середа, 11 травня 2022 р.

День пам'яті жертв політичних репресій


День пам'яті жертв політичних репресій відзначають, згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно в третю неділю травня з метою вшанування борців за правду, відродження національної пам'яті, утвердження неприйнятності будь-яких проявів насилля проти людства, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

У 2022 році День пам’яті припадає на 15 травня. Кількість жертв політичних репресій у нашій державі не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Багатьох було розстріляно, інші пройшли увязнення, заслання, переселення, каторгу, табори, примусово перебували в психіатричних закладах.  Впродовж  десятків  років радянська влада ретельно приховувала свої злочини. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: вчених, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Наслідками комуністичного режиму в Україні стали знищення політичної, художньої та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, денаціоналізація, поглиблення травми мовчання.

Історію потрібно знати для того, щоб не повторювати помилки минулого. Наша історія, на жаль, знову повторюється. Небратні сусіди вирішили влаштувати черговий геноцид; вони, після невдалих спроб зломити дух свободи, прийшли знищувати нас фізично. Вбивати на нашій ж землі. Безкарність злочинців призводить до таких жахливих наслідків, тому що народжує вседозволеність. Втім, як писала О. Теліга, «Держави стоять не на династії, а на внутрішній єдності і силі народу». Життя десятків мільйонів українців перетворилося на пекло, але ми знаємо, за що боремося. І знаємо, чому вороги вдаються до таких жорстоких, невиправданих катувань наших воїнів, національно свідомої еліти, цивільних громадян, називаючи свій нацизм антинацизмом. Ми знаємо, чому кати ідуть шляхом заперечення наших національних символів, мови, культури, історії. Ми знаємо, а відтак, сильніші. Вистоїмо, бо спираємось на надійні плечі попередників-титанів.     

Із метою гідного вшанування пам’яті жертв політичних репресій в Україні – скрізь, де є можливість – проведуть заходи, зокрема у храмах відбудуться поминальні богослужіння за загиблими,  на будинках, спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування та інших установах  буде приспущено Державний прапор України, у навчальних закладах проведуть науково-практичні конференції, семінари, лекції, години спілкування тощо.

Відділ абонемента пропонує відеодобірку літературних портретів «Із болю народжене слово» про  українських поеток, які стали жертвами «кровавого режиму» у різні роки.  https://www.youtube.com/watch?v=5dJB1sTkkhM


Немає коментарів:

Дописати коментар