середу, 5 липня 2023 р.

Книжки, подаровані Французьким інститутом в Україні (№4)



Арон, Реймон.

Етапи розвитку соціологічної думки. Монтеск'є, Конт, Маркс, Токвіль, Дюркгайм, Парето, Вебер / Р. Арон ; пер. з фр. Г. Філіпчука. - Київ : Юніверс, 2004. - 688 с. - Парал. тит. арк. фр. мовою. - Бібліогр. в кінці розд. - Дод.: с. 617-682 . - Бібліогр. в підрядк. прим.

Цей твір складається з семи етюдів про засновників соціології – Монтеск’є, Конта, Маркса, Токвіля та про покоління зламу XX століття – Дюркгайма, Парето та Вебера. Книжка може бути своєрідним посібником із соціології для студентів.

Українською мовою друкується вперше.

Арто, Антонен.

Театр і його Двійник  / А. Арто ; пер. з фр. Р. Осадчук. - Київ : Вид-во Жупанського, 2021. - 280 с. - До 125-річчя з дня народження. - Парал. тит. арк. фр. мовою.

Увазі українського читача вперше пропонується збірка вибраних творів французького письменника-авангардиста, реформатора театру й філософа Антонена Арто (1896–1948). Концепція театру жорстокости, викладена Арто у збірці есеїв, – не просто ще одна методологія авангардного театру. Рамки тут значно ширші. Двійником театру Арто бачить такі здавалось би несумісні явища, як чума, алхімія, метафізика і жорстокість, яка в Арто має космічні виміри і є своєрідним життєвим принципом. Арто закликає поставити під сумнів вузькі уявлення про культуру й, звертаючись, зокрема, до традицій східного театру, спробувати відшукати істинну, магічну культуру, яка відповідатиме справжній поезії та квінтесенції реального життя.

До першої частини видання увійшла знаменита збірка есеїв Антонена Арто «Театр і його Двійник». Друга частина є своєрідним двійником першої, теоретичної частини, тут представлені твори для сцени – п’єси та сценарії, серед них єдина п’єса, написана за принципами Театру Жорстокости «Ченчі», сценарій єдиного знятого Арто фільму «Пастор і мушля» та інші твори, а також листи й маніфести письменника.

Завершує видання есей літературознавиці Тетяни Огаркової «Вільний та божевільний Антонен Арто».

Баржавель, Рене.

Чарівник : [роман] / Р. Баржавель ; пер. з фр. П. Таращук. - Тернопіль : БогДан, 2019. - 256 с.

Роман французького письменника – один із найдовершеніших переказів легенд про короля Артура і лицарів Круглого Столу, їхні пригоди під час пошуків Ґрааля, чарівника Мерліна, що сприяв тим пошукам, і різноманітні дива, про високе кохання лицаря Ланселота і королеви Ґвеневри, лиху фею Моргану та її витівки й т. ін. Автор майстерно використав додавання певних елементів сучасності, які лише увиразнюють оповідь, наближаючи героїв давнини до читача.

Найкращий твір для підлітків і кожного, хто хоче поринути в чарівний світ пригод і романтики.

Бенамер, Жанна.

Заручники душі : [повість] / Ж. Бенамер ; пер. з фр. В. Мотрука. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2021. - 198 с.

Етьєн, військовий репортер-фотограф, переживає складний і драматичний період свого життя. Під час одного з відряджень в охоплену війною країну він опиняється в полоні. Коли нарешті Етьєна звільняють, перед ним постає проблема – як повернутися до нормального життя. Чоловік приїжджає у село, де минуло його дитинство, до втомленої безнастанним очікуванням матері, яка виростила його без батька. Морально підтримати Етьєна готовий його вірний друг Енцо та подруга дитинства Жофранка. Троє друзів об'єднуються навколо проблем теперішнього та загадок минулого через невідкладність важливого питання: яка ж частка заручника є в кожному із нас?

Історія у книжці, нагородженій 2016 року літературною премією Жакі-Букен, глибоко вражає. Роман накреслює шляхи до істинної свободи – тієї, яку вдасться знайти, лише осягнувши потаємне в самому собі.

Берґсон, Анрі.

Творча еволюція / А. Берґсон ; пер. з фр. Р. Осадчука. - Київ : Вид-во Жупанського, 2010. - 320 с. - (Лауреат Нобелівської премії. 1927). - Парал. тит. арк. фр. мовою. - Дод.: с. 290-305 . - Імен. покажч.: с. 306-307. - Предм. покажч.: с. 308-316.

«Якби ця книжка не потрапила мені до рук саме в ту мить, я, можливо, втратив би глузд. Ця книжка трапилася мені, коли інший великий світ розсипався на моїх очах», – писав про Берґсонову «Творчу еволюцію» Генрі Міллер.
          З’явившись у 1907 році, ця праця справді була сприйнята як інтелектуальний переворот на рівні з Ейнштейновою теорією відносності та вченням Фройда про підсвідомість.

Величезний вплив «Творчої еволюції» на літературу ХХ століття. Життєвий порив, тривалість, становлення, інтуїція, як спосіб пізнання, безперервна творчість – цими ідеями живилися маніфести футуристів, сюрреалістів, кубістів, абстракціоністів, абстрактних експресіоністів, завдяки яким постала література «потоку свідомості», а після Другої світової війни її

французький різновид – «новий роман».

Грандіозна картина еволюції життя, блискуча поетично-наукова мова, нові філософські ідеї «Творчої еволюції» принесли Анрі Берґсону світове визнання увінчане Нобелівською премією з літератури.

Бернанос, Жорж.

Вибрані твори  / Ж. Бернанос. - Київ : Юніверс, 2002 - .

Т. I : Під сонцем сатани. Щоденник сільського кюре : [романи] / пер. з фр. В. Шовкун. - 2002. - 544 с. - Загол. обкл. : Під сонцем сатани. - Парал. тит. арк. фр. мовою.

Жорж Бернанос (1888—1948) — один із найбільших французьких прозаїків XX сторіччя. В романах «Під сонцем сатани» та «Щоденник сільського кюре», які пропонуються увазі читачів, у цьому першому томі першого українського видання творів письменника з великою художньою силою розповідається про боротьбу сил добра і зла за душу людини, боротьбу, яку автор оцінює з позиції християнського гуманізму.

Бернанос, Жорж.

Вибрані твори / Ж. Бернанос. - Київ : Юніверс, 2002 - .

Т. II : Ще одна розповідь про Мушетту. Пан Невін, або Мертва парафія. Під місяцем великі цвинтарі : романи / пер. з фр. В. Шовкун. - 2004. - 544 с. - Загол. обкл. : Під місяцем великі цвинтарі. - Парал. тит. арк. фр. мовою.

До другого тому французького письменника Жоржа Бернаноса ввійшли наступні твори: «Ще одна розповідь про Мушетту», «Пан Невін, або мертва парафія», «Під місяцем великі цвинтарі», що продовжують тему боротьби сил добра і зла за душу людини.

Бошо, Анрі.

Блакитний хлопчик : роман / А. Бошо ; пер. з фр. І. Рябчій. - Київ : Пінзель, 2020. - 280 с. - (Снага до життя). - Парал. тит. арк. фр. мовою.

У романі видатного сучасного франко-бельгійського письменника Анрі Бошо (1913 – 2012), члена Бельгійської королівської академії французької мови та літератури, лауреата літературних премій Франці Елленса (Бельгія) та «Інтер» (Франція), йдеться про труднощі порозуміння підлітка-невротика з довколишнім світом, про складне ставлення сучасного суспільства до людей із психічними та фізичними вадами і про те, що мистецтво може подолати будь-які перепони. 

Це перший твір А.Бошо, виданий в Україні, і перший переклад його українською мовою. 

Бютор, Мішель.

Переміна : роман / М. Бютор ; пер. з фр. Г. Малець. - Київ : Пульсари, 2003. - 248 с. - (Бібліотека сучасної прози).

Найвідоміший твір представника французького "нового роману" Мішеля Бютора. Читач відчуває запаморочення перед безкінечним тревелінгом героя роману між Римом і Парижем. Ця подорож, ця переміна ще й психологічна. Знайомлячись із текстом, ми ніби пишемо його заново, стаємо співучасниками романтичної пригоди. 

Цікаво? Звертайся у відділ абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар