 60-х років ХХ століття  та був передвісником «Нової хвилі» в англомовній та французькій фантастиці. Писав не лише під своїм іменем, але й під 24 псевдонімами, найвідоміший з яких Вернон Салліван. Написав 10 романів.

Віан, Борис (Салліван, Вернон).

І ми знищимо всіх потворних : [роман] / Б. Віан ; пер. з фр. Д. Бібікової. - Івано-Франківськ : Вавилон. б-ка, 2020. - 208 с.

Це історія Рокі Бейлі, зухвалого 19-річного юнака, налаштованого зберегти свою незайманість серед післявоєнного нічного життя в джаз-клубах Лос-Анджелеса, і про його сутичку з навіженим доктором Маркусом Шуцом, що заснував колонію, де потворність – це генетичний злочин.

          «І ми знищимо всіх потворних» – еротичний кримінальний роман з тенденціями до наукової фантастики, який американський письменник та перекладач Пол Ноблок описує як «порнографічний роман про братів Гарді, розіграний на острові доктора Моро під саундрек у стилі бібоп».

         Вернон Салліван – псевдонім Бориса Віана, під яким він публікував свої романи в жанрі нуар.

         Українським виданням роману «І ми знищимо всіх потворних» видавництво «Вавилонська бібліотека», Посольство Франції в Україні та Французький інститут в Україні вшановують 100-річчя від народження Бориса Віана.

 

Віан, Борис.

Осінь в Пекіні : [роман] / Б. Віан ; пер. з фр. Є. Сарапіної. - Івано-Франківськ : Вавилон. б-ка, 2018. - 248 с. : іл.

Одного ранку Амадіс Дюдю, головний герой роману, разом з іншими персонажами книжки опиняється в Екзопотамії, що, втім, не дивно, адже Екзопотамія – це пустеля, а як стверджує Борис Віан – у пустелях завжди людно, адже люди люблять збиратися там, де багато місця. У Екзопотамії з ними відбувається багато дивовижних пригод.

Віан, Борис.

Серцедер : [роман] / Б. Віан ; пер. з фр. Д. Бібікової. - Івано-Франківськ : Вавилон. б-ка, 2017. - 176 с.

Роман розповідає історію психіатра Жакмора, який приїздить у глуху місцину серед фантасмагоричних пейзажів. Молодий лікар допомагає при пологах Клементині, яка народжує химерних трійнят, і залишається в її домі, плануючи здійснити небувалий психоаналітичний експеримент. Завдяки блискучій іронії автора похмурий, абсурдний та сюрреалістичний світ Серцедера перетворюється на цікаву інтелектуальну пригоду.

Віан, Борис.

Шумовиння днів : [роман] / Б. Віан ; пер. з фр. П. Таращук. - Івано-Франківськ : Вавилон. б-ка, 2019. - 176 с.

До вашої уваги ніжна й поважна, комічна і гнітюча, чарівлива і незабутня історія кохання. Це казка епохи джазу, кумедна і в’їдлива водночас, сповнена щастя і трагічності, феєрична й повна захвату. В цьому зухвалому творі Дюк Еллінґтон – наче герой мультфільму, Жан-Поль Сартр – бурлескна маріонетка, а смерть прибирає подоби білого латаття. Цей роман окреслює речі вічні й тріумфальні: несказанне щастя абсолютного кохання і музику чорних американців.



Дельфін де Віган – французька письменниця, лауреатка Премії Ренодо ліцеїстів, Премії «Франс Телевізьйон» та Премії «Ротарі Ентернасьональ».  Перші чотири романи де Віган писала ночами, а вдень працювала в Альфорвілі у центрі дослідження громадської думки. Вона стала відомою після публікації роману про дівчину-підлітка та безпритульну «Но та я», який було перекладено 20 мовами, а у 2010 році екранізовано режисер кою Забу Брайтман.  У 2011 році вийшов роман «Ніщо не заперечить ночі», де авторка розповідає історію своєї матері Люсіль, яка наклала на себе руки. Критики назвали його найкращим романом де Віган. У 2015 році було опубліковано роман де Віган «На реальних подіях». У Франції роман став бестселером.

Віґан, Дельфін де. 

На реальних подіях : [роман] / Д. Віґан ; пер. з фр. Н. Якубовської. - Харків : Віват, 2018. - 352 с. - (Ґонкурівська премія ліцеїстів). - Парал. тит. арк. фр. мовою.

Після опублікування попереднього роману у авторки настало творче затишшя. Це переходить у депресію, що посилюється після отримання анонімних листів, у яких її звинувачують у тому, що своїм твором вона зашкодила сім’ї, до того ж нажилася на смерті матері. Саме тоді в її житті з’являється Л. – ефектна білявка, з якою жінка швидко заприязнилася. З часом загадкова подруга стає компаньйонкою, ба більше двійником письменниці, і в цій схожості є певна містика. Наскільки Л. затулить собою героїню? Чи вона вдихне в авторку нове життя, чи забере те, що було? Внутрішня напруга, що зростає з кожною сторінкою роману, сплетіння відвертості й містифікації не залишать байдужими читачів.

Віґан, Дельфін де. 

Ніщо не заперечить ночі : [роман] / Д. Віґан ; пер. з фр. Н. Якубовської. - Харків : Віват, 2017. - 384 с.

Це роман-спогад, роман-сповідь, роман-шукання. Донька намагається дослідити причини самогубства матері. Чому дуже красива дівчинка, третя дитина в дружній родині, чия світлина була на багатьох плакатах, відчувала невимовний сум? Чому вона згодом, коли одружилася й стала матір'ю двох чудових донечок, так і не змогла пристосуватися до соціуму?.. Цей твір сповнений смутку, ніжності, болю - і, попри все, жаги до життя. 


Немає коментарів:

Дописати коментар