понеділок, 16 травня 2022 р.

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ: подарунок від автора

Фонди нашого відділу поповнились чотирма віршовими збірками вінницького поета Миколи Стасюка: «Краса синівської любові» (2001), «Промінню сонця солодар» (2004), «Місія» (2018), «Народжені із попелу» (2020). Як написала Тетяна Стеценко у передмові до найновішої книжки автора, «Його поезія розповідає про цілком знайомі, буденні речі звичайними словами, але розкриває їх по-новому, додає їм новий погляд».

М. Стасюк народився 12 листопада 1955 року на Вінниччині. Закінчив Вінницький технікум залізничного транспорту та Харківський юридичний інститут. Вірші пише з 16 років, але перша його книжка вийшла друком лише на початку двотисячних. Наразі у доробку поета чотири поетичні збірки, усі вони є у фондах ЧОУНБ імені М. Івасюка.

Страждання й муки, ніби цвях,
Проткнуть наскрізь недбале тіло –
Карбуєш мудрощі уміло
На власних гулях та синцях.
М. Стасюк

Стасюк Микола Іванович
Краса синівської любові. Поезії. – Дрогобич : Видавнича фірма «Відродження», 2001. – 289 с.  

Тема любові, філософські роздуми про бурхливий швидкоплинний час, про долю рідного краю, яскраві описи пейзажів рідного краю – щира й натхненна сповідь поета-судді перед обличчям життя та мистецтва.  

 

Стасюк М. І.
Промінню сонця солодар. – Вінниця : Контент-Прим, 2004. – 280 с.

До цієї збірки увійшли тексти, написані після оприлюднення першої книжки. Найбільше автор прагне, щоб його поезія не залишила нікого байдужою, саме тому в передмові, звертаючись до читача, пише: «Сподіваюся, тримаючи мою нову збірку, у тебе виникне бажання хоча б пробігтися рядками окремих віршів». Поет відкриває душу, відпускаючи у світ свої філософські роздуми та ліричні переживання; він прагне «виборсатися із самого себе, позбутися самотності», відтак – через власні враження, страждання й сумніви дістатися суті речей, ідучи за голосом Совісти.


Стасюк М.
Місія : Вибрані твори / Микола Стасюк. – Біла Церква : Час Змін Інформ, 2018. – 300 с.

Життя кожної людини – результат десятків тисяч збігів обставин. Зрештою, це лише мить в історії Космосу. У моменти натхнення поети завжди перебувають сам-на-сам із епохою, руйнують звичну хронологію часу:

В споконвічному колі життя
Спрагло прагнемо хліба і миру…
Та романтик, закоханий в ліру,
Ловить звуки і пульс майбуття.

Урядовці, співаки, письменники, працівники і нероби, злочинці – усі вони й усі ми лише пілігрими в пошуках шляху вічности. «Місія» постала з великої любові до людей та правди, яка подекуди може не збігатися із правдою читачевою. Овіяні романтично-справедливим чуттям образи, пейзажі, ліричні герої не залишать байдужими.

 

Стасюк Микола
Народжені із попелу. – Вінниця, ТОВ «ТВОРИ», 2020 р. – 236 с.

У книжці зібрано найбільше легенд та притч автора: вона вміщує 39 різнотематичних поетичних текстів. Знати, пам’ятати та переосмислювати традиційні сюжети надзвичайно важливо, адже вони (поруч із мовою, звичаями, історією тощо) є ідентифікаторами, генетичними кодами будь-якої здорової та повносилої нації.

Висловлюємо подяку М. Стасюку за подаровані книжки, бажаємо зацікавлених читачів!

Немає коментарів:

Дописати коментар